12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

1,8-cineol biztonságos alkalmazása

Biztonságos illóolaj használat

Mire figyeljünk a biztonságos illóolaj használatnál, különösen az 1,8- cineol esetében?

Az 1,8-cineol (eucalyptol néven is ismert) illata olyan, mint a kámfor, csípős, hűvös és fűszeres beütésű. A legtöbb eukaliptusz-olaj körülbelül 70-90% 1,8-cineolt tartalmaz.
Az 1,8-cineolt illat- és aromaanyagként használják élelmiszerekben, cukorkákban, köhögés elleni cseppekben, testápolási termékekben és gyógyszerekben. Aromákként is felhasználják például a dohányipar. Sok fogyasztási cikkben megtalálható, például szájöblítő vízben, légfrissítőkben és fenyőolaj-alapú tisztítószerekben.
Az emberek többsége akkor „találkozik” a vegyülettel, amikor diffúzorban 1,8-cineol tartalmú illóolajat párologtatnak, vagy 1,8-cineolt tartalmazó ételeket fogyasztanak.

Milyen légúti terápiás területei vannak az 1,8-cineolnak?

A cineole elsősorban nyálkahártyákra kifejtett hatásairól ismertek, ezek mellett hörgőtágító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és csökkenti a tünetek mértékét COPD-ben (krónikus obrstruktív tüdőbetegség) szenvedő betegek esetében, valamint enyhíti a tüneteket a asztmában és rhinosinusitisben szenvedő betegeknél.
Azt a hipotézist tételezik fel, miszerint az akut hörghurutban szenvedő betegeknek is előnyös lehet a „cineole terápia”. A kettős vak, placebo-kontrollos, többszörös vizsgálat részeként véletlenszerűen, 242 olyan beteget választottak ki, akik akut hörghuruttól szenvedtek. A kísérlet 10 napos időtartama alatt az összes betegnek napi 3 x 200 mg cineolt a másik csoport pedig placebót kaptak.

Az akut bronchitis releváns tünetei, a kezelés ideje alatt jelentősen változtak, és már 4. napos kezelés után figyelemre méltó volt, hogy a cineole-lal kezelt betegcsoportok esetében szignifikánsan nagyobb mértékű javulást figyeltek meg a bronchitis-összpontszámban, mint a placebo csoportban. A köhögés gyakorisága 4 nap után jelentősen csökkent.
A tüdőfunkciók, a légszomj és az életminőség javulása is egyértelműen érezhető volt a kísérlet ideje alatt, és statisztikailag szignifikáns javulást figyeltek meg a placebo csoport hoz képest.

1,8-cineol kockázat

Érzékeny egyének esetében álmosságról, homályos beszédről, szédülésről, hányingerről és hányásról számoltak be. Egyes haláleseteknél az embereknek elég volt csupán egy teáskanál (5 ml) eukaliptuszolajat lenyelni ahhoz, hogy a halálukat okozza.
A laboratóriumi állatokban egyszeri nagy dózisban, 1,8-cineol vagy eukaliptuszolaj szájon át történő beadása is a kísérleti állatok halálát okozta. Máj- és vesekárosodást is tapasztaltak laboratóriumi állatokban ismételt szájon át adott, nem-halálos 1,8-cineol vagy eukaliptusz-olaj dózisok esetében.
Gyermekek esetében különösen fontos a megfelelő illóolaj alkalmazása és használata. Súlyos esetben (túl sok 1,8-cineol alkalmazásánál) idegrendszeri tüneteket, görcsöket, légzési nehézséget okozhat.

Melyik illóolajoknak alacsony, 50 % alatti az 1,8-cineol tartalma?


Eucalyptus dives, Peppermint Western US, Camphor, Ho Wood, Blue Tansy, Cardamom, Fir Needle, Finger Root, Pine Scots, Balm Mint Bush, Spruce Black, Black Pepper Organic illóolajok. Bővebben: Itt.

Melyek a szakmai álláspontok az 1,8-cineol tartalmú illóolajok biztonságos alkalmazásáról?

Gyermekek esetében olyan illóolajok alkalmazhatóak, amelyek 1,8-cineol tartalma 20% alatti. Ilyenek az Eucalyptus Dives, amely illóolaj rendelkezik az eucalyptus illólajok tulajdonságaival úgy, hogy közben alacsony az 1,8-cineol tartalma.

Az eukaliptusz illóolajok közül egyedül az Eucalyptus Dives, amit bátran merünk ajánlani gyermekek esetében. Bővebben: ITT

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!