A Szantálfa illóolaj lenyűgöző előnyei

Mire jó a Sandalwood illóolaj?

A szantálfa illóolaj klasszikus illatú és nagyon érdekes agglomerációval rendelkezik.
Használható antiszeptikumként, gyulladásgátló , antiflogisztikus , görcsoldó és zsugorító szerként . Ezen felül cicatrizáns, carmináló, vízhajtó, fertőtlenítő , bőrpuhító, köptető és hipotenzív tulajdonságokkal is rendelkezik. A szantálfa illóolaj kiváló memóriafokozó, nyugtató és tonik.

Szantálfa illóolaj

A szantálfa illóolaját az érlelt szantálfából, gőzdesztillációval állítják elő- Ezek a fák 40-80 évesek. Minél idősebb a fa, annál jobb az illóolaj tartaléka és annál erősebb az aromája. A szantálfa illóolajainak fő alkotóelemei a béta-santalol, a santil-acetát és a santil.

A szantálfa típusai

Az indiai szantálfa (a botanikus név Santalum album ) mellett még két további fajta létezik, nevezetesen a hawaii szantálfa ( Santalum ellipticum ), amely meglehetősen drága, és az ausztrál szantálfa ( Santalum spicatum ). Az indiai fajta sajnálatos módon a kihalás szélén áll. Sandalwood fenntartotta a méltóság és tisztelet helyét a világ sok civilizációjában és vallásában, különösen a hinduizmusban, ahol szentnek, és nélkülözhetetlennek tekintik szinte az összes társadalmi és vallási szertartásban; az egyén születésétől a haláláig. Különböző hindu isteneknek és istennőknek kínálják, virágokkal és más ünnepi felajánlásoknál, indiai egyes közösségei homlokrészre történő felvitelre, valamint a halotti szertartásoknál is égetik. A szantálfaolaj jól keverhető citrusolajokkal, mint például a bergamott vagy a grapefruit. 

A szantálfa illóolaj egészségügyi előnyei

A szantálfaolajat és a szantálfa pasztát gyógyszerekben, bőr- és kozmetikai termékekben, valamint számos ipari termékben használják, beleértve a szájfrissítőket, élelmiszereket, füstölőket, szobafrissítőket, dezodorokat, parfümöket, szappanokkal, testápolókat és krémeket. Van néhány igazán figyelemre méltó gyógyászati ​​tulajdonsága, amelyeket az alábbiakban részletesebben megtárgyalunk.

Fertőtlenítő

A szantálfa illóolaja nagyon jó fertőtlenítőszer. Megvédi a “belső sebeket” és fekélyeket a fertőzésektől, valamint a bőrön a pattanásokat védi a fertőzések kialakulásától vagy szeptikussá válásától.

Gyulladásgátló

Mind a szantálfa paszta, mind az illóolaj nagyon hatékony gyulladáscsökkentő szerként. A Journal of Herbmed Pharmacology által közzétett 2016. évi cikk rámutatott, hogy az indiai szantálfa kedvező, hűsítő hatással rendelkezik, enyhíti az agy, emésztőrendszeri, idegrendszeri, keringési és kiválasztási rendszerek minden típusú gyulladását, amely fertőzésekből, lázból  vagy mellékhatásokból eredet (antibiotikumok, mérgezés, rovarcsípések vagy sebek). A szantálfa illóolaj különösen jótékony ideg- és keringési gyulladások esetén egyaránt.

Görcsoldó

Mivel a természetben pihentető és nyugtató hatású, ez az illóolaj kiválóan működik a görcsökkel szemben. A Floridai Egyetemen (USA), a Genetikai Intézet (CGRC) Biológiai Tanszéke által közzétett jelentés szerint a szantálfaolaj ellazítja az idegeket, az izmokat és az ereket, ezzel véget vetve a görcsöknek és a fájdalmas összehúzódásoknak. Ezért hasznos például görcsök, fájdalmak és köhögés kezelésében. 

Cikatrizáns

A szantálfa illóolaja megnyugtatja a bőrt, és segít a hegek és foltok gyorsabb gyógyulásában. Régi gyakorlat a szantálfa paszta bőrgyógyászatban való használata. Ugyanez a hatás érhető el az illóolaj használatával. Ezt az olajat széles körben használják a bőrápoló szappanokban, krémekben és testápolókban. 

Vizelethajtó

Pihentető és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a szantálfa illóolaj enyhíti a húgyúti gyulladásokat és indukálja a relaxációt, elősegítve ezáltal a vizelet könnyű és fájdalommentes távozását. Ez növeli a vizelési gyakoriságot és a vizelet mennyiségét. Nagyban elősegíti a húgyúti fertőzések és gyulladások kezelését, mivel kiüríti a veszélyes méreganyagokat a szervezetből. 

Bőrápolás

A szantálfaolaj megnyugtatja a bőrt, enyhíti a gyulladást és irritációt, gyógyítja a fertőzéseket, és friss, hűvös érzést biztosít. Dr. Corey Levenson, a Santalis Pharmaceuticals (Texas, USA) kimutatta, hogy a szantálfaolaj nagyon igéretes a pattanások, psoriasis, ekcéma , általános szemölcsök és a molluscum contagiosum néven ismert súlyos állapotok kezelésére szolgáló klinikai vizsgálatokban.

Köhögést kezel

A szantálfa illóolaj köptetőként viselkedik, és különösen hatékony köhögés kezelésében. Harcol a fertőzésekkel is, amelyek megfázást, köhögést, influenzát, mumpszot vagy bármilyen más betegséget okoznak. 

Gyulladáscsillapító

A szantálfa illóolaj antiflogisztikus tulajdonságokkal is rendelkezik,  enyhíti a láz és vírusos fertőzések okozta gyulladást. 

Csökkenti a vérnyomást

Ez a szantálfa illóolaj egyik nagyon hasznos tulajdonsága, 3-5 %-os hígítással.

Memory Booster

Javítja a memóriát és serkenti a koncentrációs képességét.  Ezenkívül “hűsiti” és nyugodtja az agyat, megmentve az indokolatlan stressztől és szorongástól . 

Nyugtató hatás

Ez az olaj megnyugtatja a gyulladást, szorongást, félelmet, stresszt és nyugtalanságot. Ezenkívül ellazulást, nyugalmat, koncentrációt, belső látást és pozitív gondolatokat hoz az ember életébe.

Hogyan kell használni a szantálfa illóolajat?

A szantálfa illóolaj használata előtt fontos, hogy megbízható helyről vásároljon. Mivel ez az illóolaj iránt magas a kereslet, vannak olyan termelők, akik kihasználják és előállítják szintetikus formában. A szantálfa illóolaj hitelességének legjobb módja a beltartalmo ellenőrzése, például GC-MC teszt. 

A szantálfa illóolaj esetében nem ismert semmiféle kockázat, kivéve azt, hogy a bőrön ne használja töményen. A bőrön történő alkalmazáshoz keverni kell valamilyen típusú hordozóolajjal.

Forrás:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352686/
  2. http://eprints.skums.ac.ir/4699/
  3. https://www.researchgate.net/publication/8884746_Evaluation_of_the_Effects_of_East_Indian_Sandalwood_Oil_and_a-Santalol_on_Humans_after_Transdermal_Absorption
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5749697/
  5. https://pdfs.semanticscholar.org/596d/a75b8f05ee93a6ef8d195e938be8093718e1.pdf

Köszönjük, hogy feliratkozott!