12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

AZ ILLATKERÉK

Melyik illóolaj milyen illatú? Illóolaj kalauz, az illóolajok és illatok szerelmeseinek

 

Előfordult már Önnel, hogy „mellényúlt”, amikor új illóolajat szeretett volna kipróbálni? Vagy nehézséget okozott, hogy hogyan kombinálja az illatokat a tökéletes keverékért? Nyugodjon meg, nincs egyedül! Őszintén szólva, nagyon könnyű elveszni az illatok között. Éppen ezért sokan ahelyett, hogy új illóolajokat fedeznénk fel, inkább ragaszkodnak a régi kipróbált illatokhoz. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani az illatkerék megismertetésével!

Illatkerék – azaz melyik illóolaj milyen illatú?

Az Illatkerék, egy olyan rendszer, amely 10 különböző színkategóriát használ, és minden egyes illatot egy illatcsaládba sorol – gyógynövényes, gyógyszeres, virágos, fűszeres, fás, gyümölcsös, mentás, “élelmiszerszerű”, földes vagy friss.

A fekete borsot a Spice (Fűszer) család tagjaként azonosítják, és a Lime-ot gyümölcsösnek tekintik. De mi van a Helichrysum Italicummal? Vagy a Manukával? Tudja? Ha nem, ne féljen! Erre van az illatkerék!

 

 

A fenti kép nagyobb és letölthető formája megtalálható: ITT

Például a Helichrysum a Copaiba és a Ho Wood illóolajok között helyezkedik el, tehát ezen információk felhasználásával biztonságosan kitalálhatja a Helichrysum aromáját – ez fás! Másrészt Manuka a Lemon Eucalyptus és a Niaouli illóolajok mellett található, amelyek nagyon gyógyszeresek.
A családok egy részén belül alcsoportok vannak, amelyek segítenek egyértelműbben meghatározni az egyes illóolajok illatát.

Ez azért kulcsfontosságú, mert amint megtudja, hogy kedvenc illata melyik illatcsaládba tartozik, egy olyan információhoz jut, amely támpontot jelent a jövőben, amikor egy új, ismeretlen illatot választ ki. Ennek köszönhetően könnyen megtalálja kedvenc illóolajaihoz hasonló illatokat és az illatcsaládokkal kapcsolatos információk felhasználásával elkerülheti az Ön számára kevésbé vonzó illatokat. És könnyebb lesz a különböző illat kombinációkkal is kísérletezni. Ismerkedjünk meg az illatcsaládokkal:

Herbal (Gyógynövény) család

 

Amikor a gyógynövény szóra gondolunk, gyakran a fűszertartó jut elsőként eszünkbe: házi készítésű ételek illata és az olyan ismerős kedvencek, mint a bazsalikom, a kapor, a kakukkfű és az oregánó. Mivel ez a kategória a legnagyobb, rengeteg csodálatos aromát kínál.

A gyógynövénycsalád két alkategóriára oszlik: friss és zöld.

A friss kategóriában a népszerű illatok közül az édes, nyugtató illatok tartoznak, többek között a bazsalikom illóolaj, a kék kamilla illóolaj, valamint a fás illatok közül például a kakukkfű illóolaj.

A zöld gyógynövényes illatok olyan kedvenceket tartalmaznak, mint a citromfű illóolaj felemelő illata és a római kamilla illóolaj nyugtató illata, amelyet gyakran a gyermekek és felnőttek alvászavarának enyhítésére használnak. A zöld kategóriában a kevésbé ismert illóolajok közül szerepel olyan, mint a Juniper Berry illóolaj, amely kiváló sajgó izmainkra helyileg hígítva használva.

Medicinal (Gyógyszeres) család

 

Sokak számára a gyógyszeres kategóriába tartozó olajok erős és ismerős illata megegyezik a köhögés vagy a mellkasi megfázás kezelésére szolgáló olyan olajokkal, mint az eukaliptusz és a teafa.

Vegyük például az Eukaliptuszt: Sokunk számára ez az erős és ismerős illat megegyezik a köhögés vagy a mellkasi megfázás kezelésével. Ez a gyógyszercsalád legszélesebb körben ismert illóolaja. Az Eukaliptusz illóolajat az egész világon használják a légzőszervi problémák kezelésére, valamint az izmok és ízületek fájdalmának támogatására, sőt a mentális összpontosítás serkentésére is.

Egy másik nagyon népszerű olaj a gyógyszercsaládban a Teafa illóolaj, melyet elsősorban a bőrápolás terén alkalmaznak, enyhítheti az irritációt és a bőrpírt, ez az erős, frissítő illat gyakran kulcsfontosságú alkotóeleme a természetes otthoni tisztítószereknek.

Floral (Virágos) család

 

Olyan sok csodálatos virágillat közül lehet választani. Az illatkerék ebben a csoportban is két kategóriát hoz létre: friss és édes.

Friss virág
A friss virágba tartozóak olyan illatok, amelyek azonnal felidézik az adott virágot. Ha becsukja a szemét, olyan, mintha egy virágmezőn lenne. A levendula, a rózsa és a jázmin illata szorosan kapcsolódik az illatkerék ezen csoportjához.

Kezdjük a friss kategóriával. A levendula talán a világ legismertebb illóolaja, amelyet évszázadok óta használnak a nyugalom és a pihenés érzésének elősegítésére. Manapság kulcsfontosságú összetevőként szerepel krémekben, szappanokban és samponokban. Sokan alkalmazzák a diffúzorokban és a természetes párna spray-receptekben az alvás elősegítésére.

A friss kategóriában egy másik közismert olaj a rózsa illóolaj. Az egyik legdrágább illóolaj, mivel egy kilogramm illóolaj előállításához több ezer kilogramm sziromra van szükség.

Édes virágos
Az édes kategóriában található olajok kevésbé felismerhetők „virágos” illatokként, de ugyanolyan hasznosak. Az intenzíven édes Ylang Ylang illóolaj például tökéletesen használható parfümökben vagy hordozóval keverve egy pihentető és romantikus masszázskeveréket hozhatunk létre.

Spice (Fűszeres) Család

 

Az olyan illóolajokat, mint a fekete bors, a fokhagyma, a szegfűbors és a gyömbér gyakran figyelmen kívül hagyják, mert az emberek ezeket a növényeket a főzéssel társítják, nem pedig az erőteljes illóolajokhoz. Ezeknek az olajoknak az illata gyakran felismerhetőek olyan fűszerekként is, amelyeket a konyhánkban használnánk.

Vegyük példaként a szegfűszeg Clove Bud illóolajat. Gazdag, meleg illatával, amely ugyanolyan illatú, mint a fűszer, hígítva hatékony otthoni tisztítószerként használható, de elterjedt eszköze az egészséges immunrendszer támogatásának is. Ha más olajokkal, például édes narancs, fahéj és gyömbér illóolajjal keverjük össze, egy hangulatos keveréket hozhatunk létre, amely felébreszti az őszi napok és az ünnepi időszak képeit.

Egy másik sokoldalú lehetőség a fűszercsaládban a gyömbér illóolaj. Erős aromájával és friss, fás citrom illatával, felmelegítő tulajdonságával, az emésztés elősegítésére és a véráramlás serkentésére szolgál. Hígítható és helyileg alkalmazható az öregedéssel járó normál izom- és ízületi fájdalmak kezelésére is.

Wood (Fa) család

 

Az illatcsaládok közül talán ez a legkevésbé ismert. Ebben a családban azok, akik a fák, a kéreg és a föld meleg illata felé vonzódnak, találhatnak néhány csodálatos illóolajat. Ezek az illatok egy frissen betakarított mezőgazdasági parcellára, a csendes fenyőerdőre vagy a lehullott levelek földes szagára emlékeztetnek.

Helichrysum italicum illóolaj például felülmúlhatatlan abban, hogy megfiatalítja a bőrt, és hatékonyan mindenféle bőrhiba esetén. Erről az illóolajról úgy gondolják, hogy elősegíti a normál immunrendszer működését és enyhíti a haragot és a pusztító érzéseket.

Egy másik fa-családtag, amelyet érdemes megemlíteni, a Vetiver illóolaj, amely kellemesen erős, földes, füstös aromájával híres arról a képességéről, hogy segít a pihenés és egyensúly megteremtésében. Gyakran használják az elme megnyugtatására és az alvás elősegítésére. Egyedi aromája miatt a természetes parfümök és a bőrápoló termékek népszerű alkotóeleme.

Fruity (Gyümölcsös) család

 

 

Sok illóolaj-felhasználó kedvence, a gyümölcsös család energizáló és felemelő illatairól ismert.

A további kategorizálás elősegítése érdekében ezeket az olajokat két altípusra osztják: friss és édes. Különösen a friss kategória számos csodálatos citrusos illatot kínál, nehéz közülük választani.

A további kategorizálás elősegítése érdekében ezeket az olajokat két típusra osztják: friss és édes.

Friss gyümölcs
Kezdjük az illóolaj-használók körében az egyik nagy kedvenccel: a grapefruittal. A gyümölcs héjáról hidegen sajtolt édes, csípős illat azért vált híressé, mert képes felemelni a hangulatot, és enyhíti a mentális fáradtságot. Vannak olyan tanulmányok, amelyek arra utalnak, hogy a grapefruit illóolaj illata segíthet az étvágy szabályozásában.

A friss kategóriában egy másik népszerű olaj a citrom illóolaj. Friss, érzéki, felemelő illóolaj, amelyet évszázadok óta használnak az egészséges immunrendszer támogatására, megtalálható mindenféle természetes tisztítószerben és szobafrissítőben.

Édes gyümölcs
A gyümölcsös család édes kategóriája kevésbé ismert, de ugyanolyan vonzó lehetőségeket kínál. A Bergamott illóolaj például kedvelt egyedi citrusos, virágos illata miatt. Az élénk és felemelő bergamottot gyakran használják az elme felemelésére és a gondok enyhítésére.

Az édes kategóriába tartozik a német kamilla (kék kamilla) illóolaj is. Ez az olaj jól ismert nyugtató tulajdonságairól és azon képességéről, hogy erős, édes, lágyszárú illatával segít az elalvásban. A német változatot gyakran használják a figyelemzavaros gyermekek fókuszálásának támogatására is.

Mint (Menta) család

 

A mentacsaládban található földünk egyik legismertebb illata: a borsmenta. A mentol alkategória tagjaként a borsmenta illóolaj élénkítő illatú, amelyet évszázadok óta tiszteletben tartanak „újjáélesztő” tulajdonsága miatt, és amelyet gyakran használnak az éberség elősegítésére, a fejfájás és az emésztési nehézségek enyhítésére. Mentoltartalma miatt a borsmenta egyedülálló hűtőhatással is rendelkezik, amely nyugtató lehet a bőrön.

A második menta alkategória a meleg, amely egy másik népszerű illatot tartalmaz, a fodormentát. Ha diffundálja, ez az édes, felemelő illat javíthatja a koncentrációt és enyhítheti a fej és a nyak fizikai feszültségét. A fodormenta illóolaj gyerek számára is biztonságos, gyakran használják hígítva a gyermeki gyomor nyugtalanságának és / vagy puffadásának enyhítésére.

Foodlike (“Élelmiszerszerű”) család

 

Az ételszerű család két ismerős illóolajat tartalmaz, a kávét és a vaníliát. A kávé illóolaj erősen élénkítő és meleg illata csodálatosan keveredik olyan illóolajokkal, mint a cédrusfa vagy a vanília. Nagyszerű módja reggel az érzékek felébresztésének. Ez az illóolaj a természetes testradír, testápoló és szappanok általános alkotóeleme.

A vanília illóolaj édes, gazdag illata biztonságos a gyerekek számára, így kiváló választás saját magunk által készített aromaterápiás termékekhez, például szappanokhoz, testápolókhoz és spray-hez, valamint ünnepi keverékekhez. Meleg és hívogató aromája kiváló érzéki keverékek létrehozására hordozóolaj hozzáadásával, amely elősegíti a pihenést és csökkentik az idegfeszültséget.

Earthy (Földes) család

 

Az ősidők óta spirituális és terápiás célból használják a Frankincense (Tömjén) illóolajat, amely a legismertebb a földes család kínálatából. A Boswellia fák leveleiből gőzzel desztillált zöld, balzsamos, citromos fa illata tökéletes a meditációs gyakorlatokhoz, és ismert arról, hogy támogatást nyújt a bánat idején. Emellett az ízületi fájdalmakat enyhítésére, az immunrendszer támogatására is használják, de arcszérumok és krémek alkotóelemeként is szolgálnak.

A mirha illóolaj egy másik ismert illóolaj a földes családban. Száraz, gyantás borostyánszínű aromáját gyakran használják a meditációban a pihentető és felemelő atmoszféra létrehozásáért, segíthet enyhíteni az idegfeszültséget. A tömjénhez hasonlóan ez is népszerű összetevő az érett arcbőrt kezelő termékekben.

Green (Zöld) család

 

A zöld család két alkategóriából áll: friss és földes. Bárki, aki valaha érezte a frissen vágott karácsonyfa illatát, értékelheti ebbe a csoportba tartozó illatokat. Balzsamfenyő illóolaj friss, örökzöld illata, amely nem csak kiváló az ünnepi keverékekbe, de egész évben felhasználásható. Hordozóolajhoz adva kiváló választás a túlhajtott izmok és ízületek megnyugtatására. Helyileg hígítva a mellkason alkalmazva elősegítheti az egészséges légzőrendszert. Ez az illóolaj arról is ismert, hogy segít az érzelmek egyensúlyában.

A zöld kategórián belül a Carrot Seed (Vadmurok) illóolaj az egyetlen, amely a földes alkategóriába tartozik. Megkülönböztető illatával, amely egyszerre fás, földes, kissé fűszeres, erős és lágyszárú, diffundálható, hogy enyhítse az aggodalmakat, elősegítse a relaxációt és segítse az emésztőrendszert és a légzőrendszert. Arckrémekben és szérumokban is használják azért, hogy segítsék a fáradt bőr fiatalítását és hidratálását.

Összegzés

Tény, hogy szórakoztató és egy nagy felfedezőút része, kitalálni, hogy mely illóolaj illatok tetszenek a legjobban. Egy-egy új illat kipróbálása előtt használja a Plant Therapy illatkerekét vagy hallgasson a barátok ajánlásaira, saját ösztöneire, de ne féljen! Ha nyitott a kísérletezésre és hajlandó új, ismeretlen illatokat kipróbálni, találhat néhány új és váratlan kedvenceket.

Csatlakozzon az illóolaj szerelmeseinek fantasztikus közösségéhez!

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!