12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Az illóolaj keverés alapjai

Illóolaj keverési módszerek

Hihetetlen érzésikor valaki elkészíti saját illóolaj keverékét. De ismerjük be, az első lépések kicsit félelmetesek is. Sokan éppen ezért a biztosra mennek és inkább a piacon kapható keverékeket (szinergiákat) választják. Először, amikor saját keveréket készítünk, azt sem tudjuk, hol kezdjük, magyar nyelvű irodalom nem igazán áll rendelkezésre. Ezért szeretnénk segíteni! Tehát kezdjük az alapokkal.
Azokat a keverékeket, amelyek 2-5 illóolajat tartalmaznak szinergiáknak nevezzük. A szinergia szó azt jelenti, hogy kettő vagy több anyag kölcsönhatása vagy együttműködése egy olyan egymást segítő hatás elérése érdekében, amely erősebb, mint a különálló hatások összege. Ez azt jelenti, hogy két vagy több illóolajat kombinálunk együtt annak érdekében, hogy megszorozzuk a kívánt hatást.

Mielőtt belemélyednénk, fontosnak tartjuk elsőként a különböző keverési módszerek áttekintését, hogy mindenki kiválaszthassa a számára megfelelőt. Ne felejtse, a keverés művészet és egyúttal az önfelfedezés útja. Nincs helyes vagy rossz módszer a keverésre. Dönthet úgy is, hogy több módszert kombinál!

Különböző illóolaj keverési módszerek

Az illóolaj-szinergia létrehozásának különböző módjai vannak. Egyesek a kémiai alkotóelemek szerint kevernek, mások illatszimfónia, növényi rész vagy terápiás hatás alapján.

Illóolajok alkotóelem szerinti keverése


A kémiai alkotóelemek szerint történő keverést elsősorban a klinikai aromaterápiában alkalmazzák. Nehéz olyan könyvet találni, amely feltárja ezt a módszert. A módszer lényege az, hogyan növelhető az egyes kívánt összetevők százalékos aránya egy keverékben. Például a Ho Wood (Ho fa) és a Lavender (Levendula) egyaránt nagyon magas a Linalool-ban. A Linalool nyugtató alkotóelem, amely felemelő és emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A Ho fa és a Levendula keverésével növelhető a Linalool százalékos aránya és hatása.

Ajánlott olvasmány az illóolajok kémiájához: Joy E. Bowles: The Chemistry of Aromatherapeutic Oils 3. kiadás

Illóolaj keverés illatszimfónia alapján


Az illatszimfónia alapján történő keverést általában az illatjegyek szem előtt tartásával gyakorolják. Ennek a keverési módszernek a célja az, hogy harmonizáló akkordot hozzon létre, amely aromatikusan kellemes, ugyanúgy, mint a zenei akkord a fülek számára.

A legfelsőbb jegyek (fej illat) azok az olajok, amelyek gyorsan megragadják a figyelmet, de a leggyorsabban elpárolognak. A középső jegyek (szív jegyek) hosszabb ideig tartanak, mint a felsők, és sokan úgy vélik, hogy ezek alkotják a keverék szívét. Az alapjegyeknek van a legmélyebb aromája, és a parfümöt rögzítő anyagnak tekintik. Lassabban párolognak el, és ezeknek az olajoknak van a legtartósabb illata. Ha többet szeretne megtudni az illatszimfónia alapján történő keverésről és a felső, középső és alap jegyekhez tartozó illóolajokról, kérjük, nézd meg ezt a blogbejegyzést.

Illóolaj keverés terápiás hatás alapján


Az illóolaj felhasználók körében a leggyakoribb módszer a gyógykezelés céljából történő keverés. Ez a módszer az illóolaj ismert terápiás felhasználására támaszkodik. A legtöbb könyv ezt a módszert használja, és azt mutatja meg, hogyan lehet az illóolajokat kombinálni ismert terápiás hatásuk elérése érdekében.

Ajánlott olvasmány a terápiás hatáshoz:

  • Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim
  • Sabrina Herber, Eliane Zimermann: Aromaterápia gyerekeknek
  • Feller Adrienne – Tobai Ágota: Aromareneszánsz
  • Andrea Butje: The Heart of Aromatherapy
  • Salvatore Battaglia: Complete Guide to Aromatherapy
  • Valerie Ann Worwood: The Fragrant Mind
  • Nerys Purchon, Lora Cantele: The Complete Aromatherapy and Essential Oils Handbook for Everyday Wellness

Illóolaj keverés növényi rész szerint


Ez a módszer érzelmileg összekapcsolhatja Önt a növénnyel, ezáltal jobban értékeli azt.

Ennek a keverési módszernek a használatához először meg kell határoznia a növény azon részét, amelyből az illóolajat kinyerik. A keverés ugyanazon növényrész más olajaival történik.

A növényi részek előnyei

A gyökerek (rizómák) földelnek és stabilitást biztosítanak a növény számára. Terápiás szempontból összefüggés van a növény fizikai földelése és az illóolaj érzelmileg történő földelése között. Például a Vetiver egy olyan illóolaj, amely a növény gyökeréből származik, és ismert, hogy érzelmileg nagyon földel.

A rügyek és virágok tavasszal jelennek meg, az új növekedés idején. A virágok vonzzák a rovarokat, amelyek beporozzák őket. Meleg, hívogató és megnyugtató, azért adnak az emberek egymásnak virágot, hogy szeretetüket, barátságukat és támogatásukat fejezzék ki. A virágokból vagy rügyekből kivont illóolajak megnyugtatják a szívet és a lelket. A virágokból származó illóolajok közé tartozik például a levendula (Lavandula angustifolia), az Ylang Ylang (Cananga odorata) és a római kamilla (Chamaemelum nobile). Ezek az illóolajok nagyon megnyugtatóak lehetnek azokban az időkben, amikor támogatásra van szükségünk, valamint amikor pihenni szeretnénk vagy csak egyszerűen nyugodtnak akarjuk magunkat érezni. Segíthetnek abban, hogy kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és másokkal.

A magok a növény szaporodásának szerves részét képezik. Lényegében regenerálódnak és tele vannak új élettel és növekedéssel. A magvakból nyert olajok ösztönzik a személyes növekedést, és segíthetnek bennünket lehetőségeink kiaknázásában.

A gyantákat a fák állítják elő, amikor valami sérülés keletkezik rajtuk. A gyanta a fa közepéből tör ki, belső erőt és gyógyulást hozva magával. A gyantás illóolajok segítenek a regenerálódásban, valamint az érzelmi és fizikai sebek gyógyításában.

A növények fás részei vagy kérge felelős a tápanyagoknak a gyökerektől a szárakon át a virágokig történő szállításáért. A fakéreg támogatja és védi a növényt. A kéregből előállított olajok elősegíthetik a test működését, hasznosak lehetnek a csontváz fájdalmainak csökkentésében és az érzelmi összpontosításban is.

A gyümölcsök a fa szaporodásának termékei, és megóvják a magvakat az új élet megújulásához. Emiatt számos, a gyümölcsből származó illóolaj természetesen felemelő és tisztító hatású. Ezenkívül stimulálhatják, motiválhatják és segíthetnek enyhíteni a szorongást.

Ajánlott olvasmány növényi részek keveréséhez: Salvatore Battaglia: Aromatree

Legyen kreatív!

Most, hogy megismerte az egyes keverési módszereket, eldöntheti, melyik a legmegfelelőbb az Ön számára. Fontos, hogy figyelje az olajok Önre gyakorolt hatását és ne utasítson el automatikusan egy módszert pusztán azért, mert Ön szerint nem az a legjobb. Sok esetben a keverék kémiai szempontból lehet, hogy tökéletes, de a keverék egyszerűen mégsem éri el a kívánt célt. Ne féljen használni az olajokat, ismerje meg, hogyan működnek az Ön számára.

Forrás:

  • https://www.dictionary.com/browse/synergy
  • https://naha.org/naha-blog/roots-a-year-with-morphology-using-plant-based-origins-to-inspire-aromatic
  • https://blog.aromahead.com/2015/07/13/make-aromatherapy-blends-based-plant-part

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!