12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

AZ ILLÓOLAJOK BIZTONSÁGOSAK-E A TERHESSÉG ALATT?

Melyik Illóolajok biztonságosak terhesség alatt?

Illóolajok terhesség alatt

Számos kérdés kering az interneten, különösen a közösségi médiában az illóolajok biztonságos használatáról terhesség és szoptatás ideje alatt. Ebben a blog bejegyzésben ezt a kérdéskört vitatjuk meg, segítséget nyújtva azok számára, akik a terhesség és szoptatás időszaka alatti a biztonságos illóolaj használatot tartják szem előtt.

A terhesség alatt orvosaink gyakran kérdéseket tesznek fel nekünk, például: „Mit eszel?”, „ Fogyasztasz alkoholt?” , „Dohányzol?” Ennek oka az, hogy a növekvő magzat a placentán keresztül az anyáktól szerzi a szükséges tápanyagot.

Szóval milyen funkciója van a placentának? A placenta elsődleges funkciója az, hogy elősegítse a tápanyagok és az anyagcsere-,valamint a bomlástermékek szelektív szállítását és kiválasztását az anya és a magzat között. Az anya ezzel a funkcióval táplálja, és méregteleníti a fejlődő magzatot.

Az illóolajok természetüknél fogva, mivel szerves anyagok, átjuthatnak a placentán, és befolyásolhatják a magzatot.

Az első trimeszterben az illóolajok nagyon korlátozott felhasználását javasoljuk. Ennek az az oka, hogy ebben az időszakban számos változás zajlik az anya testében. Általában nem javasoljuk az illóolajok aktív vagy napi használatát az első trimeszterben, de valójában a legjobb, ha ebben az időszakban elkerüljük az összes felhasználást. Az émelygés elkerülése érdekében fontolóra veheti, hogy egy csepp borsmenta vagy fodormenta illóolajat cseppent egy szövetre vagy zsebkendőre és finoman belélegzi azt, hogy enyhítse a tüneteket.

Fontos említést tenni az illóolajok felhasználási módjáról ebben az időszakban, mivel számos módszer létezik az illóolajok felhasználására.

A helyi alkalmazás során csak kis mennyiségű olaj jut el a véráramba, és a felszívódási sebesség is lassú, a belélegzéshez viszonyítva. A diffúzió révén kicsi, de folyamatos adagban juttatunk illóolajat a szervezetbe. Az illóolaj gőzzel történő inhalálása viszonylag magas koncentrációt, de rövid ideig tartó adagot biztosít. Végül, amikor egy személyes aromaterápiás inhalálót használunk, olyan illóolaj adagot kapunk, amely nem olyan erős, mint a gőzzel történő inhalálás esetében, de erősebb, a diffúziónál.

A felhasználás módjának mérlegelésekor azt is meg kell gondolnunk, hogy milyen gyakran használunk illóolajat. Lehetséges, hogy hallotta már az illóolajokkal kapcsolatban a „kevesebb több” szabályt. Ez különösen igaz, amikor az illóolajokat terhesség alatt használják. Minél többször használ illóolajokat, annál jobban felszívódnak, amelyek átjuthatnak a placentán. Az illóolaj felhasználását a legjobb korlátozni olyan tünetek enyhítésére, mint a fáradtság, émelygés vagy az alkalmankénti feszültség. Használatának korlátozásával továbbra is megkaphatja az illóolajok csodálatos előnyeit anélkül, hogy veszélyeztetné magát vagy növekvő gyermekét.

A következő dolog, amelyet figyelembe kell venni, a biztonságos hígítási százalék.

„Az ajánlott hígítás legfeljebb 1%, minden bőrfelületre történő alkalmazás esetén… Fürdőkhöz legfeljebb 4 csepp illóolajat szabad hozzáadni.”

Nagyon fontos, hogy kizárólag olyan illóolajokat használjon, amelyek biztonságosak a terhesség alatt. A Plant Therapy összegyűjtötte és listába szedte a terhesség és a szoptatás időszaka alatt biztonságos illóolajokat. Ezt a listát a Plant Therapy tanúsított aromaterápiás csapata készítette, és a világhírű illóolaj-biztonsági szakértő, Robert Tisserand hagyta jóvá.

Kattintson ide a terhesség és szoptatás ideje alatt biztonságos illóolajok listájának letöltéséhez és kinyomtatásához

Forrás:
[1] Bowen, R. “Transport Across the Placenta” 6 August 2000. Retrieved 25 October 2016. http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/reprod/placenta/transport.html
[2] Christie, Deacon, Pickard, Price. “Pregnancy Guidelines: Guidelines for Aromatherapists Working with Pregnant Clients” 2013. Retrieved 25 October 2016. https://naha.org/assets/uploads/PregnancyGuidelines-Oct11.pdf
[3] “Aromahead Institute’s Aromatherapy Certification Program” https://www.aromahead.com/courses/online/aromatherapy-certification-program
[4] Smith, Anne. “Drugs and Breastfeeding” Breastfeeding Basics., Retrieved 10 October 2016. https://www.breastfeedingbasics.com/articles/drugs-and-breastfeeding
[5] Tisserand, R., & Young, R. (2014). Essential Oil Safety (2nd ed.). Churchill Livingstone Elsevier.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!