12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Az illóolajok botanikai néve és a kemotípusok fontossága

Illóolajok elnevezése – illolajok neve – illóolajok kemotípusa

A nemzetség és a fajnevek együttesen alkotják azt a tudományos nevet (botanikai nevet), amelyet minden növénynek adnak, amikor egy tudós először leírja. Ezeket a fajneveket a világon mindenhol elismerik. Sokkal jobb azonosító, mint az egyszerű köznév. Gyakran zavaró lehet, mert néhány illóolajnak egynél több közneve is van. Ha valaki azt mondja: „Kamilla”, ez 4 különböző illóolajat is jelenthet:

Ha nem tudja, melyik kamilláról van szó pontosan, előfordulhat, hogy nem az igényeinek legjobban megfelelő illóolajat kapja. Két különböző igazi kamilla létezik:

Ez a két kamilla faj néhány hatás tekintetében hasonló, mindkettő pihentető, és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban a római kamillát (Chamaemelum nobile) általában gyermekeknek és általános pihenésre használják, mivel könnyebb és kellemesebb illata van. A német kamillát (Matricaria reutitát) magas kamazulén tartalma miatt inkább gyulladások vagy sérülések esetben alkalmazzák. (Kamazulén tartalom felelős a kék színért.)

Annak érdekében, hogy még jobban összezavarjuk a dolgokat, amikor valaki azt mondja: „marokkói kamilla”, az lehet Ormenis multicaulis (vad kamilla) vagy Tanacetum annuum (kék varádics). Sem az Ormenis multicaulis, sem a Tanacetum annuum nem valódi kamilla. Ezen olajok mindegyike különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Ha ismeri a latin nevet, sokkal könnyebb összeegyeztetni a növényt, a hatást és a tünetet!

Illóolajok kemotípusa

További bonyolítás érdekében ugyanazon olajnak eltérő kemotípusa lehet. Az illóolajok túlnyomó részének nincs kemotípusa, de előfordul, hogy ugyanannak a fajtának az illóolajai a termesztési magasságtól, a termesztés helyétől, a klímától a talaj minőségétől stb. függően különbözőek. A kémiai típusok ennek megfelelően egy növénycsaládon belül is variálódhatnak. A kemotípusok ismerete fontos, mivel egy növény kémiai összetételétől függően a terápiás tulajdonságok változhatnak.

Az illóolajok terápiás tulajdonságainak eltérései

A kemotípusok egyik legjobb példája a kakukkfű (Thymus vulgaris). Fontos tudni, hogy milyen kemotípussal dolgozik. Íme néhány variáció a kakukkfű kemotípusaira:

A kakukkfűnek 6 ismert variációja van, mindegyik kemotípusnak van egy fő összetevője, amely meghatározza az olajnak testre gyakorolt hatásait. Kakukkfű ct. timol és ct. carvacrol nagyon jó antiszeptikumok. Másrészt a kakukkfű ct. linlool és ct. thuyanol sokkal gyengédebb és az immunrendszer fokozására szolgál. Egy speciális probléma megoldása érdekében tudnia kell, hogy melyik kemotípussal kell dolgoznia, és milyen alkotóelemei képesek a terápiás hatás elérésére.

Natural cosmetic or skincare development in laboratory, Organic extract in cosmetic bottle container, Scientist dropping essence in glass tube, Natural beauty product concept.

Érdemes olyan társaságtól illóolajat vásárolni, amely megfelelően címkézi fel illóolajait, feltünteti a botanikai nevet és kemotípust (ha van), alapos tesztelést végez és GC / MS jelentést készít annak biztosítása érdekében, hogy pontosan tudja, milyen összetevők vannak jelen az illóolajban, és milyen terápiás tulajdonságokat fog kapni a végtermékben. Higgye el, kifizetődő a botanikai nevek és a kemotípusok ismerete! Ezek révén, tisztán látja, melyik terápiás tulajdonságot kapja, így lehetővé válik a testre szabott olajválasztás. Ha időt szentel a botanikai nevek és a kemotípusok megismerésére, segíthet elkerülni a tévesztést az olajok kiválasztásakor.

A Plant Therapy illóolajai esetében a botanikai név és a kemotípus (ha van) közvetlenül a palackon található. Biztos lehet benne, hogy megkapja a kívánt olajat. Emellett folyamatosan biztosítja, hogy minden olajnak megvan a GC / MS jelentése és leírása, és az mindenki számára hozzáférhető.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!