12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

AZ ILLÓOLAJOK KÉMIÁJA

Azok számára, akik érdeklődnek az illóolajok iránt, elkerülhetetlen az illóolajok kémiai összetételéről és tulajdonságairól szerzett többlettudás megszerzése. Az illóolajok kémiája első pillantásra rendkívül bonyolultnak tűnik és sokan felteszik a kérdést „Miért van erre szükség?”.

Miért van szükség az illóolajok kémiájának megismerésére?

Az illóolajok növényekből származó vegyületek, melyeket a szerves kémia világában találunk meg. A szerves kémia a szén-, hidrogén-, nitrogén- és oxigénatomokból álló vegyületeket, a szénatomok egymás közötti kötéseit, valamint a szén- és hidrogénatomok közötti kötéseket vizsgálja.
Az atomok a molekulában történő bizonyos elrendezkedése meghatározza a kémiai viselkedést. Az egyes kémiai szerkezetek megértése révén előre meg lehet határozni egy illóolaj kémiai viselkedését és hatását. Egy bizonyos illóolajban legnagyobb mértékben jelenlévő vegyi anyagok jelzik az olaj lehetséges viselkedését.
Egy bizonyos botanikai fajta illóolajának kémiai összetétele többnyire állandó. De előfordul, hogy ugyanannak a fajtának az illóolajai a termesztési magasságtól, a termesztés helyétől, a klímától a talaj minőségétől stb. függően különbözőek. A kémiai típusok ennek megfelelően egy növénycsaládon belül is variálódhatnak, és ezek a variánsok jellegzetes alkotórészt fejlesztenek ki, és így befolyásolják az illatot és a hatást.
Például a különböző helyen termesztett rozmaring leveleiből kinyert illóolajok összetételükben és hatásukban egyaránt különbözőek lehetnek, fő alkotórészként kámfort, cineolt vagy verbenont tartalmaznak. A kemotípus jelölése: ct., rendszerint a fő alkotórész neve után jelölik (pl. Rosmarinus officinalis ct. cineolferum).

Főbb kémiai csoportok és azok jellemzői

Aldehidek

A természetben előforduló aldehidek közé tartozó cirtálok a nerál és a geraniál, melyeket a citromban, a citromfűolajban találhatunk meg, valamint a citronellál, amely a citronella- és eukaliptusz olajban található. Az aldehidek illata az élestől a citromosig terjed, a virágos és a zöld illatokat is beleértve.

Általános terápiás hatásai:

 • hatékony gombaellenes tulajdonság
 • gyulladásgátló
 • görcsoldó
 • antibakteriális
 • tonizáló / nyugtató hatású az idegrendszerre
 • hűsítő

Biztonság: A magas aldehid tartalmú illóolaj – különösen a citrál, amely ezen illóolajok fő alkotóeleme – irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát. Az aldehidek nagyon érzékenyek, könnyen oxidálódnak. Ha oxidálódnak, az irritáció veszélye jelentősen megnőhet. Tartsuk légmentesen záródó üvegben, és hűvös, sötét helyen tároljuk. Az aldehidek alacsony hígításban történő használata általában biztonságos a bőr számára (5-6 csepp magas aldehid tartalmú illóolaj / 30 ml hordozóra), és keverje össze magas monoterpenol-tartalmú olajokkal. Az ösztrogénnel kapcsolatos rákos betegeknek kerülniük kell a citráltartalmú olajok belső használatát és nagy dózisú, hosszú távú bőrhasználatát. Ilyen esetben magas citráttartalmú olajokat rövid időn keresztül 1% -os hígításban lehet használni.

Aldehidekben gazdag illóolajok például:

citronella, citromos eukaliptusz, indiai citromfű

Észterek

Az észterek a szerves savak és az alkoholok vagy fenolok között lezajló kémiai reakciók termékei, az illóolajokban is széles körben megtalálhatók. Általában gyümölcsös felhangot keltenek. Ilyenek például a jázmin, ilang-ilang és neroli illóolajban lévő benzil-acetát; a gerániumban, citronellában, levendulában és a petitgrainben lévő geranil-acetát; valamint a bergamottban, levendulában és a muskotályzsályában lévő linalil-acetát.

Általános terápiás hatásai:

 • Görcsoldó – olajtól függően szelíd görcsoldástól kezdve az erőteljesig terjedően. Számos aromaterapeuta szerint az izobutil-angelát alkotóelem, amely a római kamillában található, az egyik legjobb elérhető görcsoldó szer.
 • Kiegyensúlyozó és nyugtató – az észtereket „kiegyensúlyozó komponenseknek” nevezzük. Számos észternek jelentős szabályozó és egyensúlyozó hatása van a szimpatikus idegrendszerre. Az észterekben magas olajok gyakran érzelmileg felemelőek.
 • Gyulladáscsökkentő, hatásos a bőrkiütés és bőrirritáció enyhítésére.
 • Néhány fájdalomcsillapító, például jázmin, levendula, római Kamilla és ilang-ilang.
 • Néhány hasznos emésztési problémára, például a kardamom, a római kamilla és a bergamott.
 • Adaptogén – segít a testnek a stresszhez való alkalmazkodásban és annak kezelésében.

Biztonság: Megfelelő hígítás mellett a bőrön történő alkalmazásra általában nincsenek biztonsági aggályok. Az egyetlen kivétel a metil-szalicilát, amely többek között bőr és szem irritációt okozhat. (Metil-szalicilát 95-98%-ban jelen van például a Wintergreenben.) A metil-szalicilát igen mérgező, bőrön át könnyen a véráramba kerül. Semmiképpen ne alkalmazzunk metil-szalicilát tartalmú illóolajat gyermekeken, sérült bőrön vagy olyan személyeken, akik más szaliciláttartalmú gyógyszert szednek. Wintergreen illóolajat ritkán, rövid ideig és kis mennyiségben javasoljuk alkalmazni.

Észterekben gazdag illóolajok például:

levendula, muskotályzsálya, neroli, petitgrain, római kamilla, jázmin, ilang-ilang, kardamom

Éterek

Az éterek viszonylag állandó alkotók, ezért az éterekben gazdag illóolajok (például az ánizs, édeskömény) stabil olajok. Az éterek sokféle illatot adhatnak, a könnyű édestől a szúrós gyógyszeresig. Az anetol, esztragol, metil-parakreszol és a szafrol természetesen vannak jelen az éterekben.

Általános terápiás hatásai:

 • antidepresszáns
 • görcsoldó
 • emésztőrendszert nyugtatják
 • fürdőben ingerlőek

Biztonság: Vigyázzon a bőrön történő alkalmazás esetén, mivel ezek az olajok irritálhatják a bőrt. Magas étertartalmú illóolajok nagyobb adagokban történő felhasználás esetén mérgező hatásúak lehetnek. Ezeket az illóolajokat alacsony dózisban (kevesebb, mint 1% keverékben) csak akut esetben, rövid távon használja. Terhesség alatt kerülje az éterekben gazdag illóolajok használatát. Az étereket tartalmazó olajokat soha nem szabad hosszú távon használni. (Példák az éterekben gazdag olajokra az ánizs és az édes édeskömény.)

Éterekben gazdag illóolajok például:

ánizs, édeskömény

Ketonok

A ketonok családjába tartozó illóolajok sokféle illattal rendelkeznek. A metil-heptetone például olyan ketonféle, amely a citromfű- és a kubebabors illóolajban található meg, jellegzetesen zöld, olajos, inkább durva illatot ad. Míg a menton olyan keton, amely a borsmentában és más mentaolajokban lelhető fel, illata friss, száraz.

Általános terápiás hatásai:

 • Az olyan illóolajok (mint például a Rozmaring ct kámfor, a Spike Lavender és a Borsmenta), amelyek jelentős százalékban ketonokat tartalmaznak, értékesek a légzőszervi fertőzések esetében, mivel rendkívül hatékony nyákoldók.
 • A magas ketonszintű olajok fájdalomcsillapító hatást mutathatnak.
 • A mentonnak (a borsmentaban található) carminative hatása van.
 • Néhány olaj, amelyben magas a ketonok, segíthet a heg és seb gyógyításában, például a Spike Lavender és a Vetiver.
 • A borsmenta, a Rozmaring ct kámfor és a Spike Lavender illóolajoknak keringésre ható tulajdonsága van.

Biztonság: A ketonok esetében nincsenek azonos biztonsági szabályok, illetve terápiás hatások, minden összetevőt külön kell mérlegelni.

A nem toxikus ketonvegyületek a következők: menton, verbenon, vetivone, fenkone, karvone, piperitone, jasmone és turmerone. Ezeket biztonságosan használhatjuk.

Példa a nem toxikus ketonvegyületeket tartalmazó illóolajokra:

borsmenta, rozmaring ct. verbenon, vetiverfű, édeskömény, kömény, kapor, fodormenta

A kámfor tartalmú illóolajokkal azonban elővigyázatosnak kell lenni. Ne használjon kámfor tartalmú illóolajat epilepsziás, terhes vagy magas lázas betegek esetében. Ne helyezzen kámfor tartalmú illóolajat csecsemők és kisgyermekek orra közelébe. A kámfor tartalmú illóolajak lenyelése csecsemők vagy gyermekek számára végzetes lehet. A kámfor görcsöket okozhat szájon át történő bevétel, ritkábban belégzés esetén. A kámfor vetélést okozhat, de csak szinte halálos adagban. (A halálos adag mindössze négy teáskanál!) Kámfor tartalmú illóolajat csak rövid ideig és kis mennyiségben használja. Ne használja napi rendszerességgel! Általános szabály, hogy 30 ml hordozóolajhoz a keton tartalmú illóolajjal maximum 1%-os hígítást használjunk. A májbetegségben szenvedők magas ketontartalmú illóolajokból csak minimális mennyiséget használjanak. Noha a kámfor központi idegrendszeri stimuláns, a túladagolása ok központi idegrendszeri károsodást okozhat.

Kámforban gazdag illóolajok például:

rozmaring ct. kámfor, vadlevendula (Lavandula latifolia), kámfor (Cinnamomum camphora), orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Monoterpének

A monoterpének általában színtelen, igen illékony vegyületek, könnyen oxidálódnak, amely következtében bőrirritánsá válhat. Az oxidálódás elkerülése, illetve lassítása érdekében tartsuk légmentesen záródó üvegben, hűvös, sötét helyen tároljuk és azokat adott időn belül használjuk fel.

Általános terápiás hatásai:

 • Enyhe fertőtlenítő tulajdonság
 • Hasznos a légzőszervi torlódások, valamint az izomfeszülés enyhítésére.
 • Bővérűséget okozó hatása támogatja a keringést és enyhíti a fájdalmat az izomfájdalom és a merevség esetén.
 • Néhány monoterpén olaj gyulladásgátló.
 • Enyhe antibakteriális hatás – némelyikük antivirális is lehet.
 • Erősen lipofil – könnyen behatol a test szövetébe.
 • Hatékony szagtalanító és tisztítószerek.
 • Javítják az általános egészséget.

Biztonság: Azok a monoterpénekben gazdag illóolajok, amelyek oxidálódtak, irritációt vagy szenzibilizációt okozhatnak. Fontos, hogy azokat szorosan lezárva, hűvös, sötét helyen tárolja. A monoterpének nem oldódnak vízben; kerülje a fürdőkádban cseppentést, kivéve, ha előtte hordozóolajjal hígította.

Monoterénekben gazdag illóolajok például:

bergamott, borókabogyó, citrom, erdeifenyő, grapefruit, feketebors, mandarin, narancs

Monoterpén alkoholok (Monoterpenol)

Az alkoholokban gazdag illóolajok gyakran erőteljes fertőzésellenes szerek, mivel antibakteriális, gombaellenes és néha antivirális hatásúak. Kiválóan alkalmasak az immunrendszer hosszú távú támogatására.
Nem toxikusak, gyermekek és idősek esetében is biztonságosan használhatóak, biztonságosak bőrön alkalmazva, gyakran használják bőrápoló termékekben.
Kutatások kimutatták, hogy a linalool (linalol) hatásos a baktériumokkal szemben, a geraniol a gombák ellen, a teafaolajban található terpinén-4-ol pedig aktiválja a fertőzésekkel küzdő fehérvérsejteket.
A mentol, a linalool (linalol), az alfa-terpineol és a geraniol helyi érzéstelenítő hatást fejtenek ki. A linalool (linalol) jelentős nyugtató tulajdonsággal rendelkezik, így az ilyen tartalmú illóolajok, mint például a levendula vagy a rózsafa ideálisak álmatlanság esetén.
A magas monoterpenol tartalmú olajok hasznosak a bőrápolásban, mivel antiszeptikus és néha gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bírnak, ezen túl biztonságosak és gyógyító hatásúak a bőrre.
Támogatják az érzelmi egyensúlyt.
A monoterpenolban gazdag olajok görcsoldó tulajdonságokkal rendelkeznek az izmok tekintetében, különösen a geraniol, a linalool (linalol), a mentol, a citronellol és a borneol.

Biztonság: A legtöbb monoterpenolban gazdag olaj általában bőrbarát, nem irritálja a bőrt. Az egyetlen kivétel a borsmenta, amely potenciálisan bőrirritáló hatású lehet. Ne használjon mentolban gazdag olajokat öt év alatti gyermekek számára. A geraniol (Palmarosa, muskátli, citronella, rózsa, ujjgyökér és kakukkfű geraniolban található) enyhe bőrérzékenységet okozhat, ezért ne lépje túl bőrön keresztüli használat esetén a maximum 5% hígítást. Robert Tisserand szerint számos tanulmány azt igazolja, hogy a linalool (linalol) nem képes allergiás reakciókat kiváltani egészséges emberek esetében.

Monoterpén alkoholokban gazdag illóolajok például:

geránium, kakukkfű ct. linalool, levendula, lavandin, majoránna, borsmenta, neroli, pálmarózsa, petitgrain, damaszkuszi rózsa, teafa.

Oxidok

Az oxidok viszonylag instabil vegyületek, könnyen oxidálódnak. Az illóolajokban leggyakrabban előforduló oxid az 1,8-cineol (más néven: eukaliptol).
A magas oxidtartalmú olajok hatékony segédeszközök bármilyen légúti betegség esetén.
Jelentős mennyiségű 1,8-cineolt tartalmazó illóolajok antivirális, gombaellenes és antibakteriális hatásúak.
Az 1,8-cineol tartalmú illóolajok köptető és légúti stimuláns, hatással vannak a mentális folyamatra, belélegezve növelik az agy véráramlását.
A kutatások kimutatták, hogy az 1,8-cineol gyulladáscsökkentő hatással van a hörgőkre, csökkenti a köhögést, a légszomjat.
Az 1,8-cineol fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szer izom- és légzőrendszerekhez.

Általános terápiás hatásai:

 • köptető,
 • hurutoldó

Biztonság: Vigyázzon, ha az 1,8-cineolt asztmatikumokkal használja, mivel rohamot válthat ki. Ne használja csecsemőknél. Vigyázzon, ha 10 év alatti gyermeknél használja. Ha oxidálódik, irritációt és bőrirritációt okozhat.

Oxidokban gazdag illóolajok például:

eukaliptusz fajok, kajeputfa, niauli, teafa, rozmaring ct. cineol, babér

Fenolok

A fenolban gazdag esszenciális olajok erőteljes antibakteriális, fertőzésellenes szerek, amelyek akut helyzetekben való felhasználásra szolgálnak. (A hosszú távú fertőzésekhez használjon inkább magas monoterpenol-tartalmú olajokat.)
Rubefacient – növeli a helyi vérkeringést, enyhe bőrirritációt, érdugulást és helyi fájdalomcsillapító hatást vált ki.
Gyulladáscsökkentő hatású lehet, ha keverékben más bőrgyógyító olajokkal használják.
Használják akut betegségekben és fertőzésekben az immunrendszer stimulálására.

Általános terápiás hatásai:

 • baktériumölő,
 • immunstimuláló,
 • görcsoldó,
 • vízhajtó,
 • hurutoldó,
 • élénkítőleg hatnak a központi idegrendszerre.

Biztonság: A magas fenoltartalmú olajok irritálják leginkább a bőrt és a nyálkahártyákat, és szenzibilizációt okozhatnak. Ha az illóolajban nagy koncentrációban vannak jelen a fenolok, akkor ezt az illóolajat mindig nagy fokú hígításban hordozóolajjal keverve használjuk a bőrön és rövid ideig. Nem biztonságosak fürdővízben használva. Alacsony cseppszámmal használja diffúzorba cseppentve. Csecsemőknél és gyermekeknél ne használjon magas fenoltartalmú olajokat. Ne használjon szegfűszeg-olajat olyan személyeknél, akik véralvadási zavarokkal küzdenek, mivel a fő összetevője az eugenol, amely antikoaguláns.

Fenolokban gazdag illóolajok például:

bazsalikom, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg

Szeszkviterpének

A szeszquiterpéneknél külön-külön kell figyelembe venni az egyes olajok terápiás hatásait, mivel ezeket az összetevőket nem lehet olyan könnyen általánosítani, mint a legtöbb más vegyület csoportot.

Általános terápiás hatásai:

 • gyulladásgátló,
 • antibakteriális,
 • antiszeptikus,
 • fájdalomcsillapító
 • görcsoldó
 • leginkább nyugtatók, szedálók.

Biztonság: A szeszkviterpénekben gazdag illóolajok általában nem vetnek fel biztonsági aggályokat. Ennek ellenére a fekete bors irritációt okozhat az érzékeny bőrű embereknél, és néhány további szeszkviterpenol oxidációval bőrirritáló hatású lehet.

Szeszkviterpénekben gazdag illóolajok például:

fekete bors, gyömbér, kék kamilla, mirha, muskotályzsálya, olasz szalmagyopár, pacsuli, vetiverfű

Szeszkviterpenol (Szeszkviterpén alkoholok)

A szeszkviterpenolok terápiás tulajdonságai nagymértékben változhatnak, mivel az egyes komponensek egyedi hatásúak.
Számos olajban van szeszkviterpenol, amely földelő, görcsoldó, antibakteriális, bőrgyógyító és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Néhány olaj hosszú távon támogatja az egész testet, tonizáló hatású lehet a vénák és a nyirokrendszer számára, és immunstimulánsok.

Biztonság: A szeszviterpenolok általában biztonságos olajok és nem ismertek arról, hogy irritálják a bőrt. Ha véralvadásgátló gyógyszereket használ, peptikus fekélye van, vagy bármilyen vérzési rendellenessége van, kerülje a b-eudesmolt tartalmazó olajokat, például a Blue Cypress-t. Ezenkívül egyes szeszkviterpenoloknak antiangiogén hatása is lehet, ami azt jelenti, hogy elnyomja az új erek képződését. Ne használja a terhesség alatt.

Szeszkviterpenolokban gazdag illóolajok például:

gyömbér, kék kamilla, pacsuli, szantálfa, vadmurok, vetiverfű

Forrás:

 • Victoria H. Edwards: Az aromaterápia kézikönyve
 • Robert Tisserand / Rodney Young: Essential Oil Safety
 • Salvatore Battaglia: The Complete Guide to Aromatherapy
 • Jane Buckle: Clinical Aromatherapy: Essential Oils in Healthcare
 • Giacinto Bagetta, Marco Cosentino, Tsukasa Sakurada: Aromatherapy: Basic Mechanisms and Evidence Based Clinical Use
error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!