12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

BAZSALIKOM ILLÓOLAJ – NEM CSAK KULINÁRIS HASZNÁLATRA

Bazsalikom illóolaj – Basil linalool illóolaj

Mindannyian ismerjük a bazsalikomot, mint a receptekben használt sokoldalú gyógynövényt, de felhasználása messze túlmutat a konyhán. A bazsalikom illóolaj édes, lágyszárú és édesgyökér illatú, nagyon hasonló ahhoz a gyógynövényéhez, amelyből kinyerik.

A piacon többféle bazsalikomolaj érhető el, a három leggyakoribb a következő fajokból származik: Édes bazsalikom (Ocimum basilicum ct. Linalool), Egzotikus bazsalikom (Ocimum basilicum ct. Metil-chavicol) és Szent bazsalikom (Ocimum sanctum), amely Tulsi vagy Tulasi néven is ismert. Más fajok illóolajait főként az illatszerekben és az aromaanyag-iparban használják.

Mik azok a kemotípusok?

A kemotípus ugyanazon növényben található különböző típusú vegyületekre utal. A legtöbb illóolaj nem rendelkezik eltérő kemotípussal, de ha igen, fontos azt megjelölni, mivel a kemotípus meghatározza az illóolaj gyógyászati tulajdonságait. Ezek a variációk általában akkor fordulnak elő, amikor ugyanazt a növényt különböző környezetben (éghajlat, magasság, talaj stb.) termesztik.
A bazsalikom illóolaja kemotípusa lehet: kámfor, eugenol, linalool, metil-chavicol (más néven ösztrogol), metil-cinnamát, metil-eugenol és timol.

Miért fontos tudnunk a kemotípust?

Az 1980-as évek elején egereken végzett kísérletek során felmerült a metil-chavicol (eugenol) kemotípusú bazsalikom kapcsán, hogy esetleg rákkeltő hatású, ha nagy mennyiségben alkalmaznak ilyen komponenst. További kutatások alapján végül arra a következtetésre jutottak, hogy emberek esetében normál étrend mellett gyakorlatilag nincs kockázata, mivel az emberek sokkal hatékonyabban választják el a rákkeltő metabolitokat, mint az állatok.
A legtöbb aromaterapeuta biztonsági szempontokat figyelembe véve az édes bazsalikom linalool kemotípusának használatát javasolja, mivel ez csak 0,5–13% metil-chavicolt tartalmaz, míg az egzotikus bazsalikom olaj ezen alkotórész akár 87%-át teszi ki. Ezért fontos, hogy olyan helyről vásárolja az illóolajat, ahol minden szükséges információ (kemotípus stb.) rendelkezésre áll és az az illóolajok címkéjén is fel van tüntetve. Ez azt is szemlélteti, hogy amellett, hogy Magyarországon a jogszabályi környezet sem teszi lehetővé, miért nem tanácsos az illóolajok belső bevétele hozzáértő, megfelelő szakismerettel rendelkező szakember felügyelete nélkül.

Az édes bazsalikom általános leírása

Az édes bazsalikom alacsony növekedésű, lágyszárú, évelő növény, érett állapotában eléri a 40–80 cm magasságot. Szögletes, elágazó szára, enyhén fogazott, meglehetősen húsos, illatos levelei vannak. A levelek és virágok színe az éghajlati és talajviszonyoktól függően változnak. Az illóolajcellák a széles levelek alatt és a virágos tetején találhatók.
Eredetileg Indiában és Ázsia más trópusi régióiban őshonos, azonban jól alkalmazkodott egész Európában és a Földközi-tengeren, ahol meleg, napos, száraz körülmények között, száraz talajban virágzik. Az édes bazsalikomot számos európai országban termesztik olaj előállítására, de a fő termelők Bulgáriában, Egyiptomban, Franciaországban és az USA-ban találhatók.

A Bazsalikom illóolaj története

Számos vallás és spirituális hit rítusaiban a bazsalikom használatának fontosságát hangsúlyozták. A judaizmusban böjt idején, különböző ortodox egyházakban pedig a szent víz meghintésére vagy előkészítésére használták. Egyes ősi civilizációk hitrendszere szerint a bazsalikomot eltemették az elhunytakkal, mivel úgy vélték, hogy olyan védelmi tulajdonságokkal rendelkezik, amely segít a holtaknak biztonságosan a Mennyország kapujába megérkezni. A világ más részein a bazsalikom a szerencsét jelképezi. Ezért például Mexikóban időnként bazsalikomcsokrokat lógatnak az üzlet ajtajába vagy ablakába, mivel úgy gondolják, hogy a bazsalikom növekedése a tulajdonos szorgalmát, valamint az üzlet sikerét tükrözi.
A történelem folyamán a bazsalikomról azt gondolták, hogy erősítő hatása van az ember elméjére és érzelmeire, többféle formában is felhasználták, készítettek belőle teákat, szárított porokat és olajokat.

A bazsalikom hagyományos felhasználásai

A világ egyik legrégebbi gyógynövénye, már az ókori Indiában használták megfázás, köhögés és nyákoldás, hasmenés, vérhas, és gyomorpanaszok, fejfájás, szívbetegség, gyulladás, malária, mérgezés és mérgező marások, bőrbetegségek és hányás kezelésére. Alkalmazták tea formájában, infúzióként masszázshoz, vagy a friss leveleket felvitték a sebekre. A római természettudós, filozófus és író, Plinius (Kr. E. 24–79) a bazsalikom afrodiziákumnak tartotta, amely alkalmas a puffadás és ájulás kezelésére is, míg Dioscorides görög orvos bazsalikomot írt a fejfájás enyhítésére. A 16. században a leveleket migrén és mellkasi fertőzés kezelésére használták természetes gyulladásgátló, antivirális, antibiotikus és diuretikum tulajdonságai miatt.
A bazsalikom Délkelet-Ázsiában, Közép-Ázsiában és Európában a legnépszerűbb. Indiában szentnek tekintik, mivel lenyűgöző antioxidáns, antibakteriális és gyulladásgátló vegyületek forrása. A gyógynövényt főként a mediterrán konyhákban használják, például pesto, tészta és saláták készítéséhez.

A bazsalikom kémiai összetétele

A bazsalikomolaj tulajdonságait az olajban található kémiai vegyületek határozzák meg, amelyeket a bazsalikom leveleinek és virágainak gőzdesztillációjával nyernek. Míg a különféle bazsalikom növények különböző kémiai vegyületekkel rendelkeznek, a bazsalikom illóolajokban általában megtalálhatók a következő főbb alkotóelemek:

  • linalool
  • fencholt
  • eugenol
  • metil-chavicol (eugenol)
  • béta-kariofillént

Forrás: Shirley Price, The Aromatherapy Workbook (Hammersmith, London: Thorsons, 1993), 54-55.

A bazsalikom illóolaj előnyei

Aromája kissé kámforos, a fűszeresség olyan árnyalataival, amely energiát ad és stimulálja a testet és az elmét, hogy elősegítse a mentális frissességet, fokozza az éberséget és nyugtassa az idegeket. Aromaterápiás alkalmazásokban a bazsalikom illóolaj ideális fejfájás, fáradtság, szomorúság és az asztma kellemetlenségeinek enyhítésére vagy kiküszöbölésére, valamint pszichés kitartás ösztönzésére.
Hasznos azok számára, akik nehezen tudnak koncentrálni, allergiában, sinus torlódásban vagy fertőzésben, valamint a láz tüneteiben szenvednek. Ezenkívül az édes bazsalikom illata segíti a rovarok visszaszorítását és a kellemetlen szagok kiküszöbölését, így hatékonyan szagtalanítja a beltéri környezetet, ideértve az autókat, valamint a rossz szagú szöveteket, bútorokat. Emésztőrendszerre ható tulajdonságai enyhítik az anyagcsere-rendellenességek tüneteit, mint például émelygés, csuklás, hányás és székrekedés.
Kozmetikai felhasználás területén a bazsalikom illóolaj híres, hogy frissíti, táplálja és segíti a sérült vagy hiányos bőr helyreállítását. Gyakran használják az olajtermelés kiegyensúlyozására, a pattanások megnyugtatására, a szárazság enyhítésére, a bőrfertőzések és más aktuális betegségek tüneteinek enyhítésére, valamint a bőr rugalmasságának támogatására. Rendszeres használat esetén egyes állítások szerint hámlasztó és tonizáló tulajdonságokat mutat, eltávolítja az elhalt bőrt és kiegyensúlyozza a bőr tónusát, hogy elősegítse az arc természetes ragyogását.
A hajápolási termékekhez (samponhoz, kondicionálóhoz) adva könnyű és frissítő illatot kölcsönöz azoknak, valamint serkenti a vérkeringést, szabályozza a fejbőr olajtermelését és elősegíti az egészséges hajnövekedést, csökkenti, illetve lassítja a hajhullást. A fejbőr hidratálásával és tisztításával hatékonyan eltávolítja az elhalt bőrt, a szennyeződések, zsírok, baktériumok felhalmozódását, enyhítve ezzel a korpásodásra és más helyi problémákra jellemző viszketést és irritációt. Ezen tisztító tulajdonság mellett az édes bazsalikomolaj elősegíti a puha, ragyogó haj megjelenését és érzését.
Az édes bazsalikom illóolaj gyulladáscsökkentő hatása révén megnyugtatja a pattanások vagy ekcéma sújtott bőrt, valamint enyhíti a sebeket és a kisebb kopásokat. Hígítva és meleg fürdőhöz adva, az édes bazsalikom olajról azt állítják, hogy megnyugtatja a menstruációs görcsöket, ízületi fájdalmakat, izomfájdalmakat és görcsöket, köszvényt, rovarcsípéseket és kimerültséget.
A köptető tulajdonsága miatt ideális a köhögés, valamint a megfázás, a láz és az influenza egyéb tüneteinek csökkentésére. Elősegíti az immunrendszer működésének javítását, és enyhíti a légzőszervi betegségek, például a hörghurut által okozott stresszt. Úgy gondolják, hogy ez az olaj megvéd a fertőzésekkel szemben, enyhíti az égési sérüléseket és a rovarok csípését, csökkenti a vízvisszatartást és stabilizálja a szabálytalan menstruációs ciklust.

Bazsalikom illóolajokra vonatkozó biztonsági információk

Mint minden más illóolaj, a bazsalikom illóolaj is kizárólag külső felhasználásra szolgál. A bazsalikom olajat óvatosan használja. A nagy dózis karcinogén lehet, különösen azoknál a bazsalikomoknál, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak metil-chavicolt (Eugenol). Tisserand és Young szerint a dermális használat maximum 15% lehet, ha az eugenol tartalom nem haladja meg a 0,8% -ot. [Robert Tisserand and Rodney Young, Essential Oil Safety  (második kiadás, Egyesült Királyság: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 208.]

Mivel az illóolajok nagyon koncentráltak, bőrön keresztüli felhasználásuk csak megfelelő hígítás mellett biztonságosak. A bazsalikom illóolaj használata előtt érdemes allergiatesztet végezni. Ezt úgy lehet megtenni, hogy 1 csepp illóolajat 4 csepp hordozóolajban meghígítunk, és e keveréket felhordjuk az alkarra és hagyjuk az olajat a bőrön, ha egy-két órán belül bőrpír, vagy viszketés jelentkezik, abba kell hagyni a termék használatát, és forduljon azonnal orvoshoz, gyógyszerészhez vagy allergológushoz. A édes bazsalikom olajat soha ne használja szem, belső orr és a fül közelében, vagy a bőr bármely más különösen érzékeny területén. 

Kerülje a bazsalikom olajat terhesség alatt. [Julia Lawless, The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils (Rockport, MA: Element Books, 1995), 186.]. A bazsalikom illóolajat kerülni kell szoptatás alatt és epilepsziás betegek esetén. 

Azoknak, akiknél az alábbi egészségi állapot fennáll, forduljanak orvosukhoz: rák, szívvel kapcsolatos betegségek, bőrbetegségek, hormonokkal összefüggő betegségek vagy epilepszia. Azok, akik vényköteles gyógyszereket szednek, súlyos műtéti beavatkozáson estek át, vagy akiknél nagyobb a stroke, szívroham vagy érelmeszesedés kockázata, szintén forduljanak orvosukhoz használat előtt.
Az olajat mindig olyan helyen tárolja, ahol nem hozzáférhető, különösen a 7 év alatti gyermekek számára.

Fontos információk az illóolaj profilokról

Az Essentialheal oldalain az illóolajokkal kapcsolatban közzétett információk csupán tájékoztató jellegűek, oktatási célokat szolgálnak. Az adatok nem feltétlenül teljesek, és nem garantáljuk azok pontosságát. Az weboldalon közzétett információkkal nem célunk bármilyen fizikai vagy mentális betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése, azok nem helyettesíthetik a képzett egészségügyi szakemberrel, illetve szakképzett aromaterapeutával (fitoterapeutával) folytatott konzultációt és kezelést.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!