12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

BELSŐLEG LEHET-E AZ ILLÓOLAJOKAT HASZNÁLNI?

Be lehet venni az illóolajokat? Igen? Nem? Néha? Talán?

Igen, ez körülbelül összefoglalja a kérdés körüli bizonytalanságot. Valószínűleg mindenütt más választ kap. Talál olyan embereket, akik ragaszkodnak az illóolajok bevételéhez, és vannak olyanok is, akik ugyanúgy ragaszkodnak ahhoz, hogy ne vegyen be belsőleg illóolajokat. Kinek van igaza? Sokszor a szájon át történő alkalmazást minőséggel azonosítják világszerte, holott a minőségi jellemzők nem erről szólnak. Az illóolajok esetében a felelős használat, és a szakmai alapon történő döntés a legfontosabb tényező. Ez a cikk kitér arra mi az illóolaj, és miért lehet veszélyes azok lenyelése. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki rendelkezzen alapvető ismeretekkel az illóolajokról, mielőtt meghozná ezt a komoly döntést. Ennek a bejegyzésnek az alapját Retha Nesmith elismert, szakképzett aromaterapeuta véleménye szolgáltatja. Ha végigolvassa ezt a bejegyzést, remélhetőleg megkapja azokat a válaszokat, melyek segítenek eligazodni az illóolajok belsőleges használatának útvesztőjében.

Mi az illóolaj?

Az illóolaj egy koncentrált zsírbarát folyadék, egyetlen botanikai forrásból, illékony aromavegyületekből áll. Ezeket a botanikai forrásokat nemzetségek és fajok alkotják (pl. Eucalyptus globulus). Ez a név pontosan megmondja, melyik növényből származik az olaj. Az illóolajok tucatnyi természetben előforduló kémiai összetevőből állnak. Mindegyik olaj összetevőinek egyedülálló keveréke, bár néhány alkotóelem sok illóolajban előfordul. A linalool például a levendulaolaj és a korianderolaj egyik fő alkotóeleme, ám körülbelül 200 egyéb illóolaj kisebb alkotóeleme is.

Az illóolajoknak egy, kettő vagy alkalmanként három fő alkotóeleme (az olaj kb. 20-90% -a), néhány kisebb alkotóeleme (1-19%) és sok, sok nyomelem jellegű összetevője (kevesebb, mint 1%) van. Időnként a kisebb jelentőségű alkotóelemek vagy nyomelemek is jelentősen befolyásolhatják a szervezetet, ám az illóolaj legfőbb hatását a fő alkotóelemek adják. Ezeket a hatásokat a tudományos kutatások során fedezik fel. Ugyanazon faj egyes növényei jelentős különbségeket mutathatnak az alkotóelemek tekintetében. Ezeket „kemotípusoknak” nevezik. Például a rozmaringolaj három fő kemotípusa a kámfor, az 1,8-cineol és a verbenon.

Az adott olajjal kapcsolatos terápiás hatás és a biztonsággal kapcsolatos kérdések teljes megértése érdekében ismernie kell a botanikai elnevezést és a kemotípust. Ha ezeket nem ismeri, akkor honnan tudja, mi a legbiztonságosabb módja az adott olaj felhasználásának? Ez az egyik oka annak, hogy az aromaterápiában nagyon fontos, hogy ezen információk az illóolajjal kapcsolatban rendelkezésre álljanak.

Az illóolajok alkotóelemeinek többsége befolyásolja a testet

Az illóolajok testre gyakorolt hatása az, amit a tudományos kutatások publikáció révén kezdenek megismertetni velünk. Egyesek úgy vélik, hogy a belsőleg bevitt túl sok illóolaj a májban szöveti károsodást okozhat. A májnak mindent fel kell dolgoznia, amit testünkbe beviszünk, beleértve az illóolaj-alkotóelemeket is. Ezzel kapcsolatban némi vita folyik a nemzetközi tudományos porondon, mivel nem áll rendelkezésre elegendő információ arról, hogy az illóolajok mennyire biztonságosak a belsőleg történő bevitelhez, de nagyon fontos szem előtt tartani, hogy az illóolajok hatással vannak a májra.

Ezek a kockázatok növekednek kisgyermekek, idős emberek és terhes nők esetében, és ismert, hogy bizonyos illóolajok teljes egészében kerülendők a terhesség alatt. Ennek különböző okai vannak, de a legfontosabb, a magzat egészséges fejlődésének biztosítása.

A fentebb felsorolt okok következménye, hogy számos illóolaj gyártó, és -forgalmazó hivatalos álláspontja az, hogy ne vegyen be illóolajokat, csak orvos vagy szakképzett aromaterapeuta felügyelete mellett. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem javasolják az illóolajok bevitelét, elképzelhető olyan eset, amikor van helye az illóolajok szájon át történő felhasználásának, de az erre irányuló javaslat fokozottan megköveteli a szakértelmet, olyan személytől kell származnia, aki megfelelően képzett az illóolajok tekintetében, például a francia nézőpont szerint orvos lehet csak ilyen személy, hiszen a nem megfelelően kiválasztott illóolaj vagy a helytelen adagolás toxikus hatású lehet. Segíteni szeretnénk ügyfeleinknek abban, hogy széles körű oktatásban részesüljenek, mindarról, amit tudniuk kell az illóolajokról, hogy így maguk és családjuk számára a legmegfelelőbb döntéseket tudják meghozni.

Az illóolajok alkalmazása egy gyógykezelési forma?

Ez jó kérdés, és igen a válasz. Számos hatóanyag, szervezetre gyakorolt hatást elérhetünk injekcióval, tablettával, kapszulával, kúpokkal stb. Miért fontos az, hogy milyen formában juttatjuk be a kívánt hatás eléréséhez az anyagokat?

A hatóanyagok szervezetbe kerülése esetében a véráramba kerülnek az anyagok, ahol rövid időn belül (attól függ, hol juttatjuk be az anyagot) a májba kerül, ahol enzimek bontják, kapcsolnak hozzájuk bizonyos csoportokat, amelyek hatására aktívak lesznek, vagy semlegessé válnak. Éppen ezt használja ki a gyógyszeripar, hogy ismerik bizonyos anyagok viselkedését a szervezetben, így könnyen meg tudják határozni azt, hogy aktív anyagot kell bejuttatni a szervezetbe vagy egy olyan formáját, amiből a szervezet „állít” elő hatékony vegyületet. Ezért vannak gyomorban-, vékonybélben oldódó kapszulák, kúpok, külsőleges alkalmazású készítmények stb .

Nézzük, mi történik egy illóolajjal, ha szájon át bevesszük? Itt nem előny-kockázati szempontokat írunk le, hanem biokémiai hatásokat.

Bekerül az illóolaj a gyomorba (legtöbbször gyomorba oldódó lágy kapszulában szokták bevenni), ahol „vizes közeg van”, tehát nem oldódik. A gyomor mozgásnak hatására az illóolaj komponensek elillannak, és gyakorlatilag kibüfögjük az illóolajat.

Ha a vékonybélbe jut, akkor a kiáramló epe emulgeálja az illóolajat (itt már lehet hatásvesztés) majd felszívódik a májba, ahol enzimek és biokémiai folyamatok hatására megkötődnek vagy bomlanak, amelyek hatásairól jelenleg nincs ismeretünk. Hatékony, semleges, káros? Nem tudjuk.

Ellenben, ha párologtatással vagy bőrön keresztül juttatjuk be a szervezetünkbe az illóolajt, akkor közvetlenül bekerül a véráramba az illóolaj komponens, és ki tudja fejteni hatását. Nem véletlenül hívják az illóolajokkal történő „gyógyítást” aromaterápiának, ugyanis az illékony anyag maga a terápiás célú molekula.

Fontosnak tartjuk annak tisztázását, hogy különbség van az illóolajok élelmiszer-aromaként és egészségügyi célokra való felhasználása között.

Az illóolajok természetesen sok élelmiszerben előfordulnak, például diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben, gyógynövényekben és fűszerekben. Tehát mindannyian fogyasztunk napi szinten kis mennyiségben illóolajat ételeinkben. Néhányat aromaanyagként adnak hozzá édességekhez, fagylalthoz, savanyúsághoz stb. De az illóolaj koncentrátuma az ételekben jóval kevesebb, mint 1%-ot jelent, ami napi kb. egy csepp illóolajnak felel meg. Az illóolaj (fűszer) teljesen elkeveredik az ételbe, így az egy személyre eső adagban, elenyésző mennyiség található. Az illóolajok étrend-kiegészítőkként (vagy „gyógyszerként”) történő bevétele sokkal nagyobb mennyiséget jelent, ezért olyan biztonsági kérdéseket vet fel, amelyek nem vonatkoznak a normál ételfogyasztásra. 

Illóolaj és étrend-kiegészítő előírások

Az FDA (Food and Drug Administration = az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériumának ügynöksége) nem foglalkozik az illóolajok osztályozásával vagy biztonságos felhasználásával. Az FDA rendelkezik a gyógynövények listájával, beleértve néhány illóolajat, amelyeket „általánosan biztonságosnak” (GRAS) fogadnak el élelmiszerként való felhasználásra, mivel csak kis aromájúak, és nem minősülnek tápláléknak (azaz élelmiszer-adalékanyagok), de ennyi. Ez az élelmiszer-aromákra vonatkozó élelmiszer-minőségi szabvány, nem pedig az illóolajok gyógyászati célokra történő belsődleges felhasználásának szabványa. A FEMA (Federal Emergency Management Agency = Szövetségi Vészhelyzet Ügynökség) szakértői testülete csak azokat az anyagokat értékeli, amelyek GRAS-státuszúak, és amelyeket az élelmiszerekhez hozzáadandó aromák megfogalmazására használnak. A szakértői testület nem értékeli azokat az élelmiszer-összetevőket, amelyeket nem ízesítőként használnak, és nem értékeli az élelmiszerektől eltérő termékekben felhasznált aromákat sem.

Az élelmiszerhez hozzáadott anyag mennyisége nem haladja meg azt az észszerűen szükséges mennyiséget, amely az élelmiszerekben tervezett fizikai, táplálkozási vagy egyéb hatások eléréséhez szükséges. Az illóanyagok tápanyagok listájába történő felvétele nem jelenti azt, hogy az anyag hasznos étrend kiegészítő az emberek számára.

Tehát a GRAS-státuszt olyan anyagok kapják, amelyeket élelmiszer-aromaként való felhasználásra szánnak, ezért nem vonatkoznak gyógyszerként használt illóolajokra vagy önmagában vett illóolajokra. Ez egy élelmiszer-szintű szabvány, nem pedig az illóolajok gyógyászati célokra történő belső felhasználásának szabványa.

Az FDA azonban szerepet játszik az étrend-kiegészítőkben. Ide tartoznak az illóolaj-kiegészítők. Íme, mit mond az FDA weboldala: A gyártóknak és a forgalmazóknak nincs szükségük az FDA jóváhagyására az étrend-kiegészítők értékesítéséhez.

Az étrend-kiegészítőkre van néhány FDA iránymutatás. Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó törvény (DSHEA = Dietary Supplement Health and Education Act) szerint a gyártó felel annak biztosításáért, hogy étrend-kiegészítők biztonságosak legyenek forgalomba hozataluk előtt. Azon gyógyszertermékektől eltérően, amelyeket a forgalomba hozatalt megelőzően biztonságosnak és hatékonynak kell bizonyítani a tervezett felhasználás szempontjából, a törvény nem rendelkezik arról, hogy az étrend-kiegészítők biztonságát vagy hatékonyságát „jóváhagyják” mielőtt elérnék a fogyasztót. A DSHEA szerint a termék forgalomba hozatala után az FDA felelős annak bizonyításáért, hogy az étrend-kiegészítő „nem biztonságos”, mielőtt intézkedéseket hozhat a termék felhasználásának vagy a piacról való kivonásának korlátozására. Az étrend-kiegészítők gyártóinak és forgalmazóinak mindazonáltal nyilvántartást kell venniük, ki kell vizsgálniuk és továbbítaniuk kell az FDA-nak minden olyan bejelentést, amelyben a termékeik használatával összefüggésben bekövetkezett súlyos káros eseményekről közvetlenül beszámolnak.

Fontos megjegyezni, hogy bár az étrend-kiegészítők jelölése szempontjából a táplálkozási célú megjelölés engedélyezett, viszont nem szabad társítani azokat egészségügyi hatásokkal. Nem szabad megjelölni orvosi problémák kezelésére vagy megelőzésére, mert ezek bizonyítása eddig nem történt meg.

Az FDA egyik olyan törvénye vagy rendelete sem tartalmaz olyan rendelkezést, amely előírja, hogy a vállalkozás tegye közzé az FDA-nak vagy a fogyasztóknak az általuk rendelkezésre álló információkat az étrend-kiegészítő termékek biztonságáról, vagy állítólagos előnyeiről. Hasonlóképpen, nem tiltják, hogy ezeket az információkat az FDA vagy az ügyfelek rendelkezésére bocsássák.

A vállalkozások feladata, hogy meghatározzák az ilyen információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó szakmai politikájukat. A gyártó felelőssége mellett, a biztonság garantálásán kívül, nincsenek olyan szabályok, amelyek korlátoznák a táplálékkiegészítők bármely formáját, az adag méretét vagy a tápanyag mennyiségét. Ezt a döntést a gyártó hozza meg, és az FDA felülvizsgálatát vagy jóváhagyását nem igényli.

Mint láthatja, az FDA részei a kiegészítőkben nagyon korlátozottak, különösen, ha a termékkel kapcsolatban nem írnak semmilyen állítást. A biztonság szempontjából csak akkor kell lépéseket tennie, ha a gyártók vagy forgalmazók beszámolnak „a termékük használatával kapcsolatos káros eseményekről, amelyekről közvetlenül tapasztaltak.” Ezért gondolják, hogy fontos az illóolajokkal kapcsolatos oktatás, és az illóolajok belső bevétele előtt fontos a klinikai aromaterapeuta vagy a háziorvos segítsége.

Biztonsági problémák

Miután megtudtuk, hogy az illóolaj sok különféle alkotóelemből áll, folytassuk tovább annak áttekintését, miért aggályos az illóolajok szájon át történő bevétele. Robert Tisserand: Essential Oil Safety című könyve szerint „a káros anyagokkal való érintkezés, potenciálisan elkerülhetetlen életünkben”. Az élelmiszerekben, a vízben, a levegőben, a tisztítószerekben, a gyógyszerekben és a piperecikkekben is megtalálhatóak. Akár a hétköznapi életünk során fogyasztott élelmiszerekben is megtalálható „mérgek”, melyek közül néhányat felsorolunk: az almamagban és a mandulában a cianogenetikus glikozidok (cianid prekurzorok), a zöld burgonya (burgonya héja alatti zöld rész) teratogén alkaloidjai, a káposzta és a brokkoli alil-izotiokanátja, valamint az acetaldehid, a legtöbb gyümölcsben és sok zöldségben is megtalálható karcinogén anyagok. Ezeknek a mérgező anyagoknak a mennyisége, amelyeknek ki vagyunk téve, általában nem jelentenek veszélyt, mivel a szervezet méregtelenítő és más védekező mechanizmusa hatékonyan kezelik azokat, valamint kis mennyiségben jutnak be a szervezetünkbe. Ha azonban ezeket a „mérgeket” nagyobb adagban kapnánk, akkor ezek nagyon mérgezőek lehetnének számunkra. Ugyanez vonatkozik az illóolajokra.

Az illóolajokban vannak olyan alkotóelemek, amelyek mérgezőek, irritálóak és szenzibilizálók, ha az illóolajat elég „nagy mennyiségben” fogyasztják. Csak azért, mert az illóolaj 100%-ban tiszta és természetes, nem jelenti azt, hogy nem árthat. Az illóolaj okozta károkat nem mindig szennyezések vagy hamisítások okozzák; leggyakrabban az alkotóelemek. Ez nem a tisztaságról, hanem a biztonságról szól. Például egy teáskanál eukaliptusz olaj vagy Wintergreen (kúszó fajdbogyó) olaj, még ha 100% -ban tiszta is, halálos lehet a gyermekekre vagy aszpirinérzékeny felnőttre. Az illóolaj káros tényezői nem mindig a szennyeződések és hamisítások, hanem maguk az összetevők. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb ember nem vesz be esszenciális olajokat ilyen nagy adagokban, de fontos tudni, hogy miről van szó, ha úgy dönt, hogy az illóolajokat belsőleg alkalmazza.

Az egyes illóolajok és bizonyos gyógyszerek között lehetségesek kölcsönhatások (gyógyszerkölcsönhatások)

Essential Oil Safety című könyv megmagyarázza a lehetséges kockázatokat és azt, hogy egyes illóolajok miért jelentheti a legnagyobb kockázatot a gyógyszerkölcsönhatások tekintetében. Számos ismert és tanulmányozott interakció létezik, de vannak olyanok is, amelyek kevésbé ismertek. Az egyik ismert kölcsönhatás, a metil-szalicilátot tartalmazó illóolajok (Wintergreen és Sweet Birch) és a „vérhígító gyógyszerek” között van. Ez a kombináció a vér túlzott „hígulását” okozhatja, ami véralvadási zavarhoz, belső vérzéshez és véraláfutáshoz vezethet. Ez például egy lehetséges interakcióból eredő probléma, amikor illóolajok bevitelét javasolják. Fontosnak tartjuk tájékoztatni vásárlóinkat, hogy ezek a kölcsönhatások léteznek.

Aggodalomra ad okot az illóolajok lenyelésekor fellépő irritáció is. A teafa és a levendula egyaránt jól ismert és sokat használt illóolajok közé tartozik. A teafa több esetben okoz káros bőrreakciót, mint a levendula. Ennek az az oka, hogy a teafának nincs hosszú eltarthatósági ideje, és amikor oxidálódik (kémiai változásokon megy keresztül), a bőrt jobban irritálja. A fahéjkéreg, a szegfűszeg, az ilang-ilang és a citromfű jó példa azokra az illóolajokra, amelyek kockázatot jelentenek a káros bőrreakciók szempontjából, különösen hígítás nélkül. Ismét nem a tisztaságról van szó, hanem egyszerűen a biztonságról és az illóolajok természetes alkotóelemeiről.

MAGYARORSZÁGON MI A HELYZET?


Magyarországon, az illóolajokat „gyógyszernek nem minősülő növényi készítményekhez” sorolják, és a magyar gyakorlat nem teszi lehetővé az illóolajok orális alklamazását! A magyar gyakorlathoz hasonlóan ezt az alkalmazási módot az angol irányzat is elutasítja, míg Franciaországban alkalmazott gyógymód, de a belsőleges használattal kapcsolatos utasítások, javaslatok orvosi diplomához kötöttek. Ezzel együtt ismert tény, hogy a belsőleges használat helyett (SŐT!) diffúzorral történő párologtatás vagy hordozóolaj segítésével bőrön keresztüli alkalmazás javasolt.
Erről bővebben ITT és ITT olvashat még.

Összegzésképpen

Nagyon sok dolgot kell figyelembe venni, amikor arra gondolunk, hogy illóolajat be kell-e venni. Ne feledje, hogy a káros hatások nem mindig közvetlenek vagy nyilvánvalóak. Az allergiás vagy irritáló reakciók eltérőek, a májtoxicitás, a magzat károsodás vagy a rákkeltést nem észleljük azonnal. Kérjük, ne gondolja azt, hogy csak azért, mert Önnél még nem jelentkezett semmilyen mellékhatás, ez más esetében is így van. Úgy gondoljuk, hogy általános biztonsági iránymutatásokkal minimalizálni lehet a lakosság számára jelentkező kockázatot.

Folytassa saját kutatásait és szerezzen biztonságos forrásból származó ismereteket az illóolajokkal kapcsolatban. Az illóolajok csodálatos természetes eszközök számunkra, ha helyesen használják őket. De ugyanúgy, mint bármi más esetében, a jóból is megárt a sok. Tudjon meg mindent a használt illóolajról! Jó kiindulópont a botanikai név ismerete, amely önmagában pontosan megmondja, hogy melyik növényből származik az illóolaj. Ezután tudhat meg többet az adott növénnyel kapcsolatos biztonsági szempontokról, és az adott illóolajról. De ez csak a kezdet.

Nem kell, hogy egyetértsen azzal, amit leírtunk. Célunk, hogy az emberek minél szélesebb körben szerezzenek ismereteket az illóolajokról és biztonságosan tudják azokat használni.

Forrás:
http://www.craniotherapy.hu/amiben-meg-segithetek/aromaterapia
Tisserand R, & Young R 2013 Essential Oil Safety, 2nd edition. Churchill Livingstone, Edinburgh
http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?cfrpart=182&showfr=1&subpartnode=21%3A3.0.1.1.13.1
http://www.femaflavor.org/gras
https://www.fda.gov/food/dietarysupplements/
http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/
https://blog.planttherapy.com/blog/2014/01/14/can-essential-oils-be-ingested/?utm_source=blog&utm_medium=content

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!