12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Fejtetű elleni harc az illóolajokkal

Fejtetű ellen illóolajokkal

Tetű ellen illóolaj

Az iskola, óvoda megkezdésével sok szülőt érhet kellemetlenül, amikor a gyermek hajában tetűt találnak. A fejtetű gyakori probléma a kisgyermekes családokban, erről sem a gyermek, sem a szülő nem tehet! Elég egyetlen egy gyermek a közösségben, aki fejtetűvel érintett és már kész is a baj. Ne feledje, hogy a tetvek megjelentése nem jelenti azt, hogy gyermeke(i) piszkos(ak) vagy valamit rosszul csinált. A fejtetű a piszkos és tiszta hajat egyaránt eláraszthatja, bárkinél előfordulhat!
Rengeteg készítmény áll rendelkezésre a könyörtelen viszketés megállítására, a tetvek elpusztítására, és a terjedés megakadályozására, de vannak természetes módszerek is erre, amelyek nem tartalmaznak durva kemikáliákat.

Mik azok a tetvek és hogyan terjednek?
A fejtetvek olyan paraziták, a fejbőr közelében élnek, és vérrel táplálkoznak. Általában a fejtetűvel már érintett személyekkel való szoros kapcsolat révén terjednek (kontakt fertőzés), ami óvodákban, iskolai tantermekben, nyári táborokban, vagy akár az érintett személyes tárgyainak megérintésekor is fertőződhetünk. A tetvek nem ugranak egyik fejről a másikra, hanem másznak. Az átvitel általában közvetlenül egyik fejről a másikra történik, de a tetvek átterjedhetnek más tárgyakról is, mint például párnák, törölközők, fejhallgató, sapka, sál, kefék, fésűk, vagy egyéb hajkiegészítők.
A fejtetű főként a 4-11 éves gyerekeket érinti, de ez nem jelenti azt, hogy a szülőkre nem terjed át. Ha a gyermek tetves, sajnos az egész családot egyszerre le kell kezelni. Nagyon fontos, hogy minden olyan tárgyat, eszközt, ami a hajjal érintkezett le kell fertőtleníteni. Érdemes a plüssállatokat, ágyneműt, törülközőt, sapkát is minél magasabb hőfokon, fertőtlenítő mosással kitisztítani.

A tetvek általános tünetei
A fejtetvesség a fejbőr viszketésével jár, és a fejbőrön vörös foltok jelenhetnek meg (csípés és szöveti reakciók). A fejbőrt átvizsgálva felfedezhetjük a serkéket (hasonlóak a korpához, de nem húzhatóak le könnyedén), melyek kedvelt megtapadási helye a tarkó és a fülek mögötti terület.

Melyil illóolajok hatásosak a tetvek ellen?


Számos illóolaj hatékony a tetvek elpusztítására, és terjedésük megakadályozására, káros mellékhatások nélkül. Egyes tapasztalatok szerint a fejtejű ellen az eukaliptusz, a teafa és a rozmaring a leghatékonyabb illóolajok. Az illóolajokból származó allergiás reakciók ritkák, ennek ellenére fontos, hogy használatuk során kellő körültekintéssel járjunk el. Gyermekek esetén a használni kívánt illóolajat első alkalommal mindenképpen érdemes letesztelni az esetleges allergiás reakciók kizárása érdekében.

1. Clove Bud (Szegfűszeg) illóolaj
A szegfűszeg illóolaj béta-kariofillin és az eugenol összetevői hatékonyak a tetvek eltávolításában.
KidSafe: nem.

2. Tee Tree (Teafa) illóolaj
A teafaolaj rendkívül hatásos a tetvek ellen antiszeptikus tulajdonsága miatt. A kikelt serkék száma állítólag drasztikusan csökken, ha ezt az illóolajat használják az utódokra, és a kutatások kimutatták, hogy a teafaolaj 30 perc alatt elpusztítja a tetveket.
KidSafe: igen.

3. Rosemary (Rozmaring) illóolaj
A rozmaring illóolaj olyan fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a levendula, amelyek elpusztítják a tetvek. Az ősidők óta használják izomfájdalom enyhítésére, a memória javítására, a hajnövekedés elősegítésére és az immunrendszer fellendítésére.
KidSafe: nem.

4. Lavender (Levendula) illóolaj
A kisgyermekek számára az egyik legbiztonságosabb, azonban önmagában nem a leghatékonyabb tetvek ellen. Egy másik olajjal, például teafával kombinálva azonban biztonságos és hatékony. A levendula kiváló az irritált, viszkető fejbőrre.
KidSafe: igen.

5. Eucalyptus (Eukaliptusz) illóolaj
Az eukaliptol, az eukaliptusz illóolaj fő alkotóeleme, amely gyakran megtalálható antiszeptikus szájvízekben. Az eukaliptusz-olaj hatással van a rovarokra, rovarriasztóként működik a tetvek esetében. Nem ajánlott azonban gyermekeknél használni.
KidSafe: nem.

6. Peppermint (Borsmenta) illóolaj
A legtöbb háztartásban univerzális olaj, a borsmentaolajnak erős illata van, amely elrejti az emberi szagot, így kiválóan alkalmas a tetvek távol tartására, megnyugtatja a fejbőr gyulladását vagy viszketését. Fontos, hogy kerülje a szemmel való érintkezést és az érzékeny bőrfelületeket. KidSafe: nem.

7. Nutmeg (Szerecsendió) illóolaj
A szerecsendió illóolaj gyulladásgátló tulajdonsága enyhíti a fejbőr kivörösödését és a viszketést, miközben elfojtja a tetveket, és megakadályozza a tovább terjedést.
KidSafe: nem.

8. Anise (Ánizs) illóolaj
Az ánizst erős illata miatt gyűlölik a tetvek, megakadályozza őket a terjedésben. A legjobb, hogy az ánizst naponta lehet használni a fejbőr tisztaságának megőrzése és a tetvek fertőzésének megelőzése érdekében.
KidSafe: nem.

9. Cinnamon Leaf (Fahéjlevél) illóolaj
A fahéjlevél-olaj antimikrobiális, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, de a valódi oka, hogy hatékony a tetvek elpusztulásában, a benzil-benzoát és az eugenol összetevőkből származik, amelyek „elfújják” a tetveket.
KidSafe: nem.

10. Get ‘Em Gone szinergia illóolaj
Get ‘Em Gone szinergia esetén nem kell gondolkodnia, hogy melyik illóolajat válassza. Ezt a keveréket Robert Tisserand neves aromaterapeuta állította össze 3-10 éves gyermekek számára is biztonságos KidSafe olajok felhasználásával. Ezzel a szinergiával nyugodt lehet, amikor gyermeke közösségbe kerül. A pálmarózsa, atlaszcédrus, citronella, teafa, geránium, majoránna és koriander illóolajok felhasználásával készült szinergia hatékonyan megtisztíthatja a hajat és a fejbőrt, megszünteti a tetvekkel járó viszketést, segít eltávolítani azokat káros vegyi anyagok használata nélkül.

Az illóolajok felhasználásának néhány módja a fejtetvek elleni küzdelemben

1. Keverjen össze kb. 60 ml olívaolajat 15 csepp illóolajjal, és vattapamacs segítségével hordja fel a fejbőrre, és hagyja, hogy a keverék egy éjszakán át, vagy legalább 12 órán át a hajon maradjon, majd öblítse le.
2. Egy másik javaslat szerint, mossa meg haját illóolaj használatával, öblítse le, majd fésülje ki a hajat fém tetűfésűvel, és ismételje meg a folyamatot, ha szükséges. Néhány csepp teafaolajat is hozzáadhat samponjához a megelőzés vagy a tetvektől való megszabadulás céljából. A javaslatok alapján célszerű minden alkalommal a kézbe nyomott samponhoz adni néhány csepp illóolajat ahelyett, hogy azt a sampon palackjába öntené. Nem minden tartály optimális az illóolajokhoz (például műanyag vagy átlátszó üveg), így az olajok hatékonyságának megőrzése érdekében minden egyes alkalommal frissen kell hozzáadni egy kis mennyiségű samponhoz.
3. A repellenes spray-k gyorsan hatnak a tetvek ellen. Ez a módszer megakadályozza a fertőzést és eltávolítja a tetveket, ha a fejbőrön hagyják legalább 12 órán át. Keverjen körülbelül 15-20 cseppet a fenti illóolajok egyikéből 118 ml arctonikba, tegye a keveréket egy spray-palackba és permetezzen belőle a hajára.

A tetű elleni illóolaj termékekről itt olvashat: ITT

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!