12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolaj balesetek! Most mit tegyek?

Illóolajok

Illóolaj balesetek előfordulhatnak, még a leginkább felkészülteknél is!

Az illóolajok alkalmazása során van néhány szempont, melyet szem előtt kell tartani a biztonságosabb használat érdekében. Először nézzük meg azokat az általános tippeket, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennie, amikor illóolajakat használ.

 1. Mindig tiszta, jól megvilágított helyen dolgozzon az illóolajokkal.
 2. Hagyja az eredeti címkét a palackokon. Észrevette már, hogy a Plant Therapy illóolajainak kupakján talál egy felső címkét? Ez nagyon hasznos, amikor például egy hordozótáskában keresgél az olajok között!
 3. Az illóolajok keverése előtt és után mindig alaposan mosson kezet.
 4. Néhányan a keverés közben védőszemüveget és kesztyűt is viselnek.
 5. Ha először használ egy olajat, bölcsen teszi, ha elvégzi a bőrtesztet* mielőtt elkezdené használni.
 6. Legyen tisztában azzal, hogy milyen olajjal dolgozik! Van-e rajta figyelmeztetés vagy maximális hígítási javaslat? Van-e ellenjavallat olyan gyógyszerekkel szemben, amelyeket szed? Ezeket az információkat megtalálhatja az üvegen vagy a forgalmazó honlapján.
 7. Legyen felkészült! Tudja meg, milyen lépéseket kell tennie a felmerülő esetleges vészhelyzetek kezelésére.

* Bővebben: ITT Bőrteszttel ellenőrizhető, hogy az egyén érzékeny-e az illóolajra. Ehhez adjon egy csepp illóolajat 1 teáskanál hordozóhoz. Vigye fel ezt a keveréket a könyök belső hajlatára, és fedje le egy kis kötszerrel – 24 óra elteltével ellenőrizze, hogy nem történt-e reakció. Ha irritáció vagy bőrpír / viszketés jelentkezik, alaposan mossa le a területet meleg, szappanos vízzel. Ezután kerülje az adott olaj felhasználását.

Nézzünk át néhány balesetet, amelyek az illóolaj használat során felmerülhetnek.

Véletlenül hígítatlan illóolaj került a bőrre… milyen lépéseket kell tenni annak tisztításához?

Ez egy meglehetősen gyakori eset. Van néhány illóolaj, amelyet a helyi alkalmazás során óvatosan kell használni, és a kiömlött anyagtól azonnal meg kell tisztítani a területet a súlyos bőrirritáció vagy égési sérülések elkerülése érdekében. Tegye a következő lépéseket az irritáció csökkentésére:

 • Bármikor, amikor véletlenül valamilyen illóolaj kerül hígítatlanul a bőrére, a tisztításhoz legjobb a szappan és a víz használata.
 • Ha a bőr továbbra is vörös vagy irritált, akkor vigyen fel egy vékony réteg hordozóolajat vagy aloe vera gélt a területre.
 • Ha viszketés továbbra is fennáll, valószínűleg helyi vagy orális antihisztamin-kezelés szükséges, forduljon orvosához.

Véletlenül illóolaj kerül a szembe

Előfordulhat, hogy az illóolaj használatot követően véletlenül megérinti a szemét, vagy csak kifröccsent, vagy valamilyen módon a szeméhez került. Mit kell ilyenkor tenni:

 • Folyó hideg víz alatt öblítse ki a szemét legalább 15-20 percig.
 • A ZÁRVA tartott szemét törölje át egy tiszta ruhával, amelyet egy zsíros olajjal itattak át, például hordozóolajjal, amely segíthet az irritáció csökkentésében.
 • Forduljon orvoshoz a biztonság kedvéért!

Kiömlött az illóolaj … Most mit tegyek?

A legjobb, ha a szóban forgó helyet az ajtók és az ablakok kinyitásával kiszellőzteti. A szellőztetést követően kövesse ezeket a lépéseket:

 • A kiömlött anyag feltakarításakor viseljen kesztyűt. Hasznos, ha papírtörlőt használ, mert annak jobb a nedvszívóképessége.
 • Szódabikarbónát vagy macskaalmot is szórhat rá, hagyja, hogy felszívja az olajat. Ezután söpörje össze és dobja a szemétbe.
 • Vigye ki a szemetes zsákot a házból egy külső kukába.
 • Végül nagyon alaposan mosson kezet szappannal és vízzel.

Fontosnak tartjuk, az illóolajok biztonságos használatát. Tartson velünk blogbejegyzéseink olvasásával és tudjon meg még többet!

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!