12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolaj feldolgozási módszerek

Kíméletes eljárással készült illóolajok!

Frakcionálás, Izolátumok, Esszencia, Oleorezinek, Kemotípusok

Mi a frakcionálás?

A frakcionált desztilláció egy olyan folyamat, amelynek során az illóolajok kémiai keverékét alkotóelemeire, különféle részekre osztják (frakcionálják az egyes frakciókra). Eklatáns példája ennek az Ylang Ylang Extra-ja, ami például frakcionált desztillációval készült. A Ylang Ylang Extra frakcionálása olyan illóolajat eredményez, amely kiváló és határozott illatot eredményez, és nem tartalmazza az összes alkotóelemet, ami a normál desztilláció során születik, és egy kiváló minőségű izolált illóolajat kapunk.

Mi az izolátum?

Az izolátumok természetesen előforduló kémiai alkotóelemek, amelyek megtalálhatók az illóolajokban. Az izolátumokat általában frakcionált úton állítják elő, lepárlással. Ne keverjük össze a frakcionált desztillációval, mint az Ylang Ylang Extra. Az izolátumok általában egy kémiai alkotóelemből állnak. A közönséges izolátumok közé tartozik a citromfűből származó citrál, az eugenol a szegfűszegből, mentol a borsmentából, vagy a benzil-acetát a Ylang Ylangból.

Mi az esszencia?

Az esszenciát, például a citrusfélék esetében, a gyümölcs levéből desztillálnak, ahol nem csak a héjakat használják fel, hanem a teljes gyümölcsöt. Ezt a homogenizáció utáni folyamat során állítják elő. A folyamat során a gyümölcslé lepárolódott részének, homogenizálás útján kapott folyadékban lévő olaj az anyag tetejére úszik, majd ezt követőn elvonják a maradék vizet az oldatból. A gyártási folyamatnak köszönhetően az esszenciáknak gyakran intenzívebb friss gyümölcs illata van, sokszor erősebb gyümölcsös aromájúak, mint az illóolajok.

Mi az oleorezin?

Az oleorezinok az extrahálható olajok és gyanták természetesen előforduló kombinációi. Az oleorezinek oldószerrel extrahálhatók, mint például a vaníliaolaj származékok, vagy közvetlenül a fáról begyűjthetőek, mint a Copaiba Oleoresin fanedve.

Mi a kemotípus?

Néhány növény genetikailag képes különféle alapú kémiai összetevőket előállítani, így egyes típusok vagy alfajok, alfajták esetében más kémiai anyagból van domináns mennyiségben az adott növényben, így “az egyes kemotípusú növények” egy másik kémiai típust jelent.

Néhány példa a kemotípusokra: például a rozmaring ct 1,8-cineole, a kakukkfű ct timol, a kakukkfű ct linalool, Ho Wood ct linalool, Bazsalikom ct linalool stb.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!