12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolaj Kisokos

Lényeges információk az illóolajokról és illóolaj használatról

Minden, amit az illóolajokról tudni illik

 

Számos terminológiával találkozunk az illóolajok esetében, amelyekre nehéz megfelelő meghatározást találni. Ezért úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy illóolaj kisokost azért, hogy segítsen a kifejezések között eligazodni. Esetenként találsz linkeket termékpéldákhoz, illetve a részletesebb magyarázatokhoz. Ez egy egyablakos rendszer, amely segítségével megtudhatod, mit jelent, ha olyan szavakat használunk, mint a „kemotípus” vagy az „ösztrogén”.

Aromaterápia

Az aromaterápia 100%-os tisztaságú illóolajok és esszenciák használatán alapuló holisztikus gyógyító eljárás. A gyógyítás egy ősi ága, amely napjainkban reneszánszát éli; egyike azon módszereknek, amely az embert, mint teljes egészt szemléli és kezeli. Segítségével a test, a tudat és az érzelmek összhangba hozhatók, javul a közérzet, önbecsülés és megszépül az ember.

Illóolaj

Gyakorlatilag az illóolajok lepárlás (vízgőz-desztilláció) vagy mechanikus sajtolás révén kinyert növényi „esszenciák”. Alapvetően ezek az olajok nagy koncentrációjú kivonatok, amelyek megtartják vagy erősítik forrásuk illatát és hatását. Különböző növényekből vagy ugyanazon növény különböző részeiből származó illóolajok nagyon különböző kémiai összetételűek lehetnek, ami megváltoztatja az illatát, felszívódását és a testre és az elmére gyakorolt hatását.

Illóolajok 101

Botanikai név

A növényvilágban a növényeket osztályozzák, melynek különböző szintjei vannak, ezek között szerepel az osztály, a rend, a család, a nemzetség és a faj. A nemzetség és a fajnevek együttesen alkotják azt a tudományos nevet (botanikai nevet), amelyet minden növénynek adnak, amikor egy tudós először leírja. Ezeket a fajneveket a világon mindenhol elismerik.
A botanikai név két szóból áll, ezért „binomiálisnak” nevezik. Megállapodás szerint a nevet dőlt betűvel írják. Az első szó azt a nagyobb csoportot képviseli, amelyhez a növény tartozik, vagyis a nemzetséget, és az első betű mindig nagybetűs. A második szó a fajt jelöli és mindig kisbetűs. Például a Bergamot növénytani neve Citrus bergamia.

A hibrideknek (vagyis a különféle fajok keresztezéséből származó egyedeknek) egyedi elnevezései vannak, amelyeket egy x előz meg, jelezve, hogy ez a növény két faj közötti hibrid – de azt sajnos nem jelzi, hogy melyek ezek. Például a Lavandula angustifolia és a Lavandula latifolia keresztezésével létrejött Lavandin botanikai neve Lavandula x intermedia.

Közönséges név

A közönséges elnevezések laikus kifejezések az illóolajokra és a növényekre, amelyekből származnak. Nehéz lenne azt mondani, hogy „Tanacetum annuum” minden alkalommal, amikor a Blue Tansy-ról akarunk beszélni. Ez lényegesen megnehezítené az aromaterápia nyelvezetét.

Növényi rész

A növények különféle részeiből (magból, fakéregből, levélből, szárból, gyökérből, rizómából, virágból, gyümölcshéjból stb.) nyerhetők kiváló minőségű illóolajok, különféle előnyökkel és illatokkal. Egyetlen növénytípus nagyon különböző illóolajat tud előállítani. A narancsfa különféle részeinek desztillációja például édes narancs, neroli és petitgrain eredményez.

Terápiás minőség az illóolajoknál

A „terápiás minőség” nem más, mint egy elterjedt, termékminőséget jelző marketing kifejezés. Ez a kifejezés azonban értelmetlen, és semmit sem támaszt alá tanúsítás, kutatás vagy tesztelés nélkül. Ezért ehelyett keress inkább közzétett teszteredményeket (például GC / MS jelentéseket), amelyek azt mutatják, hogy az illóolajokban nincsenek adalék – vagy töltőanyagok.

Terápiás illóolaj tulajdonságok

Amikor illóolajokat említünk, általában az aromás tulajdonságaikról (milyen az illatuk) vagy terápiás tulajdonságaikról (hogyan működnek együtt a testtel) beszélünk. Ha egy terméknek „terápiás tulajdonságai” vannak, ez azt jelenti, hogy olyan összetevőket tartalmaz, amelyeket meghatározott betegségek, panaszok kezelésére használnak. Például az Eucalyptus Globulusról ismert, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, tehát azt mondhatnánk, hogy ennek az illóolajnak terápiás tulajdonsága, hogy támogatja az izmok és az ízületek egészségét.

Ösztrogén

Az ösztrogén egy természetben előforduló hormon, és nem rossz dolog, de a testben egészséges egyensúlyban kell lennie. Túl sok vagy túl kevés problémás lehet. Alapvetően az ösztrogén hatású illóolaj képes javítani a test ösztrogén szintjén. Azonban ha terhes vagy szoptat, kerülni kell az ösztrogén típusú olajokat, mivel ebben az időszakban alapvetően magas az ösztrogén szint, és ennek további emelése káros hatásokkal járhat. Bizonyos betegségek esetében, mint például az endometriosis vagy ösztrogénre érzékeny rák, szintén kerülni kell az ösztrogén típusú illóolajokat.

Illóolaj GC / MS

A „GC” a gázkromatográfiát, az „MS” a tömegspektrometriát jelenti. Alapvetően ez a két mérési és elemzési módszer elválasztja, azonosítja és mennyiségileg meghatározza az illóolajok minden egyes kémiai alkotóelemét. Ez a folyamat hihetetlenül fontos a minőség-ellenőrzés szempontjából, mivel segít bebiztosítani, hogy termékeink ne tartalmazzanak szintetikus-, szennyező- és hamisító anyagokat.

Illóolajok alkotóelemei

Az alkotóelemek az egész különálló részei. A koffein például a kávé kémiai alkotóeleme. Minden illóolaj tele van különféle alkotóelemekkel, amelyek különféle illatokat és gyógyászati előnyöket nyújtanak az egész számára. Ha olyan olajat keres, amely segít ellazulni lefekvés előtt, akkor érdemes egy olyan olajat keresnie, amely magas Linalool-tartalommal rendelkezik (Ho fa, levendula stb.). Honnan tudjuk, hogy egy adott illóolajnak mi a fő alkotóeleme? A GC / MS jelentések mutatják meg, hogy az egyes illóolajok milyen, 1% feletti kémiai összetevőkkel rendelkeznek.

Illóolaj oxidáció

Tudományos szempontból az oxidáció akkor következik be, amikor egy atom, molekula vagy ion kémiai reakció következtében elektronokat veszít. Amikor az illóolaj oxidálódik, illata megváltozik, és színe megváltozhat. Ha nedvesség jut az illóolaj-palackba, felgyorsítja az oxidációs folyamatot. Ha egy illóolaj éveken át ül a polcon, vastagabbá válhat, vagy megszilárdulhat, de ez általában hosszú időt vesz igénybe.

Kemotípus

A kemotípus ugyanazon növényben található különböző típusú vegyi anyagokra utal. A legtöbb illóolaj nem rendelkezik eltérő kemotípussal, de ha igen, fontos megjelölni, mivel a kemotípus meghatározza az illóolaj gyógyászati tulajdonságait. Ezek a variációk általában akkor fordulnak elő, amikor ugyanazt a növényt különböző környezetben termesztik. A kakukkfűnek például hat olyan kemotípusa van, amelyek eltérő hatással vannak a testre és az elmére. A Plant Therapy jelenleg két változatot árusít: Thyme Thymolt és a Thyme Linaloolt. A „Thymol” és a „Linalool” a két kemotípus.

Illóolajok kinyerése

 

Abszolútumok

Az abszolútumok hasonlóak az illóolajokhoz, ám költségesebb az ilyen olajok előállítása, illata nagyon hasonlít az eredeti növényéhez. Az abszolútumokat enfleurage (pomádézás) vagy oldószeres technikával (például alkoholt használnak a gőzdesztilláció helyett) vonják ki. Ezt a módszert olyan virágok esetében alkalmazzák, amelyeket nehéz desztillálni. Néhány példa az abszolútumokra a Rózsa és a Jázmin.

Oldószeres kivonás

Ez az kivonási módszer olyan növényi részek esetén fordul elő, amelyek túl finomak a lepárláshoz, terápiás vegyületeit a hagyományos gőzdesztilláció károsítaná. Az oldószeres kivonás során oldószereket használnak a zsíroldékony tartalom kivonásához. Az oldószeres kivonás első fázisát konkrétnak nevezik. A konkrét egy koncentrátum, amely növényi viaszokat, illetve zsírokat és illatos vegyületeket tartalmaz. A második fázisban a konkrétet alkohollal keverik, amely csak az illatos vegyületeket vonja ki. Ez a folyamat eredményezi az úgynevezett abszolútot.

Gőz-desztilláció

Illóolajaink túlnyomó többségét gőzdesztillációval nyerik. Gőzt juttatnak át a növényi anyagon, amely hatására felszabadulnak az illóolajok, azokat gyűjtőedénybe szállítják, ahol a víz felszínén úsznak (hidroszol), majd leválasztják és palackozzák őket.

Hidegen sajtolt

Az „sajtolás” vagy „mechanikus préselés” néven is ismert hidegsajtolás az illóolajok kivonásának egyik módja. Ahogy a neve is sugallja, a növények aromás részeit (például a gyümölcs héját) tüskékkel ellátott forgódobban keverik, kilyukasztják, feltörik az olajtokokat és hő nélkül sajtolják, azért hogy kiszorítsák az illóolajokat. A sajtolás után centrifugális erőket használnak az olajok elválasztására.

CO2-extrakció

A CO2-kivonat továbbra is illóolaj, csak más módon nyerték ki. A Co2-extrakció lényege, hogy a CO2 nyomás alatt gázból folyékony halmazállapotba kerül és ezt a folyékony szén-dioxidot használják oldószerként az illóolaj eltávolításához a növényi anyagból. A CO2-extrakció révén kinyert illóolajok sokkal alacsonyabb hőmérsékleten kerülnek összegyűjtésre, ugyanazokat az összetevőket tartalmazzák, mint illóolajos társaik, viszont egyéb részeket is tartalmaznak. A CO2-kivonatok illata nagyon hasonlít az eredeti növény illatához, amelyből az olaj származik.

Oleoresin

Az Oleoresin egyfajta kivonat, amelyek gyantából és esszenciális vagy illóolajból állnak és amelyeket az előállításukhoz használt oldószer(ek) elpárologtatásával nyernek.
A legegyszerűbben fogalmazva elkészítenek például vaníliakivonatot, és eltávolítják az oldószert, hogy tömény olajat kapjanak. A Plant Therapy által kínált önálló oleorezin: a Copaiba.

Illóolaj Esszencia

Esszenciákat a gyümölcspépből vagy a citrusfélék héjából nyerik. A gyümölcslé gyártás utolsó szakaszában az illékony olajok a koncentrátum tetejére úsznak. Összegyűjtik és desztillálják ezeket az olajokat, hogy esszenciát hozzanak létre. Illata általában intenzívebb, mint az illóolaj unokatestvéreiké.

Organikus illóolajok

Az összes Plant Therapy illóolaj 100%-ban tiszta, additív és töltőanyag mentes. Akkor mi a helyzet az organikus címkével?

Minden organikus terméket az ECOCERT ICO szigorú szabványai tanúsítanak, és a The National Organic Program (NOP) révén akkreditáltak. A minősítéshez nem használhatnak genetikailag módosított organizmusokat (GMO-kat) a növény ültetése, betakarítása vagy feldolgozása során. Ezenkívül a talajnak, ahol a növények teremnek, legalább három évig tiltott anyagoktól mentesnek kell lennie. Nem használhatók káros növényvédő szerek. Emellett az organikus termékek előállítása elősegíti a biodiverzitás megőrzését.

Illóolaj passzív diffúzió

Ez a diffúziós módszer a legegyszerűbb módja az illóolajok élvezésének. Néhány csepp illóolajat helyeznek valamire, mint például egy szövet, vattakorong, aromaillatosító medálra, amely illatos molekulával tölti meg a levegőt.

Illóolaj Diffúzor

A piacon kapható legtöbb diffúzor ultrahangos, melyek víz és illóolaj hozzáadásával működnek. Ez egy egyszerű technológia, amely elektronikus frekvenciát használ a diffúzor alján lévő kis lemez rezegtetésére. Ez a kis lemez a vibrációval mikro molekulákká töri szét a vizet és az olajat, melyek leheletnyi finom hidegpárát képezve jutnak a légtérbe. Az ultrahangos diffúzorok hő nélkül dolgoznak, így nem károsítják a kiváló minőségű illóolajok kémiai összetevőit, így megtartják azok terápiás hatását.

Illóolaj Hígítás

Az 1%-os hígítás azt jelentené, hogy a hordozóban levő minden 100 cseppből egy csepp esszenciális olaj lenne. Az illóolajok különféle kémiai alkotóelemekből állnak, ezek adják az illóolajok „mágikus erejét”, de ugyanakkor potenciálisan veszélyessé is teszik őket. Az illóolajokat hígítjuk, mivel hígítatlanul történő alkalmazásuk káros reakciókat okozhat.

Illóolajok hígítása: Átfogó útmutató

Hordozóolaj

Az illóolajokat nem szabad hígítatlanul közvetlenül a bőrre alkalmazni, mert ezek kiütéseket, égési sérüléseket és egyéb mellékhatásokat okozhatnak. Ezért olyan fontosak a hordozóolajok – biztonságosan szállítják az olajokat, így azok lokálisan felhasználhatók. A hordozóolaj a növény zsíros részéből származik, általában magokból, diófélékből vagy magból nyerik. Mindegyiknek vannak saját terápiás tulajdonságaik, amelyek javíthatják a benne hígított az illóolajok előnyeit.
Megfelelő hígítás nélkül az illóolajok veszélyesek lehetnek, szisztémás toxicitást, citotoxicitást, hepatotoxicitást, neurotoxicitást és karcinogenitást eredményezhetnek. Néhány illóolajnak vannak olyan a természetben előforduló kémiai összetevői, amelyek nagy adagban történő felhasználása vagy bevétele esetén rákot okozhatnak vagy válthatnak ki. Ilyen alkotóelemek például a szafrol, metil-chavicol és metil-eugenol. Ez az egyik oka annak, amiért fontos az illóolajok használatakor a megfelelő hígítás.

Hidroszol – Hidrolátum

Mi a hidroszol?

A hidroszol szót két latin szó alkotja: hydro jelentése víz és sol, amely oldat. A lehető legegyszerűbben elmagyarázva a hidroszol aromás víz, amely a gőzzel történő desztillálás vagy a vízgőzdesztilláció után a növényi anyag (levelek, gyümölcsök, virágok, más növényi részek) után marad. A növényi anyag vízben oldható alkotóelemeit, vegyületeit tartalmazza, amelyek nem jelennek meg az illóolajban. Az illóolajokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, de sokkal kevésbé koncentráltak. Aromájuk gyakran lágy és finom, összehasonlítva az illóolaj megfelelőivel. A Plant Therapy jelenleg hét különféle organikus hidroszolt kínál: Római kamilla, Helichrysum, Levendula, Melissa, Borsmenta, Rózsa és Teafa.

 

Illóolajok belső felhasználása

Ez egy nagyon kényes, vitatott kérdés, különböző nézőpontokkal. A Plant Therapy politikája nem támogatja az illóolajok belsőleges használatát! Ide tartozik az illóolajok italhoz, vízhez történő hozzáadása, vagy kapszulák formájában történő bevétele. Fontos hangsúlyozni, hogy ebben a témakörben az általuk képviselt politika nincs összefüggésben az illóolaj minőségével, kizárólag azok biztonságos felhasználásához. A Plant Therapy illóolajok kivétel nélkül kiváló minőségű illóolajok, azonban gondos alkalmazás, az illóolajok megfelelő szintű ismerete és hozzáértő szakember felügyelete nélkül az illóolajok bevétele súlyos károkat okozhat. Természetesen kivételt képez, ha orvos felügyeletével és irányításával történik, aki jártas a klinikai aromaterápiában. Ennek hiányában nem javasoljuk az illóolajok belső használatát!

KidSafe illóolajok

Gyerekek számára állították össze, de mindenki számára hatékony. A Plant Therapy sajátos KidSafe sorozata illóolaj szinergiákat és önálló illóolajokat tartalmaz, amelyek segítséget jelenthetnek konkrét gyermekkorban felmerülő problémákra. Ezek az olajok 100% tisztaságú és hígítatlan olajként vagy előre hígított golyós üvegcsében (roll-on) kaphatók. Olyan olajokat válogattak össze, amelyek támogathatják az immunrendszert, megtisztíthatják a torlódásokat, megnyugtathatják az izgatott fiatal elméket, vagy segíthetnek az összpontosításban. Ha használni szeretnéd az illóolajok nyújtotta előnyöket a kicsiken, de bizonytalan vagy abban, hogy melyiket lehet és melyiket ajánlott kerülni, válaszd a KidSafe címkével ellátott termékeket, amely a piacon egyedülálló. A KidSafe címke azt jelenti, hogy biztonságos két éves és annál idősebb gyermekek számára.

KidSafe: Mit jelent ez?
Illóolajok biztonságos használata csecsemők és kisgyermekek számára

Tiszta illóolajok

Az illóolajok esetében a „tiszta” azt jelentik, hogy az olajok tiszták és hígítatlanok. Az illóolajokat hígítjuk, mivel hígítatlanul alkalmazva fájdalmas bőrreakciót válthatnak ki, mint például kiütések, égési sérülések stb.

Illóolaj Illatjegy

Alapvetően minden illóolajnak van egy jegye, amely segít meghatározni, hogy az olaj hogyan fog kölcsönhatásba lépni másokkal. Ezek a jegyeket három kategóriába sorolják: felső (fej), középső (szív) és alap (bázis). A felső jegy általában az első, amit egy illatban észrevesz. Általában frissek és felemelőek, és elsőként párolognak el. A középső jegyek segítik a testet és adnak teljességet a keveréknek. Gyakran ők tartják össze a keveréket, és késztetik működésre. Végül az alapjegyek, melyek az egész keverék alapját adják, és tartós benyomást hagynak.

Szaglószerv

A szaglási rendszer az orrból, az orrjáratból és a nyálkahártyából áll, amelyek megteremtik a szaglásunkat. Az „illatos” szó egyszerűen az illóolajok és más termékek illataira vonatkozik.

Illóolaj Fototoxicitás

Vannak bizonyos illóolajok, amelyek fokozzák a napfény hatását, égési sérüléseket, hólyagokat és elszíneződést okozva. Alapvetően a fototoxikus olajok olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek elnyelik az UV-fényt, tárolják és felszabadítják a bőrbe. Mivel a reakciók az olaj használata után akár 18 órával is előfordulhatnak, szem előtt kell tartanunk a fototoxikus olajok használatánál. A fototoxikus reakció elkerülése érdekében használja ezeket az olajoknak az ajánlott hígítási arányban.

További információkért és egy praktikus hígítási diagramért kattintson ide.

Illóolajok a terhesség és szoptatás alatt

Helyileg történő alkalmazás vagy diffúzió révén illóolajok jutnak be a testbe és a véráramba. Ez azt jelenti, hogy ha terhes vagy szoptat, ezek az olajok a babára is hatással lehetnek. Ezért a Plant Therapy kidolgozta a terhesség és szoptatás időszakban biztonságos illóolajok listáját, melyet megnézhet itt.

Nem minden illóolaj biztonságos a háziállatok számára. Ezért kigyűjtötték azokat az illóolajokat, amelyek biztonságosan működnek a prémes barátainknál.

Háziállatok és az illóolajok

Illóolaj szenzibilitás

A szenzibilitás allergiás immunválasz, amely bizonyos illóolajokban található aromás vegyületeknek köszönhetően jelentkezik. Ez általában akkor fordul elő, amikor az illóolajokat hígítatlanul alkalmazzák. Figyelembe kell venni a jeleket: viszketés, kiütés, ekcéma, légszomj vagy mellkasban jelentkező szorongás. Ezért is fontos, hogy kövessük a megfelelő hígítási irányelveket.

Illóolaj Szinergia, keverék

Ha két vagy több illóolaj kombinációjának eredményként olyan keveréket kapunk, amely teljesítménye meghaladja az egyes alkotórészek összegét, akkor létrejön az úgynevezett „szinergia”. Tehát, ha több különféle illóolajat kombinálunk, és azok kémiai alkotóelemeinek kölcsönhatása valami újhoz vezet, és annak teljesítménye nagyobb, mint a felhasznált illóolajoké külön-külön összeadva.

A Plant Therapy aromaterapeutái Robert Tisserand közreműködésével egy-egy problémakör kezelésére gondosan összeválogatott illóolajokból nagy hatásfokú szinergiákat állítottak össze. A szinergiákat általában diffúzorban használják, vagy hordozóban hígítják, és a bőrön alkalmazzák.

Illóolajkeverékek (szinergiák)

Összegzés

Reméljük, hogy ez az Illóolaj kisokos hasznos volt, és segítséget nyújt az illóolajokkal kapcsolatos ismeretek elmélyítésében. A blog bejegyzésekben az illóolajok használatával kapcsolatban további hasznos információkat és leírásokat találhatsz. Tarts velünk ezen az úton!

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!