12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolaj kivonási (extrahálási) módszerek 2. Hidegen sajtolás

Kíméletes eljárással készült illóolajok!

Hidegen sajtolás

A hidegen sajtolást elsősorban citrusfélékhez, például grapefruithoz, citromhoz, narancshoz és limehoz alkalmazzák. Olyan növényi részeknél szokták előnybe részesíteni a hidegen sajtolást, ahol az illóolaj a gyümölcs héjában vagy héják közötti „apró zsebekben” rejtőzik (olajmirigy).

Hidegen sajtolás menete:

  1. Szűrés: a gyümölcsöt egy szűrőn vezetik át a szennyeződések eltávolítása érdekében
  2. Darálás: itt őrlik egy pasztává a gyümölcsöt
  3. Préselés: a pasztát nyomás alatt lassan keverik, így az olajat el tudják választani, kiszorítani a gyümölcs héjából
  4. Szűrés: a hidegen sajtolt olaj egy szűrőn megy keresztül, ahol az apró héj és gyümölcspép darabokat eltávolítják
  5. Dekantálás: a maradék üledéket gravitációs úton elválasztják az olajtól

A hidegen sajtolással extrahált olajok illékonyabbak, és gyorsabban párolognak el, ha levegővel érintkeznek.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!