12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolajok a szezonális megbetegedések enyhítésére

Illóolajok allergiára – Melyik illóolaj jó allergiára? – Illóolajok allergia ellen

 

Hamarosan beköszönt a tavasz. Sokan már előre rettegnek ettől az évszaktól, mert jelentkeznek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei, orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya. A panaszok egyre korábban kezdődnek, mivel egyes fák az enyhe időben a megszokottól eltérően korábban megkezdhetik virágzásukat.
Sajnos az allergiának nincs valódi gyógymódja, azonban vannak olyan módszerek, melyek hozzájárulnak a hozzá kapcsolódó tünetek enyhítéséhez. Ilyen módszer az illóolajok használata.

Mi történik a testünkben allergia esetén?

 

Pollenek esetében, egy allergiás reakció során, az adott pollen, egy immunológiai láncreakciót indít el. A szervezet természetes védekező rendszere (antitestek) működésbe lép, és a pollent idegen anyagként ismeri fel, majd a következő találkozáskor, a szervezet a pollent kórokozóként ismeri fel, és harcol ellene. Miközben az allergén az antitestekhez kötődik, majd ezt követően az imunrendszer speciális sejtei hisztamint szabadítanak fel. Ezek az anyagok átjárhatóvá teszik az érfalakat a folyadékok, a fehérjék és egyes sejtek számára, így duzzanatokat, kipirulást, viszketést és tüsszögést idéznek elő. Többnyire az orr-garatüreg és a szemek érintettek, és további tünetként, légszomj, gyomor-bélrendszeri panaszok, migrén, fáradtság, alvászavarok és depresszió is szokott jelentkezni.

Mit tehetünk az allergia enyhítésére?

 • Támogatjuk a testünk egészségi állapotát és a természetes immunitását
 • Eltávolítjuk az allergéneket a környezetből
 • A lehető leggyorsabban megnyugtatjuk az akut allergiás tüneteket

Az illóolajok nagy szerepet játszhatnak mindhárom lépésben.

Miért hatékonyak az illóolajok az allergia enyhítésében?

Az illóolajok kémiailag olyan molekulákból állnak, amelyek enyhíthetik az olyan kellemetlenségeket, mint a gyulladás, köhögés, láz, orrfolyás és orrdugulás. Ezeket a hasznos, egészségtámogató molekulákat „kémiai komponenseknek” nevezzük. Nézzük meg, mely illóolaj összetevők segíthetnek ezen a területen:

 • 1,8 cineole – az eukaliptusz illóolaj kulcseleme, kiválóan alkalmas tiszta légzéshez és gyulladás megnyugtatására a melléküregekben és a torokban.
 • Terpinen-4-ol – ez a teafa illóolajában jelenik meg, és antihisztamin hatású, csökkentve a gyulladást és pihenve az izmokat.
 • Ketonok (meton, karvon, kámfor) – a ketonok különféle illóolajokban jelennek meg, és ismertek a váladék és a nyálka csökkentő tulajdonságukról, miközben megtisztítják a légutakat.

Ezek az összetevők hasznosak a káros nyálka felbontásában, a mikrobák, például baktériumok és vírusok eliminálásában. Mivel minden alkotóelemnek megvan a maga erőssége az allergia tüneteinek csökkentésében, érdemes a különféle illóolajok keverésével próbálkozni.

Melyek a legjobb illóolajok az allergia enyhítéséhez?

Gyakran lehet hallani, hogy az allergia enyhítésére kiváló a levendula, citrom, borsmenta illóolaj trió. Mi van akkor, ha valaki nem szereti a levendulát? Valóban csak ezek az illóolajok jók az allergia enyhítésére? A válasz nagyon egyszerű és megnyugtató: NEM.

Az allergia enyhítésére szolgáló illóolajokat különböző kategóriába soroltuk, így könnyebben azonosítható, hogy mely illóolajokkal dolgozzunk a szükséges hatás elérése érdekében. Az egyes listák természetesen nem teljes körűek, de kellő támpontot adnak.

Érdemes több listából származó illóolajat felhasználni, így többféle módon támogathatja szervezetét az allergia tüneteinek enyhítése során.

Gyulladáscsökkentő illóolajok

Antihisztamin hatású illóolajok

Esszenciális olajok a könnyű légutakhoz

Illóolajok az immunrendszer támogatásához

Esszenciális olajok a pihenéshez (és a stressz enyhítéséhez)

Illóolaj szinergiák az allergia tüneteinek enyhítésére:

Sokan nem szeretnek a keveréssel bajlódni, Nekik ajánljuk a Clear Again és a KidSafe Sneezy Stop szinergiánkat, amelyek pollenveszélyekkel való küzdelem érdekében készültek. Ezek segíthetnek ebben az időszakban.

A felnőttek mindkét szinergiát használhatják, de a Clear Again nem KidSafe, az 10 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott.

Hogyan használja az illóolajokat?

Íme néhány módszer az allergia megelőzésére és enyhítésére.

Belélegzés

Az allergia tüneteinek enyhítésének egyik legjobb módja az illóolaj-keverékek használata inhaláció útján.

Az illóolajok belélegzésével enyhíthetjük az allergia tüneteit:

 • Diffúzor keverékek – párologtasson az immunrendszer támogatására szolgáló illóolajokat vagy szinergiákat, miközben azok semlegesítik a levegőben lévő allergéneket. Cseppentsen 5-8 cseppet.
 • Aromaterápiás inhalátorok – Használjon aromaterápiás inhalátort, hogy az illóolajokat bármikor, bárhol belélegezhesse. Használjon 6–12 cseppet egy inhalátorba.
 • Szoba spray-k – Spritzeljen illóolajokat a szobába, hogy csökkentsék a levegőben lévő allergének és mikrobák mennyiségét (és hogy a szoba illata jó legyen!) 25–40 csepp 60-120 ml vízben vagy hidroszolban.
 • Gőzölés – Lélegezze be a gőzt, hogy megnyugtassa a gyulladást és tisztítsa meg a légutakat. Adjon 1 csepp illóolajat egy tálba gőzölgő vízhez, csukja be a szemét, hajoljon a tál fölé, és lélegezzen mélyen.

Helyileg történő alkalmazás

 

Az allergia enyhítése érdekében az illóolajok helyileg történő alkalmazása ugyanazt a támogatást nyújtja, mint az inhalálás, miközben táplálja a bőrt!

 • Testápoló olajok – Hidratálja és táplálja a bőrt, miközben magát esszenciális olajjal támogatja. Sokan szeretik az olajkeverékeket este. Keverjen össze 10-18 csepp illóolajat 30 ml hordozóolajjal.
 • Krémek – Hidratálja a bőrt, és egész nap folyamatosan enyhítheti az allergiát. Sokan nappal inkább a krémeket, míg éjszaka inkább az olajokat szeretik. Keverjen össze 10-18 csepp illóolajat 30 ml testápolóban.
 • Fürdők – Az aromaterápiás fürdők kiválóak a kikapcsolódáshoz, az izomfeszültség enyhítésére, a légzés könnyítésére. Használjon 1 evőkanál szappant 6-8 csepp illóolajjal keverve.
 • Sóradír – Radírozza le a bőrt, masszírozza meg a fájó izmokat, és meleg fürdőben vagy zuhany alatt tisztítsa meg testét az allergénektől. Keverjen össze 240 g rózsaszínű himalájai sót, 4 evőkanál hordozóolajat (mint például jojoba) és 20–30 csepp illóolajat.

A Sneezy Stop szinergiát felviheti a mellkasra vagy a nyakra is, ha hordozóolajjal hígította (1-3% -ra történő hígítás javasolt), vagy használja balzsamos kiszerelésben. A Clear Again szinergia esetében 3-5% -ra történő hígítást javasolunk. Ez a módszer kiválóan alkalmas éjszakai használatra.

Természetes tisztítószerek használata

Tartsa tisztán otthonát, használjon illóolajokat saját készítésű természetes tisztítószerekben!

A vegyszeres tisztítószerek természetes, illóolajokkal dúsított házi készítésű tisztítószerekre való cseréje egyes felhasználók szerint hatással volt az allergia enyhítésére.

 • Fertőtlenítő spray-k – Tisztítsa meg otthoni felületeket, csökkentve az allergének és más mikrobák mennyiségét. Keverje össze 45–60 csepp illóolajat 60-120 ml vízben, hidroszolban vagy vodkában.
 • Légtisztítók – Használjon 25–40 csepp illóolajat 60-120 ml vízben vagy hidroszolban.

Az illóolajok biztonságos használata

Ügyeljen arra, hogy biztonságosan használja az illóolajokat allergia esetén! Ne ugorja át ezt a részt!Nagyon fontos tudatosítania magában, hogy az illóolajok erősen koncentráltak. Feltétlenül kövesse ezeket a biztonsági irányelveket, ha illóolajokat használ:

 • Gyermekeknek 10 év alatt: Érdemes elkerülni az 1,8 cineole komponensben gazdag olajokat.
 • Asztmás és egyéb légzési nehézséggel küzdő emberek esetében: Először szippantson a palackba. Ha a mellkas elnehezedik, szorosabbnak érzi, nem használja azt az olajat.
 • Használjon 100 % tisztaságú illóolajokat: győződjön meg arról, hogy megbízható forrásból vásárol illóolajat, a cég legyen átlátható, tartsa tiszteletben a termékeik forrását és az ügyfeleiket, osszák meg az illóolajról a legfontosabb információkat és a GC / MS teszt eredményeket.
 • Ha egy termékhez biztonsági előírások tartoznak feltétlenül kövesse ezeket az irányelveket.
 • Ne használjon illóolajokat közvetlenül a bőrön, előbb hígítsa meg őket. Nem javasoljuk az illóolajok hígítatlan helyi alkalmazását. Egyes olajok ártalmasak lehetnek a bőrre, ha hígítatlanul használják őket. A helyi alkalmazás előtt hígítsa az illóolajokat egy hordozóolajban.
 • Ne fogyasszon illóolajat. Nem ajánlott az illóolajok fogyasztása, hacsak nem rendelkezik ilyen irányú szakképesítéssel. Megfelelő ismeretek és oktatás nélkül nem ajánlott illóolaj fogyasztása.

Remélem, hasznosnak találta ezt a bejegyzést!

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!