12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Illóolajok hatásmechanizmusa

Illóolajok hatása

Illóolajok hatásai

Célunk, hogy egészséges legyen!!!

Az illóolajokat növények különböző részeiből – gyökér, fásrész, levél, virág, gyümölcs, fanedv – vonják ki, változatos kémiai és ipari módszerekkel. Az illóolajok több, sokszor százas nagyságrendben tartalmaznak különböző molekulákat, vagyis többkomponensű elegyek, amelyek leggyakrabban a monoterpének, szeszkviterpének, valamint aromás fenilpropán-félék, amelyek lehetnek aldehidek, alkoholok, észterek, éterek, ketonok, vagy egyén szénhidrogének csoportjába tartozó vegyületek. Az illóolajok komponenseire jellemző, hogy alacsony molekulatömegű, apoláros, vagy gyengén poláros illékony anyagok, amely kémiai tulajdonságuk következtében a felszívódásuk irányát és környezetét is meghatározza.

Mi az illóolajok hatásának alapja?

Az illóolajok hatása különböző módon, és helyeken fejtik ki jótékony hatásukat. Az illékony anyagok hatásának szempontjából kiemelt jelentőségű a szaglás. A kis molekulatömegű, zsíroldékony tulajdonságú anyagok révén a száj, a gyomor és a légutak nyálkahártyáján, vagy a bőrön át könnyedén felszívódnak, majd a vérárammal gyakorlatilag minden szervbe eljuthatnak. Minden érintett szervben fejthetnek ki hatást, amely hatások közvetlenül, helyi izgatással vagy receptorok működésének a befolyásolásával történik. A szaglás során az illóolajokban található kis molekulatömegű, illékony, apoláris tulajdonságú komponensek be jutnak az orrüregbe, ahol szaglóhám felszínén található nyálkás folyadékban feloldódnak. A feloldódott illóolaj komponens a szaglóhám receptorokhoz kötődnek, ami kivált egy, az illóolaj komponensre jellemző ingert, ami a szaglóidegen keresztül eljut a szaglás egyik központi helyére, a bulbus olphactrorius-ba. Ezt követően az információáramlás az agyvelő homloklebenyébe vezetődik, ahol a szaglás, a szagazonosítás tudatosodásának a helye. Az információ áramlás azonban nem csupán a szaglóközpontba jut el, hanem nagyobb részt a limbikus rendszerhez, főként az amygdalához, ahol az érzet tudatosodása nélkül befolyásolják a közérzetet, hangulatot, érzelmeket, emlékeket. Az illóolaj komponensek felszívódás után átjuthatnak a vér-agy gáton, ahol az adott receptorokhoz kötődve, közvetlenül is kifejtik a hatásukat. Ezért alkalmasak egyes illóolajok nyugtató, altató, szorongásoldó és antikonvulzív hatás kiváltására, gyógyítására. Kísérletek igazolják, hogy egyes illóolajok fő komponensei belélegzés után a vérből és az agyszövetből kimutathatók.

A központi idegrendszerben található, ún. GABA A receptorok klorid csatornáinak vezetését fokozzák egyes illóolaj komponensek, így azok azonos módon képesek hatni, mint például egy nyugtatót tartalmazó tabletta. (azonos receptorra hat, azonos módon, ergo azonos hatás érvényesül). Az illóolajok nyugtató hatását EEG vizsgálatokkal is bizonyították, és azt is megfigyelték, hogy nem volt mellékhatása az illóolajnak.

Az illóolajoknak számos bizonyított hatásai közül kiemelhető az antimikrobás hatásuk mellett, hogy egyes illóolajok az alsó és felső légúti betegségek terápiájában kiválóan alkalmazhatóak, mint komplementer medicina. Ezek között vannak érzelmi, pszichés, nyákoldó, köptető hatású illóolajok, de találhatók görcsoldó, vagy reumás és mozgásszervi panaszok enyhítésére alkalmazhatók is.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!