12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Koriander illóolaj – az antibiotikumok természetes alternatívája?

Koriandermag illóolaj – antibakteriális hatású illóolaj

(Népies neve: Bolhafű, cigánypetrezselyem, poloskaszagú kapor, koldusbors, büdöskapor, beléndfű, koriandrom, zergefű)

A korianderről sokan hallottunk már, a legtöbbünknek a neve hallatán a petrezselyemre emlékeztető zöld fűszernövény (Coriandrum sativum) jut eszünkbe, melyet széles körben használnak a mediterrán konyhában. Időnként nagyobb szupermarketek polcain is megtalálhatjuk. Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae) családjába tartozik, hazája a Földközi-tenger keleti vidéke és Nyugat-Ázsia, hazánkban termesztik. Maga a növény zölden kellemetlen poloskaszagú, érett termése azonban kellemes illatú.

A koriander leveleit és magjait régóta használják széles körben a népi gyógyászatban, élelmiszerekben ízesítőként és tartósítószerként, ételek ízesítésére, gyógyszerkészítményekben és parfümökben. De tudta azt róla, hogy ez az egyik leghasznosabb illóolajat tartalmazó fűszer és gyógynövény? Illóolajat mind a koriander magjából, mind a leveléből előállítanak, ezek azonban különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért fontos tudni, hogy a levélolajat vagy a magolajat kínálnak a forgalmazók.

A magolajat általában a koriandermag olajnak vagy egyszerűen korianderolajnak hívják, a levélolaj esetében használják a Cilantro olaj, Cilantro levél olaj vagy Korianderlevél olaj elnevezést. A Plant Therapy termékei között koriandermag illóolajat kínál.

A koriander története

Mint ahogy már említettem, a koriander az egyik legrégebbi fűszer és gyógynövény. A régészeti leletek alapján már az ókori egyiptomiak is termesztették. A koriandert évezredek óta alkalmazzák az emésztés támogatására, használatának bizonyítéka már Kr.e. 5000-ig nyúlik vissza. Szanszkrit szövegekben, ókori egyiptomi papiruszokban, az Ószövetségben és Hippokratész görög orvos írásaiban is említik. Hippokratész (Kr. E. 460-377) korhű görög gyógyszerekben használta. A diszpeptikus panaszok, étvágytalanság, görcsroham, álmatlanság és szorongás esetén a C. sativum porított magjának főzetét és tinktúráját önmagában vagy más növényi szerekkel kombinálva ajánlotta. Úgy találta, hogy a koriander esszenciális olaj szabályozza a vércukorszintet, és anti-hiperglikémiás szerként alkalmazta.
(Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647)
Európába a római seregek révén került, főként húsok tartósítására, míg a kínaiak ételmérgezés ellensúlyozására használták. Észak-Amerika brit gyarmatain pedig a korai telepesek által termesztett első fűszerek egyike volt.

A koriander illóolaj kémiai tulajdonságai

A koriander számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, melyek a kémiai összetételére vezethetők vissza. Három fő összetevőből áll: monoterpenolok, monoterpének és ketonok. A korianderben lévő monoterpenolok segítik a bőr gyógyulását és védelmét, miközben javítják az arcszínt. A monoterpének antioxidáns, tisztító és hangulatjavító tulajdonságokat adnak a koriandernek. Végül, a korianderben található ketonok szintén a bőr egészségére gyakorolt hatásához járulnak hozzá, ezek adják az olaj illatát, és lehetővé teszik az emésztés egészségének javítását.(Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647)

A koriander illóolaj fontos vegyületei a következők:

  • Linalool
  • Borneol
  • Cineole
  • Cymene
  • Dipentén
  • Pinene
  • Terpinolene
  • Terpineol
  • Phellandrene

A koriander előnyei és felhasználása

A magok az egyedi és érdekes ízprofil mellett számos egészségügyi hatással is rendelkeznek. Ide tartozik az antimikrobiális, antiepileptikus, antidepresszáns, antimutagén, gyulladáscsökkentő és szorongásoldó képessége. Természetes módon segíti a koleszterinszint, a vérnyomás és a vércukorszint csökkentését, támogatja a szív egészségét, valamint hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a “Roemheld-szindróma” (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére. Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. Nézzünk meg egy-két előnyt kicsit részletesebben.

Koriander illóolaj antibakteriális aktivitása

Tudta, hogy a korianderolaj a világ 20 leggyakrabban használt illóolajának egyike, és már élelmiszer-adalékként is használják?

Antibakteriális aktivitását néhány Gram-pozitív és Gram-negatív ételromlásért felelős baktérium (Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus (S. aureus), Serratia grimesii, Enterobacter agglomerans, Yersinia enterocolitica, Bacillus cereus) esetén vizsgálták. A vizsgálat során arra jutottak, hogy a Coriandrum sativum illóolaj egyik fő összetevője, a linalool számos baktériumtörzs ellen (az emberre súlyos fertőzést okozó potenciális ételmérgező baktériumok ellen is) antibakteriális hatást mutatott, úgy vélik, hogy ez a vegyület lehet a felelős az antibakteriális aktivitásért. Véleményük szerint a koriander illóolajnak fontos szerepe lehet az élelmiszerek eltarthatóságában is azáltal, hogy megakadályozza azok romlását, sőt antibiotikumokkal szemben rezisztens fertőzéseket is kezelhet.

Egy nemzetközi tanulmányban, a koriander illóolaj antibakteriális hatásmechanizmusára is magyarázatot kaptak, amelyet korábban nem értettek. A kutatómunka eredményei arra utaltak, hogy a koriander illóolaj károsítja a baktérium sejtet körülvevő membrán, ami a baktérium életének esszenciális része, és így rövid időn végül a baktérium sejt halálához vezet.
(Forrás: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2221169115000647)

Javítja a bőr megjelenését

A koriander illóolaj egyik leggyakoribb felhasználási területe az egészséges, tiszta bőr támogatása. Az olaj magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, amely a segít megakadályozni a szabad gyökök károsodását. Noha a bőrön az életkori sajátosságok az idő előrehaladtával természetesen megjelennek, de a stressz, a környezetszennyezés és a napsugár okozta káros hatások felgyorsíthatják ezt az öregedési folyamatot. A korianderben található antioxidánsok azonban lelassítják, és akár vissza is fordíthatják a károsodás egy részét. Helyi alkalmazás esetén mindenképpen hígítani kell hordozóolajjal, például jojoba-, mandula- vagy kókuszolajjal. Antibakteriális tulajdonsága miatt a koriander a pattanások és a mitesszerek megelőzésére is kiválóan alkalmas.

Megnyugtatja a gyomrot

A koriander illóolaj támogatja az egészséges emésztést, főként nagyobb étkezések utáni telítettség érzését, de növelheti az étvágyat is. Hígítsa hordozóolajjal vagy krémmel, és masszírozza be az óramutató járásával megegyező irányban a has területét. Emellett használják a székrekedés és a puffadás, vagy az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek enyhítésére is.
(Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4220539/)

Egyes kutatók véleménye szerint a koriander görcsoldó szerként működik, ellazítja az összehúzódott emésztőrendszeri izmokat, amelyek kellemetlen érzést okoznak például az IBS esetében. A Digestive Diseases and Sciences című folyóiratban 32 IBS-ben szenvedőt vizsgáltak. A tanulmányban koriandert tartalmazó készítmény és a placebo szedésének hatásait értékelték. Nyolc hét után a korianderkészítményt szedők esetében jelentősen csökkent a hasi fájdalom és kényelmetlenség. A gyomor puffadás súlyossága és gyakorisága is kisebb volt a placebo csoporthoz képest.

Kezeli az irritációt

Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai miatt a koriander illóolaj kiváló a bőrirritáció kezelésére. Könnyen alkalmazható például otthon gombaellenes kezelés részeként, ehhez keverje össze a koriander illóolajat más gombaellenes illóolajokkal, például citrom, pálmarózsa vagy teafa illóolajokkal, majd a keveréket hígítsa hordozóolajjal. Használja naponta kétszer az érintett terület tisztítása után. A koriander illóolaj hatékonyan csökkenti a kisebb leégéssel járó bőrirritációt is, segít megnyugtatni a bőrt, sőt enyhíti a viszketést is.

Fájdalomcsillapító

A korianderolaj gyulladáscsökkentő és javítja a keringést, kiválóan alkalmas fájdalomcsillapításra. Használják menstruációs görcsök fájdalmának, valamint fej- és fogfájás enyhítésére. Fejfájás esetén masszírozzon hígított illóolajat a halántékra, a homlokra és a tarkóra.

Javítja a hangulatot

A koriandert hangulatjavító illóolajnak tekintik. Az aromaterápiában alkalmazva az olaj elősegítheti a relaxációt, mivel enyhíti a szorongást és a stresszt. Napközben a korianderolaj hihetetlenül stimuláló. Segíti az örömérzetet, és jól keveredik más felemelő illóolajokkal, mint például a grapefruit, bergamott, gyömbér és a citrom.

Támogatja az egészséges menstruációs funkciót

A koriandermag segíthet az egészséges menstruációs funkció támogatásában azáltal, hogy elősegíti az endokrin mirigy megfelelő működésének és a menstruációs ciklusokat szabályozó hormonoknak a szabályozását. Ezenkívül a koriander segíthet csökkenteni a puffadást, a görcsöket és a fájdalmat a ciklus alatt. Használata a menstruáció szabályozására az ayurvédikus orvoslásban bevett gyakorlat.

Biztonság és óvintézkedések

A koriandert nem mérgező az emberre. Az illóolaj használatakor azonban körültekintően kell eljárni, mivel – mint minden illóolaj – erősen koncentrált. Egy csepp korianderolaj nem ugyanolyan erősségű, mintha egy csipet fűszert adnánk az ételhez.

Várandós kismamáknak nem ajánlott koriander illóolajat alkalmazni! Az arra érzékenyeknél, allergiás reakciót válthat ki a bőrön. Az illóolajokat használat előtt mindig hígítani kell. Végezzen bőrtesztet, hogy elkerülje az esetleges irritációt. Ha irritáció lép fel, hagyja abba a használatot és forduljon orvoshoz.

Fontos információk az illóolaj profilokról

Az Essentialheal oldalain az illóolajokkal kapcsolatban közzétett információk csupán tájékoztató jellegűek, oktatási célokat szolgálnak. Az adatok nem feltétlenül teljesek, és nem garantáljuk azok pontosságát. Az weboldalon közzétett információkkal nem célunk semmilyen fizikai vagy mentális betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése, azok nem helyettesíthetik a képzett egészségügyi szakemberrel, illetve szakképzett aromaterapeutával (fitoterapeutával) folytatott konzultációt és kezelést.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!