12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Melissa illóolaj: a pihenés kulcsa

Melissa illóolaj – Orvosi Citromfű Illóolaj

Az orvosi citromfű illóolaja, más néven Melissa, sokoldalú olaj, amely számos előnnyel jár mind a test, mind az elme számára. Az egyik leghatékonyabb illóolaj az aggodalom és a stressz tüneteinek enyhítésére.

Az orvosi citromfű növény leírása

A Melissa officinalis, köznapi nevén méhfű, mézfű, orvosi mézfű, mézelke, orvosi citromfű, citromszagú melissza, mézgáncs, rajfű, igaz nárdafű, macskaméz. Évelő, lágyszárú növény, amely a Lamiaceae (ajakosak) család tagja. Eredetileg a Földközi-tenger térségéből és Nyugat-Ázsiából származik, de igénytelenségének köszönhetően a világ minden táján meghonosodott. Dél-Európában vadon terem, a mi éghajlatunkon csak termeszteni lehet.

A maximális magassága 70–150 cm, levelei hasonlítanak a mentáéra, de enyhe citrom illatúak. Nyáron kis fehér nektárral teli virágok jelennek meg, melyek vonzzák a méheket, egyes néztek szerint közel tartja azokat a kaptárhoz, innen ered a Melissa elnevezés, melynek jelentése görögül „mézelő méh”.

Az orvosi citromfű története

A növény gyógyító hatásait már az ókorban ismerték, az ókori görög orvos Dioszkoridész leveleit sebek kezelésére használta, a római természetgyógyász Plinius vérzéscsillapításra ajánlotta. A görögökön, rómaiakon kívül az arabok is ismerték. A X. században az arabok úgy vélték, a citromfű használata elűzi a rosszkedvet és a szomorúságot. Avicenna, a XI. század kiemelkedő arab orvosa szerint „A mézfű az ész és a szív boldogságának okozója.” Európában az 1500-as évektől kezdtek vele foglalkozni. Paracelsus, a híres svájci orvos a citromfüvet ajánlotta „minden olyan panasz esetén, amely az idegrendszer rendezetlen állapotából származik”, és úgy vélte, hogy ez teljesen új életet adhat az egyén számára és meghosszabbítja életünket.

A késő középkortól a citromfűvel készült főzeteket, teákat idegerősítőként alkalmazták. Azt gondolták, hogy a citromfű megtisztítja az agyba vezető eltömődött ereket. A XVII. században a kolostorokban készítették a „Sarutlan Karmeliták citromfű vizét”, amelyet csodálatos tulajdonságokkal ruháztak fel: főként hisztériás rohamok, vagy görcsös rángatózások csillapítására alkalmazták, de a szer remekül bevált a fogfájás ellen is. A karmelita vizet továbbra is értékesítik a német gyógyszertárakban.

A legújabb kutatások szerint a citromfű nyugtató és stresszoldó tulajdonságokkal rendelkezik, javíthatja a memóriát és támogathatja a nyugodt hangulatot. Ezeknek az érzelmekre és az elmére gyakorolt hatásoknak a sora vezetett arra, hogy ezt az illóolajat nootrop anyagnak nevezzék.

A melissa illóolaj fő alkotóelemei

A melissa illóolajat gőzzel desztillálják a Melissa officinalis leveleiből és virágaiból, melyek nem adnak sok illóolajat. Ezért a valódi melissa illóolaj nagyon drága. Aromája csodálatosan friss, citromos, zöldes és enyhén lágyszárú, amelyet a legtöbben kellemesnek találnak.
A melissa illóolaj hozzávetőlegesen 60% aldehideket és 10% monoterpenolokat tartalmaz. A citrál (geranial és neral) a legfontosabb aldehid az olajban, és elsősorban az olaj csodálatos citromaromájáért felelős. Az olajban körülbelül 10% Citronellal van jelen. Citrál tartalma miatt a melissa olajat körültekintően kell használni, és nem szabad 0,9% fölött alkalmazni a helyi alkalmazásban.

A citromfű nootropikus előnyei

A neurohackerek gyakran a melissához fordulnak a stressz és a szorongás enyhítésére. Támogathatja azokat is, akik küzdenek az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás miatt. Az alábbiakban összefoglaljuk a melissa illóolajának néhány legfontosabb nootrop tulajdonságait.

Csökkenti a stresszt és emeli a hangulatot

 

Ritka az olyan ember, aki nem érzik magát stresszesnek, nem szorong vagy nincs rossz hangulata. Szerencsére van megoldás, egyes tanulmányok szerint az orvosi citromfű segíthet csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot. Egy preklinikai vizsgálatban úgy találták, hogy a citromfű növeli a GABA szintet, amely fokozza a hangulatot, miközben lenyugtat és kikapcsol. (Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3326910/)
A tanulmány megerősítette, hogy a GABA szint növekedése a hangulat javulásával és a stressz csökkentésével jár.

Javítja a memóriát és a figyelmet

Az orvosi citromfű illóolaj pozitívan befolyásolja a koncentráció képességét. Egészséges felnőttekkel végzett vizsgálatok esetében a citromfű kivonat bevétele javulást mutatott a memóriában és a koncentrációban, valamint elősegítette a nyugalmat. Míg 300 milligramm esetén kimutatták, hogy elősegíti a nyugalmat, 600 milligramm javította a figyelmet, a legnagyobb adag (900 milligramm) pedig az éberséget csökkentette. (Forrás:https://www.researchgate.net/publication/11311106)

Nyugtatja az elmét

A kutatások kimutatták, hogy a citromfű nyugtató hatású, segíthet az elalvásban, vagy amikor a mindennapi élet kihívásaival szemben próbál nyugodt maradni.Valójában a citromfű egyik leggyakoribb gyógynövényes kombinációja a valerian gyökér, melyek állítólag javítják az alvásminőséget.

Az orvosi citromfű illóolaj egészségügyi előnyei

Számos oka van annak, hogy a citromfű illóolaja az egyik leggyakrabban említett esszencia a történelem során. Kevés illóolaj nyújtja azokat az előnyöket, amelyekre a melissa illóolaj képes.

Javíthatja az Alzheimer-kór tüneteit

Erre irányuló kutatások szerint az orvosi citromfű segíthet enyhíteni a demenciával együtt járó izgatottságot, stimulálja az agyban a memóriához kapcsolódó neurotranszmittert. Ez arra enged következtetni, hogy hozzájárulhat az Alzheimer-kórtól vagy más demenciától szenvedők kognitív funkcióinak megerősítéséhez, valószínűleg az Alzheimer-kór egyik leghatékonyabb természetes gyógymódjaként szolgálhat.
A Newcastle Általános Kórház Öregedési és Egészségügyi Intézetének (Newcastle General Hospital’s Institute for Aging and Health) tudósai placebo-kontrollos vizsgálatot végeztek a melissa illóolaj értékének meghatározására a súlyos demenciában szenvedő betegek agitációja esetén, ami gyakori és jelentős kezelési probléma, különösen a súlyos kognitív károsodásban szenvedő betegeknél. 72 súlyos demenciában szenvedő beteget véletlenszerűen osztottak a Melissa illóolaj vagy a placebo kezelési csoportba. A kutatók arra jutottak, hogy a melissaolaj-csoport 60%-ánál és a placebóval kezelt csoport 14%-ánál volt tapasztalható 30%-os agitációs pontszám. A zavarodás javulása a melissaolajjal kezelt betegek 35%-ánál, a placebóval kezelt betegek 11%-ánál arra utal, hogy az illóolaj kezeléssel az életminőség jelentősen javult. (Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12143909/)

Gyulladáscsökkentő hatású

A kutatások kimutatták, hogy a melissaolaj felhasználható különféle gyulladással és fájdalommal járó betegségek kezelésére. A 2013. évi Advances in Pharmacological Science-ben közzétett tanulmányban a melissa illóolaj gyulladásgátló tulajdonságait vizsgálták kísérleti patkányok esetében trauma által kiváltott hátsó mancsi ödéma csökkentésére. A melissa olaj gyulladásgátló tulajdonsága orális adagolás esetén szignifikánsan csökkentették és gátolták az ödéma kialakulását.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24381585/)

Megakadályozza és kezeli a fertőzéseket

Mint ahogy azt már sokan tudják, egyes baktériumtörzsek rezisztensé válthatnak az antibiotikumokkal szemben, amely komolyan veszélyeztetheti az antibiotikus kezelések hatékonyságát. A kutatások azt sugallják, hogy a növényi gyógyszerek használata megoldást jelenthetnek a szintetikus antibiotikumokkal szembeni rezisztencia kialakulásának megakadályozására.

Kutatók értékelték a melissa olajat a bakteriális fertőzések megállításának képességéről. A melissa olajban az antimikrobiális hatásukról ismert legfontosabb azonosított vegyületek a citrál, a citronellál és a transz-kariofilén. Egy 2008-as tanulmány megállapította, hogy a melissaolaj nagyobb antibakteriális aktivitást mutat, mint a levendulaolaj grampozitív baktériumtörzsekkel szemben, ideértve a Candida-t is.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20201279/)

Álmatlanság

Az orvosi citromfüvet évszázadok óta használják alvászavarok, például álmatlanság kezelésére. Egy 2013. évi tanulmány megállapította, hogy a citromfű és a valerian gyökér keveréke hatékonyan kezelte az álmatlanságot menopauza alatt álló nők esetében.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24199972/)

Antidiabetikus hatás

A tanulmányok arra utalnak, hogy a melissaolaj hatékony hipoglikémiás és antidiabetikus szer, valószínűleg a fokozott glükózfelvétel és a máj anyagcseréje, valamint a zsírszövet és a máj glükoneogenezisének gátlása miatt. A British Journal of Nutrition által közzétett 2010. évi tanulmány szerint hat hétig az egereknek melissa illóolajat adtak, amely következtében szignifikánsan csökkent vércukorszint, javult glükóztolerancia és szignifikánsan magasabb volt a szérum inzulinszint a kontrollcsoporthoz képest, ezek mindegyike csökkenti a cukorbetegség tüneteit.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20487577/)

Elősegíti a bőr egészségét


A melissa olajat ekcéma, pattanások és kisebb sebek kezelésére használják, mivel antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A melissa olaj helyileg történő alkalmazásáról szóló tanulmány szerint a gyógyulási idő statisztikailag jobb volt a citromfű olajjal kezelt csoportokban. (Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/)

Küzd a herpesszel és más vírusokkal szemben

A Melissa hatékonyan leküzdi a herpesz- és más vírusokat. Használható a vírusfertőzések elterjedésének megakadályozására, ami különösen hasznos lehet azok esetében, akiknél a gyakran alkalmazott vírusellenes szerekkel szemben rezisztencia alakult ki. A Phytomedicine-ben közzétett 2008. évi tanulmány megállapította, hogy a melissa illóolaj magasabb koncentrációban csaknem teljesen eltörölte az 1. és 2. típusú herpes simplex vírust, amit majom vese sejteken plakk redukciós módszerrel vizsgáltak. A kutatók szerint a melissaolaj megfelelő helyi kezelésként megoldást jelent a herpesztől való megszabadulásra, mivel antivirális hatással rendelkezik, lipofil jellegének köszönhetően pedig képes áthatolni a bőrbe.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18693101/)

Fokozza a hangulatot és segíti a depresszió elleni küzdelmet


A melissa illóolaj antidepresszáns, nyugtató hatású, béke és melegség érzetét nyújthatja. Elősegítheti az érzelmi egyensúlyt, és felemelő vegyületekkel rendelkezik. A Melbourne-i Egyetemen végzett 2013-as tanulmány megállapította, hogy a melissa illóolaj hatása bizonyítottan javítja a szorongást, a depressziót, a neuroprotektivitást és a megismerést.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23653088/)

Kimutatták, hogy a melissaolaj modulálja a hangulatot és a kognitív teljesítményt egészséges fiatal önkénteseknél is. Még a legalacsonyabb dózis mellett is fokozódott a „nyugalom” érzése a melissaolaj kezeléseknél, ezáltal az illóolaj kiváló a depresszió enyhítésére.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12062586/)

Stresszoldó illóolaj

Egy 2014. évi tanulmány szerint a citromfű illóolaj hatékonyan enyhíti a szorongás tüneteit. Korábbi kutatások azt sugallják, hogy a citromfű illóolajában található rozmarinsav hozzájárult az agyban a GABA neurotranszmitter szintjének emeléséhez. A GABA segíti az idegsejtek aktivitásának ellenőrzését, és kutatások alapján a depresszióban, szorongásban és stresszben szenvedőknek csökkent a GABA szintje.

ADD / ADHD


Ugyanazok a nyugtató hatások, amelyek az orvosi citromfű illóolaját alkalmassá teszik álmatlanság és szorongás kezelésére, lehetőséget jelentenek a figyelemhiányos rendellenességek kezelésére is. A rozmarinsav által nyújtott GABA erősítés mellett a citromfű illóolaj eugenolt is tartalmaz, amely elősegíti a nyugalmat.

Segíthet a magas vérnyomás csökkentésében

A melissaolaj csökkenti a vérnyomást vérnyomáscsökkentő, antiaritmiás, idegvédő és hepatoprotektív tulajdonságai miatt. A 2015. évi a Cardiovascular Medicine-ben közzétett, patkányokon végzett állatkísérlet megállapítása szerint a melissa illóolaj alkalmazása jelentős elektrokardiogram-váltakozással járt együtt. Az elektrokardiogram egy teszt, amelyet a szív elektromos aktivitásával kapcsolatos problémák ellenőrzésére használnak.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26396973/ ). Egy másik, 2016-ban végzett állatkísérlet megállapította, hogy a melissaolaj csökkenti a sérült patkányok pulzusát és növeli a szív sérülésekkel szembeni ellenálló képességét. (Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26457827/)

Csökkenti a triglicerid szintet

A Journal of Nutrition által közzétett 2012-es tanulmány szerint a melissaolaj jótékony anyagcserehatásokkal járhat. Egereknél történő alkalmazáskor a melissaolaj lelassította a zsírsav-szintézist (ez egy olyan eljárás, amely zsíros felhalmozódást okoz a testben), ami csökkenti a trigliceridszintet.
(Forrás:https://academic.oup.com/jn/article/142/3/432/4630857).
Egy másik, 2009-ben elvégzett tanulmány megállapította, hogy a melissaolaj olyan fenolos alkaloidokat tartalmaz, amelyek gátolhatják a koleszterinszintézist és alacsonyabb összkoleszterin szintet, összlipid szintet és csökkent lipidperoxidációs szintet eredményeznek a májszövetben.
(Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103723/)

Szív egészségére gyakorolt hatása

Kimutatták, hogy a citromfű javítja a máj koleszterinszintézisét, csökkentve a véráram koleszterinszintjét. Kimutatták, hogy a citromfű csökkenti a magas trigliceridszintet. A trigliceridek olyan lipidek (zsírok) a vérben, amelyek a koleszterinnel együtt megnövelik a szívbetegség kockázatát. A citromfű illóolaja az egészséges vérnyomást is támogatja. Ez különösen fontos azok számára, akiknek stressz és szorongás miatt magas a vérnyomásuk. Két tanulmány, az egyik 2015-ben, a másik egy évvel később, megállapította, hogy a citromfű illóolaj javította az elektrokardiogram eredményeit, és erősítette a szívet.

Fejfájás enyhítése


Mivel az orvosi citromfű értágító hatással bír, enyhíti az erek összeszűkülésével és a feszültséggel járó fejfájást.

Enyhíti a PMS-t és a menstruációs tüneteket

A Nursing and Midwifery Studies-ben közzétett, 2015. évi tanulmány megvizsgálta a melissa illóolaj a PMS-tünetek intenzitására gyakorolt hatását. Száz középiskolás lány vett részt kettős, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban. Az intervenciós csoport résztvevői 1200 milligramm melissa olajat tartalmazó kapszulát kaptak a menstruációs ciklus első napjától az utolsó napig három egymást követő ciklusban. A második csoport megkapta a placebót. Az eredmények azt mutatták, hogy a PMS tünetei jelentősen csökkennek az intervenciós csoportban, ami arra utal, hogy a melissaolaj hatékonyan csökkenti a PMS tüneteit.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26339667/)

Graves-kór

A laboratóriumban végzett, in vitro vizsgálatok során kimutatták, hogy a citromfű segít a pajzsmirigy működésének szabályozásában. Csökkenti a pajzsmirigy által felszabadított hormonokat, és helyreállítja a normális szintet azoknál, akik hipertireroiddal kapcsolatos betegségekben, például Graves-kórban szenvednek. A citromfű segíthet enyhíteni a tüneteket, például a koncentrációs problémákat, fejfájást, álmatlanságot, szorongást és szédülést.

Az immunrendszer fellendítése


A citromfűben levő vegyületek hozzájárulnak a test immunitásának fokozásához azáltal, hogy sejtszinten elősegítik az egészséges immunválaszt.

Hogyan használják a citromfű illóolajat?

Az illóolaj felhasználható aromásan párologtatva, inhalálva vagy topikálisan. Helyileg megfelelő hígítás mellett alkalmazható a csuklón, a fülek mögött vagy a tarkón. Közvetlenül a sebeken használható a gyógyulás felgyorsítása érdekében, hidroszolként az arcra vagy az érintett területre is permetezhető a bőr állapotának, például pattanások vagy ekcéma javítására, vagy hordozóolajjal hígítva bemasszírozható a bőrbe.

Melissa illóolajjal kapcsolatos biztonsági információk

Tisserand és Young szerint a melissa illóolaj gyógyszerkölcsönhatást okozhat, és fennáll a teratogenitás veszélye. Nem szabad a benzodiazepin családból származó gyógyszerekkel együtt alkalmazni. Kerülje a terhesség alatt történő alkalmazását, mivel a melissa illóolaj emmenalógus. Ha bőrön keresztül alkalmazza, felhordása előtt hígítsa azt hordozóolajjal.

Elővigyázatosan járjon el érzékeny, beteg, sérült bőr esetében, mivel az elvékonyodott bőr áteresztő képessége megnő. A bőrön át történő alkalmazásnál legfeljebb 0,9%-ot javasolnak. [Robert Tisserand and Rodney Young: Essential Oil Safety (Second Edition. United Kingdom: Churchill Livingstone Elsevier, 2014), 350-351.]. A Melissa illóolaj esetében nagyobb kockázattal alakul ki irritáció és szenzibilizáció, ha a fürdővízben használja. Kerülje a fürdőben történő használatát, még akkor is, ha hígított.

Fontos információk az illóolaj profilokról

Az Essentialheal oldalain az illóolajokkal kapcsolatban közzétett információk csupán tájékoztató jellegűek, oktatási célokat szolgálnak. Az adatok nem feltétlenül teljesek, és nem garantáljuk azok pontosságát. Az weboldalon közzétett információkkal nem célunk semmilyen fizikai vagy mentális betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése, azok nem helyettesíthetik a képzett egészségügyi szakemberrel, illetve szakképzett aromaterapeutával (fitoterapeutával) folytatott konzultációt és kezelést.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!