12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Mi az illóolaj szenzibilizáció?

A szenzibilizáció röviden és egyszerűen érzékenyítést jelent. Sokan nem találkoztak még ezzel a kifejezéssel, ezért íme egy gyors bejegyzés, amely fényt derít rá.

Mit jelent ez az aromaterápiában?

A szenzibilizáció allergiás immunválasz. Nevezhetjük allergiás kontakt dermatitisznek (ACD) is. A reakció megjelenhet az alkalmazás területén vagy máshol. Ha illóolajat vagy keveréket alkalmaz a karján, a reakció a mellkasán, a nyakán vagy bárhol máshol jelentkezhet. Néha időbe telik kideríteni, melyik olajra reagált. Alkalomról-alkalomra egyre gyorsabban reagál a szervezet, és egyre tovább tart, mint korábban. Olyan, mint amikor a szúnyogcsípés, kiemelkedő, viszkető, vöröses kiütések jelennek meg. Ez a hisztamin-reakció idővel súlyosbodhat. Lehet, hogy nem az első, második vagy tizedik alkalommal történik meg, de megtörténhet. Ha egyszer érzékeny lesz egy illóolajra, előfordulhat, hogy visszatérő tünetek jelentkezése nélkül tudná használni. Az is előfordulhat, hogy hasonló kémiai összetételű olajokra is reagálni fog. Erre példa a modern kozmetikumokban széles körben alkalmazott geranil nevű vegyület, sokan érzékenyítik a levendulát, mivel geranilt tartalmaz.

Az érzékenyítés néhány jele:

  • viszkető bőr
  • kissé megemelkedett, egyenetlen felszínű elváltozás
  • ekcéma
  • légszomj
  • szorító érzés a mellkasban
Hogyan csökkenthetem a kockázatot?

Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a megfelelő biztonsági hígítások betartását. Ha hígítja az olajokat, csökken az érzékenység veszélye. Mindig a legalacsonyabb hígítási aránnyal kezdjen. Napi vagy rendszeres használat esetén 1-2% -os hígítás javasolt. Akut helyzeteknél, például egy sérülésnél, akár 4-5% -os is lehet. Kérjük, tekintse át figyelmesen az alábbi hígítási táblázatot!

Nagyobb kockázatot hordozó helyzetek és az illóolajok:

Ha hajlamos az allergiákra, ekcémára, dermatitiszre vagy érzékeny bőre van, megnövekedhet az érzékenység veszélye. Ebben az esetben mindig használja az alacsonyabb hígítást. Vannak olyan olajok, amelyekről köztudott, hogy szenzibilizálók: Ánizs (Pimpinella anisum, Cassia (Cinnamomum cassia), Lemon Verbena (Lippia citriodora vagy Aloysia triphylla), Peru Balsam (Myroxylon pereirae) és Spearmint (Mentha spicata).

Vannak olyanok, amelyek hajlamosak a szenzibilizációra. Mindig végezzen saját kutatást, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a választott olajok megfelelnek-e Önnek!

Ez azt jelenti, hogy nem lehet félelem nélkül használni az illóolajokat?

Nem, nem feltétlenül. Vannak olyan esetek, amikor tiszta, hígítatlan illóolajat használok, például levendulát, amikor megégetem magam. Nem az a célunk, hogy elriasszuk az illóolajok használatától, hanem az, hogy kellő óvatossággal, megfontolással és biztonsággal használja azokat.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!