12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

MIÉRT NEM ALKALMAZHATOM AZ ILLÓOLAJOKAT HÍGÍTATLANUL?

Fontos az illóolajok hígítása

Az illóolajok világában történő utazás egy pontján valószínűleg eszébe jutott, vajon hígítatlanul alkalmazhatja-e illóolajait. Néhányan valószínűleg fejest ugrottak az ismeretlenbe és kipróbálták. És valószínűleg sokan hallották azt is egy baráttól vagy ismerőstől, hogy teljesen biztonságos, mindaddig, amíg az alkalmazott olajok 100%-os tisztaságúak. Nos, az illóolajok hígítatlanul történő felhasználása nem csak pazarlás, hanem káros is lehet a bőrére vagy az általános jólétre.

Mítosz: Ha az illóolaj 100%-os tisztaságú, akkor teljesen biztonságos!

Ez egy általános tévhit, amelyet sajnos sokat lehet hallani az aromaterápiás közösségben. Az illóolajok biztonságos és hatékony felhasználása érdekében fontos megérteni, hogy ez még csak nem is áll közel az igazsághoz. Éppen ellenkezőleg: azért, mert az illóolajai 100%-os tisztaságú, tiszta és természetes, nem teljesen biztonságos hígítatlanul használni. Az illóolajok erősen koncentrált illékony olajok, amelyeket növényekből extrahálnak. Ezek az illékony olajok több száz, ha nem több ezer különféle vegyületből állnak, amelyek az olajakat alkotják. Ezek a különféle kémiai alkotóelemek adják az illóolajok „mágikus erejét”, de ugyanakkor potenciálisan veszélyessé is teszik őket. Ne aggódjon, ehhez még visszatérünk!

Néhány illóolaj melegít, míg mások hűsítenek

Fontos megjegyezni, hogy nem minden olaj azonos. Néhány olaj nagyon nagyot képes „ütni”. A fahéj például nagyon forró olaj, amelynek bőrre gyakorolt hatása nagyon különleges. Az illóolajok esetében minden esetben feltüntetjük azt a maximális hígítási arányt, amelyet feltétlenül be kell tartani a hígítás során. Az ennél magasabb szint ugyanis súlyos irritációt és égési sérülést okozhat a bőrön. Izgathatja a nyálkahártyákat és a légutakat is. Hígítva és a bőrre felhordva észreveheti, hogy a fahéj és más forró olajok, mint például az Oregáno melegítő hatást fejt ki. Hígítatlanul alkalmazva ez a melegítő hatás nagyon forró lehet, ami a bőr égési sérüléseihez vagy szenzibilizációhoz vezethet.

Míg néhány olaj melegít, mások hűsítenek. Például a borsmenta nagyon magas mentol tartalommal rendelkezik, ami hűsítő hatást eredményez, ha topikálisan alkalmazzák vagy belélegzik. A hűtő hatás miatt a borsmenta illóolaj kiválóan alkalmas a diszkomfort érzés enyhítésére. A hígítatlan használata azonban túlságosan hűsítő és rendkívül kényelmetlen lehet. A fahéjhoz hasonlóan ezek a tulajdonságok szenzibilizációt és égést is okozhatnak, főleg ha test nagy felületén alkalmazzák (ezért a borsmentát soha nem szabad használni a fürdőben).

A hígítatlan illóolajok használata növeli az érzékenység valószínűségét

Egy-két alkalommal már említettük, de itt az ideje, hogy kicsit beszéljünk az érzékenységről (szenzibilizációról). A szenzibilizáció, más néven allergiás kontakt dermatitisz, a test allergiás immunválasza. Ez az immunválasz alapvetően allergiás reakció, amikor a test azt mondja „elég”. A teste elkezdi küzdeni azzal, amit problémának érez. Ezek az allergiás reakciók gyakran az alkalmazás helyén fordulnak elő, de nem mindig. Előfordulhatnak a test más területein is. Például, ha illóolajat alkalmaz a karon, akkor a reakció felléphet a mellkason, a lábon vagy a test bármely más területén. Az szenzibilizáció néhány általános tünete a bőr viszketés, dudoros kiütés megjelenése, légszomj és mellkasi szorítás.

Ha az illóolajokat hígítatlanul hordja fel a bőrre az idő múlásával a test immunválaszt válthat ki, amely szenzibilizációhoz vezethet. Az illóolajok hígításakor ennek esélye csökken. Ezért fontos, hogy amikor azon gondolkodik, hogy hígítson-e, vagy sem, a hígítást válassza. Ne feledje, minél kevesebb hordozóolajat használ az illóolajok, annál valószínűbb, hogy előbb-utóbb érzékeny lesz, ha minél többet használ, annál kevésbé valószínű a szenzibilizáció. Általában azt javasoljuk, hogy tartsa be az 1-2%-os hígítást. Egyes olajok, mint a fentebb említettek, ennél sokkal kisebb hígítást igényelnek. A felesleges kockázatok elkerülése érdekében mindig vegye figyelembe a palackokon vagy a termékoldalakon feltüntetett maximális hígítási arányt.

Néhány illóolaj fototoxikus (fényérzékenyítő)

Fototoxikus? Az mit jelent? A „fototoxikus” vagy a „fototoxicitás” kifejezés azt jelenti, hogy vannak olyan speciális illóolajok, amelyek jelentős károkat okozhatnak, ha a bőrére teszi és a napfényre, szoláriumba megy vagy kvarclámpát használ. A fototoxikus reakciók közé tartozik a súlyos égés, hólyagosodás és barnás elszíneződés. Noha a fototoxicitást nem szabad félvállról venni, a megfelelő hígítási ajánlások betartása esetén nem kell aggódnia. Másik cikkünk ITT olvasható.

Az erősen fototoxikus olajok két példája a hidegen sajtolt citrom és a hidegen sajtolt lime. A fototoxicitás miatti aggodalom elkerülése érdekében a Citromot legfeljebb 2%-ra, a Lime-ot pedig 0,7%-ra kell hígítani. Fontos megjegyezni, hogy a fototoxikus reakciók az olajnak a bőrre való felhordása és az UV sugárnak (napfény, szolárium, kvarclámpa) való kitettség után akár 18 órával is előfordulhatnak. A fototoxikus reakciót elkerülheti személyes inhalátor használatával.

Az illóolajok hígítatlan alkalmazása pazarlás

Az illóolajok erőteljes illékony olajok, amelyek képesek az életünket jobbra változtatni. Felemelő környezetet teremthetnek, megnyugtathatják az érzelmeket, az irritált bőrt és még sok minden mást. Ez a képességük még hígítva is megvan. Tudta, hogy körülbelül 1,36 kg levendula rügy szükséges egy 15 ml-es palack levendula illóolajhoz. Ha mindezt figyelembe veszi, rájön, hogy az illóolajok hígítatlan alkalmazása nem gazdaságos, és nem is fenntartható.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!