12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Mit jelent a GC/MS TESZT illóolajok esetében? És MIÉRT FONTOS?

100% tiszta illóolaj – Illóolaj tisztaság

A honlapunkon található minden egyes illóolaj-tétele GC/MS-sel van tesztelve a minőség és a tisztaság szempontjából. Ezek a GC/MS jelentések közvetlenül elérhetőek a weboldalunkon „Tesztek” fül alatt ügyfeleink kényelme és biztonsága érdekében. Gyakran megkérdezik tőlünk, hogy mi az a GC/MS teszt, és miért olyan fontos, és egyáltalán hogyan kell azt olvasni? Ezek nagyon fontos kérdések, és ma ezekre szeretnénk válaszolni.

Mi az a GC/MS teszt?

Mielőtt megnéznénk, hogy miért olyan fontos a GC/MS tesztelés, először meg kell határoznunk, mi is az. A GC/MS tesztet úgy lehet definiálni, hogy ez egy analitikai kémiai módszer, amely lehetővé teszi az egyes illékony molekulák elválasztását, azonosítását és részleges mennyiségi meghatározását, amely jelen van egy illóolajban. Ez a módszer felfedi az illóolaj mintájának ujjlenyomatát, amely profilját ezután összehasonlítják a referenciaprofilokkal, és átvizsgálják, hogy tartalmaznak-e szennyeződéseket vagy hamisító anyagokat.[1]

A GC/MS tesztet két különálló módszer, a GC vagy gázkromatográfia és az MS vagy tömegspektrometria alkalmazásával fejezik be. Ahhoz, hogy valóban tudjuk, mi az a GC/MS, meg kell néznünk a különálló részeket és azt, hogy mi történik a folyamatban. A GC a kémiai keveréket tiszta kémiai anyagokra választja szét az illékonyság vagy a gázok párolgási sebessége alapján. Hasonló egy futóversenyhez, ahol az emberek egy csoportja indul a rajtvonalon, de a verseny folyamán a futókat külön-külön a sebességük alapján nézik. A keverékben lévő kémiai anyagok illékonyságuk alapján elkülönülnek. Általában a kisebb molekulák gyorsabban haladnak, mint a nagyobbak.[2]

Az MS a kémiai anyagokat struktúrája alapján azonosítja és számszerűsíti. Tegyük fel, hogy miután kirakott egy puzzle-ot, véletlenül leejti a földre. A puzzle egyes részei összekapcsolódva maradnak, és egyes darabok teljesen elkülönülnek. Ezeket a különféle darabokat megnézve még mindig képet kaphatunk arról, hogy néz ki az eredeti puzzle. Ez nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a tömegspektrométer működik.[2]

Miért fontos a GC/MS tesztelés illóolajok esetében?

Most, hogy tudjuk, mi a GC/MS teszt és hogyan működik, nézzük meg, miért olyan fontos, az illóolajok esetében. Ez a teszt lehetővé teszi az egyes minták ujjlenyomatának felvételét, amely megmutatja az illóolaj egyedi azonosítását. Ezek a tesztek minőségi szempontból nagyon fontosak, mivel megmutatják az olajok kémiai struktúráját. A legtöbb szennyező vagy hamisító anyag kimutatható ezekkel a tesztekkel. Azon anyagok esetében, amelyeknél nem tudják eldöntetni, hogy az olaj természetes alkotóeleméről, vagy egy szintetikus anyagról van szó, királis elemzést végeznek, amely a gázkromatográfiás vizsgálat kifinomultabb formája. Ezzel derítik ki, hogy a kérdéses elem valóban természetes alkotóelem vagy szintetikus adalékanyag-e.

A GC/MS vizsgálata azért is fontos, mert megmutatja azon főbb kémiai összetevők bontását, amelyek az illóolaj bizonyos terápiás tulajdonságait adják. Például, ha el szeretne készíteni egy keveréket, amely segít lefekvés előtt ellazulni, pihenni, akkor olyan illóolajat kell keresnie, amely magas Linalool-tartalommal rendelkezik. A sok más előnye mellett ez a vegyület hasznosnak bizonyult az alváshoz és a pihenéshez. Az egyes illóolajok – mint például a Ho Wood illóolaj, Koriander illóolaj, és Levendula illóolaj – GC/MS jelentésének megtekintésével megtudhatja, hogy ezek az olajok Linalool tartalma magasabb, így jó választás a keverék elkészítéséhez.

Az egyes olajok biztonsági javaslatait a kémiai profil határozza meg.

Például a gyermek barát illóolajaink között nem talál olyanokat, amelyek 1,8-cineol tartalma magas. Biztonsági okokból kerüljük el ezen összetevő nagy mennyiségben történő használatát gyermekek esetében, mivel némelyek számára légzési problémákat okozhat. Az illóolajaink mielőtt az illóolajok piacra kerülnének, GC/MS teszteléssel tételenként megnézi az olajokban azoknak a vegyületeknek a szintjét, amelyek a gyerekek számára károsak lehetnek (pl. 1,8-cineol) és ezt követően döntenek arról, hogy az adott illóolaj része lesz-e a KidSafe/Gyermekbarát sorozatnak. Így fordulhat elő, hogy egy illóolaj egyik évben KidSafe, a másikban viszont nem. De Önnek ezzel nem kell foglalkoznia, ezt megtesszük Ön helyett, csak figyelje a Gyermekbarát vagy KidSafe feliratot.

Hogyan értelmezzük a GC/MS jelentést?

A GC/MS jelentés első oldala kulcsfontosságú diagram.. Ez a összefoglaló táblázat az összes olyan alkotórészt tartalmazza, amely nagyobb, mint 1%-ban van jelen. Összetevők alapján történő keveréskor ezt az oldalt javasoljuk áttekinteni, mivel ez tartalmazza azokat a főbb kémiai összetevőket, amelyek az illóolaj terápiás előnyeinek nagy részét adják. Ezen az oldalon a világhírű illóolaj-szakértő, Robert Tisserand által elvégzett érzékszervi tesztek eredményeit is megtalálhatja. Ha egy olajnak kemotípusa van, akkor ezt az információt gyakran Robert megjegyzéseiben megtalálhatja. Ezen kívül ezen az oldalon megtalálható az illóolaj botanikus neve és származási országa is.

A GC/MS jelentés következő oldala a minta azonosító oldala. Ezen az oldalon található sok egyedi tétel kódja és a fitokémiai belső kódja. Információkat talál a használt tesztelési módszerről, az elemzőről és az elemzés dátumáról.

A következő oldal vagy oldalak tartalmazzák az azonosított vegyületek listáját százalékos arányban, amelyeket az illóolajban találtak, és a kémiai osztályt. Ezen oldalak megtekintésekor észreveheti, hogy két külön oszlop van feltüntetve százalékban, a BP5 és a WAX. Ez a GC/MS elemzés két különféle típusa. Az egyik nem több vagy kevésbé helyes, mint a másik. A különbség a kettő között az, hogy valamelyik típusú oszlophoz jobban kötődik az adott vegyület, így az egyiken töb vagy kevesebbet látunk. A helyes az, amikor azt fogadjuk el, amelyiken nagyobb értékeket látunk, ugyanis az adott molekula benne van az illóolajban, csak az egyik „vizsgálati módszer” (oszlophoz kötődés) érzékenyebb, pontosabb a kimutatás tekintetében.

Ha további kérdései vannak a GC/MS jelentésekkel kapcsolatban, kérjük, írjon e-mailt vagy hívja ügyfélszolgálatunkat.

Forrás:
[1] Alexis St-Gelais, M. Sc., chimiste, Directeur scientifique, Laboratoire PhytoChemia
[2] https://courses.ecampus.oregonstate.edu/oer/gcms/
[3] http://www.dictionary.com/browse/mass-spectrumh

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!