12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Római kamilla illóolaj – a növények doktora

Kamilla illóolaj

Milyen gyakran főzött egy meleg bögre kamillateát az idegek megnyugtatására vagy az alvás megkönnyítésére? A kamillatea a világon leggyakrabban főzött gyógyteája, nem véletlenül. A gyógynövény nyugtató, pihentető tulajdonságai ideálisak a stressz enyhítéséhez és a békés, nyugodt alvás elősegítéséhez.

Noha a kamillateának megvannak a maga előnyei, az illóolaj még hatékonyabb. Kétféle kamillafajtát használnak gyógyító tulajdonságaik miatt – a római kamillát és a német kamillát. Bár mindkettő hasonló egészségügyi előnyökkel büszkélkedhet, összetételükben különböznek egymástól. Ebben a bejegyzésben kizárólag a római kamillára és annak felhasználására összpontosítunk.

A római kamilla növény leírása

Az Anthemis nobilis eredetileg Dél- és Nyugat-Európában honos, apró termetű évelő növény. Az Asteraceae családhoz tartozik, szárai egyszerűek vagy elágazók, melyet pehelylevelek borítanak, gyökere erős, rostos. A vadon termő fajtán egy-egy fehér virág található, amely hasonlít a százszorszéphez.

A római kamilla illóolaj története

A római kamilla illóolaj a közönséges kamilla, más néven angol kamilla és valódi kamilla növényből származik. Tudományosan Anthemis nobilis-nek vagy Chamaemelum nobile-nek nevezik. Mindkét név helyes, és ugyanarra a növényre utal, és nem különféle alfajra.

A római kamilla Nyugat- és Dél-Európában őshonos, bár az olajat jelenleg a világ sok országában előállítják, beleértve Magyarországot, Belgiumot, Franciaországot, Olaszországot, Amerikát, Argentínát és az Egyesült Királyságot. Gyakran „növények orvosának” hívják, mivel képes pozitív hatással lenni a közelében lévő beteg növényekre.

A történelem során a kamillát tünetek széles skálájának kezelésére használják. Az ókori egyiptomiak a láz csökkentésére használták, az ókori rómaiak italokhoz, füstölőkhöz és különféle gyógyszerekhez adták hozzá. A görög orvosok lázcsillapításra és a női bajok tüneteinek enyhítésére írták elő. A történelem során Európában és Amerikában az orvosok kamillát adtak gyógyszereikhez, mivel képes enyhíteni a fájdalmat, az allergiát, emésztési zavarokat és gyulladásokat.

A római kamilla illóolaj összetétele

A római kamilla illóolajat gőzzel desztillálják a Chamaemelum nobilis virágaiból. A kamilla szárított virága sok terpenoidot és flavonoidot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a gyógynövény tulajdonságaikhoz. A kapott olaj nagyon halványkék színű, és kellemesen édes, gyümölcsös illatú, az almára emlékeztető.

A kamillát gyakran alkalmazzák számos betegség, például láz, gyulladás, izomgörcsök, menstruációs rendellenességek, álmatlanság, fekélyek, sebek, gyomor-bél rendellenességek, reumás fájdalom és aranyér kezelésére. A kamilla illóolajait széles körben használják a kozmetikumokban és az aromaterápiában. 
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21132119)

Mi a különbség a római kamilla és a német kamilla illóolaj között? Itt olvashat róluk!

A római kamilla illóolaj előnyei

Harcol a szorongással és a depresszióval

 

A kamilla illóolaj elősegíti a pihenést, enyhe nyugtatóként használják az idegek megnyugtatására és a szorongás csökkentésére. A két kamilla fajta közül a német kamillát hatékonyabb fajtának tekintik, és szélesebb körben alkalmazzák gyógyászati célokra. Az M. recutita depressziós és szorongásos tünetek enyhítésére való felhasználását Szardínia, Marokkó és Brazília régiójában dokumentálták.
(
Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600408/)

A bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban közzétett 2013. évi tanulmány megállapította, hogy a levendula, a római kamilla és a neroli illóolajokat tartalmazó illóolaj keverék csökkentette a szorongás mértékét az intenzív osztályú betegekben. Az aromaterápiás kezelés hatékonyan csökkentette a szorongás mértékét és javította az ICU-ban szenvedő betegek alvásminőségét a hagyományos ápolói beavatkozáshoz képest.
(Forrás:https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/381381/)

Természetes allergia-csökkentő szer

A római kamilla antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és általában szénanátha esetén alkalmazzák. Nyugtatja a szezonális allergia tüneteit a nyálkahártyát torlódást, irritációt, duzzanatot. Helyileg alkalmazva a római kamillaolaj enyhíti az élelmiszer-allergiával vagy érzékenységgel járó bőrirritációkat.

Segít enyhíteni a PMS tüneteit

A római kamilla illóolaj természetes hangulatfokozóként szolgál, segít csökkenteni a depressziót. Emellett görcsoldó tulajdonságai enyhítik a menstruációs görcsöket és a test fájdalmait, amelyet általában a PMS okoz, például fejfájást és hátfájást.
(Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22894890/)

Relaxáló tulajdonságai révén értékes a PMS-tüneteinek enyhítésére, sőt segíthet a pattanások felszámolásában is, amelyek a hormon ingadozások eredményeként jelentkezhetnek. (Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719301/)

Csökkenti az álmatlanság tüneteit


A római kamilla pihentető tulajdonságai elősegítik az egészséges alvást és
küzdenek az álmatlanság ellen. Egy 2006. évi esettanulmány a római kamilla illóolajnak a hangulatra és az alvásra gyakorolt belélegzési hatásait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy az önkéntesek álmosabbak és nyugodtabbak voltak. A kamilla belélegzése csökkenti a stressz által kiváltott plazma adrenokortikotrop hormonszintet. (Forrás:https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0962456206000245)

A Biological and Pharmaceutical Bulletin-ben közzétett 2005. évi tanulmány szerint a kamillakivonatok benzodiazepin-szerű hipnotikus aktivitást mutatnak. Az elalváshoz szükséges idő jelentős csökkenését figyelték meg azon patkányoknál, akik kamillakivonatot kaptak 300 milligramm / testtömeg-kilogramm dózisban. (Forrás:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15863883/)

Növeli a bőr egészségét

A római kamilla elősegíti a sima, egészséges bőrt és enyhíti az irritációt gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságai miatt. Hagyományos gyógyszerként sebek, fekélyek, ekcéma, köszvény, bőrirritációk, zúzódások, égési sérülések, neuralgia, reumás fájdalom, aranyér és egyéb betegségek kezelésére használják. A kamilla külsőleg többek között pelenkakiütés, repedt mellbimbók, bárányhimlő kezelésére szolgál. (Forrás:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/)

Fontos információk az illóolaj profilokról

A https://essentialheal.hu/ oldalain az illóolajokkal kapcsolatban közzétett információk csupán tájékoztató jellegűek, oktatási célokat szolgálnak. Az adatok nem feltétlenül teljesek, és nem garantáljuk azok pontosságát. Az weboldalon közzétett információkkal nem célunk semmilyen fizikai vagy mentális betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése, azok nem helyettesíthetik a képzett egészségügyi szakemberrel, illetve szakképzett aromaterapeutával (fitoterapeutával) folytatott konzultációt és kezelést.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!