12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

Vanília botanikai kivonat

Vanília olaj – vanília kivonat

A Plant Therapy számos szinergiájának és testápolási termékének egyik kedvenc összetétele a vanília, amely gazdag, krémes, édes aromát kölcsönöz ezeknek a termékeknek, azonban egy ideje hiánycikk volt, mert a természetes vanília iránti igény és a fenntarthatósággal kapcsolatos problémák miatt nehéz volt a beszerzése. A Plant Therapy újdonságként, egy új vanília botanikai kivonatot kínál, amely biztosítja a klasszikus vanília aromát, miközben tiszteletben tartja a föld erőforrásait.

Vanília botanikai kivonat

A vanília (Vanilla planifolia) nagyon érzékeny és munkaigényes növény, lassan fordul termőre, az ültetést követően körülbelül 3-4 év telik el az első virágzásig. Évente egyszer virágzik, virágait egyedülállóan, egyenként kézzel porozzák be, ebből fejlődik ki a maghüvely, amely nagyon hasonlít a babra, ezért gyümölcsét gyakran nevezik „vaníliababnak”. A vaníliabab ízre és illatra nem hasonlít az általunk ismert vaníliára. Az illat, és az ismert íz előállítása érdekében, hónapokig (3-6 hónap) szárítják, érlelik, majd extrahálják. A világon évente több ezer tonna vaníliát termesztenek, nagy részük elsősorban Madagaszkár vaníliaföldjeiről származott. Ez a mennyiség nagyon soknak tűnik, de ha jól végig gondoljuk, számos kozmetikai termék, parfüm és ételrecept tartalmaz vaníliát, már nem is olyan sok az egész világ számára. Tehát ha azon szerencsések közé tartozik, aki szert tudott tenni egy üveg vaníliára, bánjon vele szeretettel és tisztelettel! Nem sokan élvezhetik ezt a kiváltságot!

Vanília kivonat fenntarthatósága Ugandából származik

Mint ahogy már említettem, néhány évvel ezelőtt a vaníliát túlnyomó részt Madagaszkáron termesztették, de a megnövekedett kereslet és a természeti csapások, például az aszályok és a ciklonok, a vanília árának emelkedéséhez vezettek. Mindezt tovább nehezítette, hogy a vanília beporzása, betakarítása kézzel történik, amely hihetetlenül munkaigényes folyamat. Az elmúlt években a vaníliatermelés területén óriási lépéseket tettek. Uganda napjainkra a tökéletes agrár-klimatikus körülményeivel a világon a vaníliatermelés egyik legfontosabb területévé vált. A betakarítók júniusban / júliusban és decemberben / januárban gyűjtik össze a babot. Ezenkívül az ugandai forrásból származó vanília része a Fenntartható vanília kezdeményezésnek, amely célja, hogy a vanília betakarítása társadalmi, gazdasági és környezeti szempontból fenntartható módon történjen. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a stabil vanília készlet biztosítása a cél, hanem az is, hogy a termelők megfelelő oktatást kapjanak a bevált gazdálkodási gyakorlatokról, valamint szociális programokat valósítsanak meg a gazdálkodó közösségek megélhetésének és életkörülményeinek javítása érdekében.

Ugandában, ahonnan a Plant Therapy által kínált vanília származik, gyors érlelési, szárítási és hidro-alkoholos desztillációs eljárást fejlesztettek ki, amely magasabb vanillin tartalmat eredményez és a végtermék gazdag, intenzív, vanília aromával rendelkezik. 

Gyakori kérdés: „Milyen vanília illóolajat használjak, illetve vásároljak?”

Először is, technikailag nem létezik vanília illóolaj. Az „illóolaj” kifejezés a növényi anyag gőzdesztillációja vagy hideg sajtolása során nyert termékekre vonatkozik. A vanília esetében beszélhetünk kivonatról, oleorezinről, abszolútumról, infúzióról, de tiszta vanília illóolajról nem. A sok más aromás növénytől és gyümölcstől eltérően, mint például a levendula, a borsmenta és a citrom, a vaníliabab gőzzel desztillálva vagy hidegen sajtolva nem nyerhető ki, ezért az „illóolaj” kifejezés nem alkalmazható a vanília termékekre. 

Aromaterápiás célokra a vanília előállítása eddig oldószeres extrakcióval (Vanilla Absolute vagy Oleoresin) vagy C02-extrahálással (Vanilla C02) történt. A Plant Therapy most egy új botanikai kivonatot kínál.

Mi a különbség a vaníliák között?

Szerencsére a vanília előnyei nagyjából azonosak. Az aroma azonban az extrahálási folyamat eredményeként kissé változik. A Vanilla Oleoresin kissé sűrűbb volt, és nem emulgeálódott teljesen a hordozóolajokkal. A vanília CO2-kivonat drága, és 12% vanillint tartalmazott, amely a klasszikus vanília aromát adja.
Az új vanília botanikai kivonat jobb, mint az első kettő… Egyrészt fenntartható forrásból származik, másrészt csodálatos illata van. A hidro-alkoholos desztilláció magas nyomású eljárás illóolajok extrahálására. A vanília ilyen módon történő feldolgozásakor kapott botanikai kivonat intenzívebb vanília aromával rendelkezik, mint a gőzdesztilláció eredményeként kinyert.

Vanília kémiai tulajdonságai

A fő hatóanyaga a vanillin, amely megadja a vaníliához társított illatot és ízt. Minél nagyobb a vanillin koncentrációja, annál jobbak az egészségügyi előnyök. Az élelmiszer-minőségű vanília kivonat általában csak 2 % vanillint tartalmaz, tehát nem lesz ugyanaz a hatása, mint az „illóolajnak”. Míg a vanillin a vanília illatának és ízének körülbelül 85%-át adja, addig a maradék 15%  130 egyéb alkotóelem kombinációjából származik, amely növényfajok és származás helyétől függően változik.
A vanillint könnyű szintetizálni. A vanília utánzatok a világon a vanília illatok és aromák kb. 97% -át adják – évente mintegy 20000 tonnát gyártanak és értékesítenek. Ezért fontos arról meggyőződni, hogy a használt vanília „illóolaj” a lehető legtisztább (vanília illóolaj esetében nehéz 100%-ban tiszta olajat találni, de minél magasabb a vanillin tartalom, annál jobb). A szintetikus vaníliának hasonló illata van, de egészségügyi előnyöket ne várjunk tőle.

A vanília egészségügyi előnyei

A vanília finom illata és kedvelt íze mellett számos mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatással rendelkezik.

1. Antibakteriális

A kutatók értékelték a vaníliaolaj hatékonyságát bizonyos baktériumok megelőzésében. A tesztelés során az ylang ylang és a pacsuli olajokat is vizsgálták. A szóban forgó baktériumok esetében – Staph törzs. – a vanília képes volt megakadályozni a baktériumok szaporodását. Rendkívül hasznosak az antibakteriális hatású illóolajok. A kémiai szintetika és a túlzott használat mai korszakában azt is láthatjuk, hogy több kárral, mint haszonal jár, ha a kereskedelemben alkalmazott antibakteriális készítményeket használjuk. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25375335/
A laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a vanília jelentősen csökkenti a káros baktériumok jelenlétét, valamint megakadályozza a baktériumok terjedését és azok más típusú baktériumokhoz történő csatlakozását.

2. Antioxidáns

A vanília antioxidánsok csodálatos forrása, amelyek megakadályozzák és visszafordítják a szabad gyökök által okozott bőrkárosodásokat, segít lassítani az öregedés jeleit. Ezen hatásai miatt széles körben használják a kozmetikai iparban. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17715988/

3. Antidepresszáns

Az illóolajokat gyakran használják felemelő, antidepresszáns tulajdonságaik miatt, alkalmazásuk egyszerű, a hatásuk pedig gyors. Az illat orron keresztüli belélegzése gyorsan és hatékonyan éri el és befolyásolja az agyat. A vanília depresszió enyhítő hatását is vizsgálták. Az egerek depressziójának markerét nyomon követve a kutatók megállapították, hogy a vaníli antidepresszáns aktivitással is rendelkezik https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3660925/

4. Fájdalomcsillapító

A vanillin varázslatos tulajdonságokkal rendelkező vegyület. A vaníliában található vanillin hasonló a chili paprika kapszaicinjéhez és a fahéj euganoljához. Ez a vegyület pozitív hatással van a központi idegrendszerre. A kapszaicin hatékony fájdalomcsillapító, míg az euganol helyi érzéstelenítőkként működik. A vanília mindkét tulajdonsággal rendelkezik, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a fájdalom természetes enyhítését például a fogfájást, a gyulladásos fájdalmakat esetében.

5. Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás fő oka a stressz. A vaníliaolaj mind fizikai, mind mentális szinten segíti a pihenést, nyugtatja az elmét és enyhíti a feszültséget, így könnyebben alszik. A pihenés következtében természetes módon csökken a vérnyomás. Ha a hálószobában diffúzorban rövid ideig használja lefekvés előtt, a vanília illóolaj segít gyorsabban elaludni és alvás ideje is hosszabb ideig tart. A vaníliaolaj antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik, így csökkenti az oxidatív stresszt és kitágítja az artériákat.

6. Nyugtatja az égési sérülést, segít a sebgyógyításban

Gyulladáscsökkentő tulajdonságai megnyugtathatták a bőr gyulladt területeit. Nagyszerű, „otthoni gyógyszernek” tekintik sebgyógyító hatását. Fontos szem előtt tartani, hogy kerülni kell a vaníliakivonat közvetlen használatát nyílt sebeknél és égési sérüléseken. A vanília hagyományos gyógymódként szolgál az égési sérülésekre, sebekre és vágásokra. Koncentrált vaníliakivonatot nem szabad közvetlenül az égési sérülésre és a nyílt sebre helyezni, azt mindenképpen hígítani szükséges hordozóolajban.

7. Támogatja az emésztőrendszert

A vanília sokféle módon támogatja az emésztőrendszert. A vanília jellegzetes aromája hasznos a hasmenés, hasi fájdalom esetén, enyhíti a hasi görcsöket és hányáscsillapító hatással is rendelkezik.

8. A kognitív tevékenységek és a mentális egészség fokozása

A vanília hozzájárul a mentális egészség javításához és a kognitív funkciók fellendítéséhez. Antioxidáns tulajdonsága és a szabad gyököket eltávolító aktivitása fokozza az idegi funkciókat, csökkenti az idegsejtek pusztulásának kockázatát, megakadályozza az idegkárosodást, és javítja az emlékezetet. A vanília alkalmazása javíthatja a kognitív képességeket és a mentális egészséget.

9. A szorongás enyhítése

A vanília illata hasznos az idegrendszer számára. Egyes neurológiai kutatások alátámasztották, hogy a vaníliakivonat pozitív hatást gyakorol a depresszióban és szorongásos zavarban szenvedőkre. A New York-i Memorial Sloan-Kettering Kórház által végzett kutatások rámutattak arra, hogy a vanília aromatikus úton való használata hatékonynak bizonyult a klausztrofóbia tüneteinek enyhítése során.

10. Növeli a libidót

A vanília afrodiziákumnak tekinthető. Egyes kutatások szerint a vanília segíti a szexuális vágy fokozását azáltal, hogy növeli a férfiak tesztoszteron szintjét. Egy 1970-es kutatás szerint a résztvevők állítják, hogy a vanília meggyógyította impotenciájukat. Noha nincs konkrét bizonyíték ennek bizonyítására, a szakértők úgy vélik, hogy a vanília aromája kiváltja az öröm és a telítettség érzéseit.

11. Gyulladáscsökkentő

Az antioxidánsok hatásaival összhangban a vanillin valószínűleg gyulladáscsökkentő is. Ez a hatás általában az antioxidáns anyagok esetében fordul elő, annak a sejtszintű javításnak köszönhetően. A helyi alkalmazás kiváló lehetőség a pozitív hatások eléréséhez, mélyen masszírozva a gyulladásos izmokba és ízületekbe, vagy felhordva a gyulladástól szenvedő bőrre. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21777577/

12. Pattanások kezelése

A vaníliában található niacin, tiamin és pantoténsav elősegíti a bőr egészségét, megóvja a bőrt a pattanásoktól és megakadályozza a szabad gyökök károsodását. Enyhítheti a ráncok, a finom vonalak és az életkorral járó foltok kialakulását. A vanília antibakteriális, gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a pattanások kezelésében. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92761/

13. Menstruációs problémák kezelése

Segítséget jelenthet a szabálytalan menstruációs ciklus, fájdalom, valamint más menstruációs problémák esetén. Segíthet enyhíteni a PMS olyan tüneteit, mint a puffadás, fáradtság és görcsök, valamint szabályozza az érzelmi-, hangulatingadozásokat. 

Néhány tudnivaló a vanília kivonatról

Jól párosítható: Bergamott, Cedarwood (mind), Fahéj (mind), Tömjén (mind), Grapefruit Pink, Jázmin abszolút, Kumquat, Mandarin, Narancs (mind), Szantálfa, Ylang Ylang (mindkettő), Yuzu
KidSafe: Igen
Terhesség és szoptatás idején biztonságos: igen
Kutyák számára biztonságos: nem
Felhasználhatósági idő: 3-4 év

Ha vanília botanikai kivonatot használ, adjon 3-4 cseppet a diffúzorához, hogy élvezhesse a gazdag aromáját. És mivel ez a kivonat nem olyan sűrű, mint az oleoresin, ezért nem kell aggódnia, hogy eltömíti a diffúzort. Helyi alkalmazáshoz hígítsa 2-3%-ra hordozóolajban vagy testápolóban. Ne feledje a vanília nem teljesen keveredik más illóolajokkal. Keverék esetén használat előtt mindenképpen rázza fel.

Fontos információk az illóolaj profilokról

Az Essentialheal oldalain az illóolajokkal kapcsolatban közzétett információk csupán tájékoztató jellegűek, oktatási célokat szolgálnak. Az adatok nem feltétlenül teljesek, és nem garantáljuk azok pontosságát. Az weboldalon közzétett információkkal nem célunk semmilyen fizikai vagy mentális betegség diagnosztizálása, kezelése, gyógyítása vagy megelőzése, azok nem helyettesíthetik a képzett egészségügyi szakemberrel, illetve szakképzett aromaterapeutával (fitoterapeutával) folytatott konzultációt és kezelést.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!