12 óráig leadott rendeléseket másnap kézbesítjük!!! 

VETIVERFŰ illóolaj hatásai és használata

Vetiver illóolaj hatásai

A Vetiverfű bonaikai neve Vetiveria zizanoides, a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik, rokona az indiai citromfűnek és a citronellának. A Vetiverfű közel 3 m magasra nő, levelei keskenyek, gyökérzete vékony, hosszú. Sűrű, nyúlós állagú, borostyán vagy sötétbarna színű illóolaját a gyökértörzséből és a gyökérzetéből nyerik vízgőz-desztillációval (50 kg gyökérből 1 kg illóolajat nyernek). Illata földes, mély, fás és füstös, kissé édes, az éjszakai erdőre emlékeztet. Minél öregebb növényből nyerik az illóolajat annál jobb minőségű.

 

Hagyományosan árnyékolók, napellenzők fedésére, redőnyök, napernyők és szőnyegek készítésére is használták, amelyek nemcsak kellemes illatot adtak a kunyhóknak, hanem a rovarokat is visszatartották. Használták ruhás szekrényekben a molylepkék elriasztására is.
Ma a Vetivert gyakran használják rögzítőként a keleti típusú parfümökben földelő, pihentető hatása, illatának titokzatos szépsége, és rögzítő tulajdonság miatt. Az illóolaj aromája önmagában erős, ezért keverékekben ajánlott csak egy keveset használni belőle, mert illata elnyomhatja a többi illóolajét.

A Vetiver illóolaj kb. 50% szeszkviterpént és kb. 20% szeszkviterpén alkoholt tartalmaz, rendkívül pihentető, földelő, helyreállító illóolaj, jól használható érzelmi és szellemi kiegyensúlyozásra. Nézzük meg, mely területeken fejti ki jótékony hatását.

 

Testre gyakorolt hatása
A Vetiver illóolaj erősítő és helyreállító hatást gyakorol mind a testre, mind az elmére. Indiában az idegrendszerre gyakorolt pihentető hatása miatt a „Nyugalom olajának” hívják. Erősíti a kötőszövetet, hozzájárul az immunrendszer fellendítéséhez és érzelmi egyensúlyba hoz. Ezek a tulajdonságai teszik a Vetiver illóolajat ideálissá a menopauza és a PMS időszakában az érzelmi kiegyensúlyozásra és stabilizálásra, valamint a nyugtalanság, izgatottság és túlérzékenység kezelésére.  
30 perccel lefekvés előtt párologtassa. hogy élvezze a vetiver illóolaj, mélyen földelő és pihentető tulajdonságait. Ez tökéletes, ha versenyzői gondolkodásmóddal bír, és “küzd a levegőért”. Ráadásul a Vetiver illóolaj biztonságos a kisgyermekek számára, akiknél előnyös is lehet egy kis relaxációs támogatásban az esti alvás előtt. Ha inkább passzív módon diffundálná a Vetiver-t, adjon egy-két cseppet egy kis vattához vagy sminkpárnához , és helyezze a párnája közelében.

 

Bőrápolás, szépségápolás
A vetiver illóolaj jótékony hatású a bőrre, egyensúlyba hozza a faggyúmirigyek működését, hatékony a pattanások kezelésére. Visszaállítja a bőr nedvességtartalmát, ezért különösen előnyös az érett, fáradt és alultáplált bőrre, amely elvesztette színét és rugalmasságát. Segít a ráncok és a striák leküzdésében, de használják a sebgyógyulás felgyorsítására is. Egyes nézetek szerint a terhesség alatti rendszeres használat esetén nem alakulnak ki a terhességi csíkok, mert védi a bőr rugalmasságát. A Vetiver illóolaj úgynevezett „cikkatrisztens”, amely felgyorsítja a hegek gyógyulását. Elősegíti a bőr növekedését, és nagyon hasznos a striák, hegek, égési sérülések és egyéb bőrproblémák esetén.

 

 

Egy hatékony masszázsolaj, amely vetivert illóolajat is tartalmaz:

Érzelmi és energetikai hatása
A Vetiver illóolaj földelő, nyugtató, központi idegrendszert erősítő hatása miatt tökéletes, ha lazítania kell vagy a stresszt kell levezetnie. Csillapítja az érzelmek háborgását, jótékony hatással van a stresszre, a depresszióra, az idegi kimerültségre, a krónikus fáradtságra, a szorongásra és az álmatlanságra, és segíthet a harag, a hisztéria és az ingerlékenység eloszlatásában is.

Energetikailag a Vetiver illóolaj elősegítheti a kapcsolatot a földdel és a körülöttünk lévő természetes, pozitív energiával. Kiváló azok számára, akik hajlamosak a felhőkben járni, elvezet saját érzelmi mélységeinkhez, segít megszabadítani attól, hogy csak az értelem határozza meg cselekedeteinket, oldja a mélyen rejlő feszültségeinket. Mivel képes megnyugtatni, központosítani és megalapozni az elmét, a vetiver illóolaja, amelyet felhasználhat meditációs gyakorlatában.

error: Content is protected !!

Köszönjük, hogy feliratkozott!